Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Herce Jana Ciny se v realitce ptali, jestli je Rom: Majiteli by to mohlo vadit, hájil se makléř

Autor: rc - 
25. května 2020
14:51

Otevřenému rasismu čelil český herec Jan Cina, který se do paměti diváků zapsal hlavně díky svému účinkování v televizní show Tvoje tvář má známý hlas. Dvaatřicetiletý herec si chtěl před časem s přítelem Petrem pořídit pozemek. Realitní makléř mu však měl říci, že by majitel pozemku mohl mít problém s tím, že je Jan Rom!

Talentovaný český herec a zpěvák Jan Cina si chtěl se svým přítelem Petrem Vančurou pořídit pozemek v přírodě, kde by si mohli odpočinout od uspěchané společnosti. „S mým partnerem Péťou Vančurou se teď nacházíme v situaci, kdy jsme zatoužili mít nějaký pozemek, místo v přírodě, kde bychom mohli pobývat. Začal jsem hledat přes realitku, byli jsme asi na dvou prohlídkách, prostě sondujeme,“ uvedl dvaatřicetiletý herec pro Romea.cz s tím, že ze začátku karantény ho kontaktoval realitní makléř, s nímž měl nepříjemný rozhovor. Realitní makléř se ho totiž otevřeně zeptal, zda je Rom.

„Povídali jsme si dlouze po telefonu, kde jsem se mu snažil vysvětlit, že mě zajímá spíš ten pozemek, než samotná stavba na něm. A ke konci toho hovoru se jen tak zeptal: 'A počkejte. Cina? Cina, Cina.. Vy jste teda Cina?' A já – zvyklý, že mě lidé občas poznávají – jsem si říkal, že se mě asi bude ptát, jestli jsem herec. A tak jsem se už skoro nadechoval, že řeknu, že ano, že jsem ten Cina. Ale protože jsme měli blbé spojení, nebyl jsem si jistý. A tak jsem se pro jistotu zeptal, zda to může zopakovat. 'No ptal jsem se, jestli jste Cina a jestli jste tedy Rom,' zopakoval. A mně prolítlo hlavou, že se na to zřejmě ptá proto, že je třeba taky Rom, co poznal romské příjmení, nebo je mu to sympatické. Že třeba taky někde znal nějakého Cinu. Zeptal jsem se, proč ho to zajímá. A přišel tvrdý náraz, který jsem já romanticky a idealisticky smýšlející Jan Cina nečekal. Řekl totiž: 'No, jenom aby s tím majitel neměl nějaké problémy.' Tahle varianta mě tedy vůbec nenapadla,“ popsal situaci herec s tím, že se doposud s otevřeným rasismem nesetkal.

Talentovaný herec, kterého si televizní diváci mohou pamatovat z televizní show Tvoje tvář má známý hlas, má napůl romské kořeny z otcovy strany. „Byl jsem z toho v hrozném šoku. Opravdu. Vymklo se to mé dosavadní představě, protože žiju v bublině, kde se rasismus neobjevuje. Můj Péťa mi říkal, ať tomu makléři zavolám zpátky a seřvu ho, ale není můj styl jednat v afektu,“ uvedl s tím, že se později rozhodl napsat vedení realitky. „Od vedení mi pak přišla odpověď, že se jednalo o selhání jedince a že se omlouvají. A tím to skončilo,“ dodal. To však nebyla první špatná zkušenost s realitními makléři. Z výraznými předsudky se setkal kvůli své homosexualitě.

„Nebyla to taková hmatatelná zkušenost, ale dotkla se mě vlastně mnohem víc. Tehdy jsme s Péťou hledali bydlení, byli jsme se dívat na Břevnově ve vile. S tou realitní makléřkou jsem zatím mluvil jen přes telefon, vyprávěl jsem o nás v množném čísle, takže bylo jasné, že jsme pár, neuvedl jsem ale, jakého pohlaví. Na prohlídku jsme přišli už společně a v očích té paní bylo vidět velké zděšení i zklamání,“ popsal nepříjemnou zkušenost, která se měla stát tak před sedmi lety.