Letošní vyhlašování Cen Thálií bylo plné překvapení. První nastalo v momentě, kdy si pro cenu v kategorii Činoherci do 33 let přišla Veronika Lazorčáková. Moderátor a vítěz druhé řady show Tvoje tvář má známý hlas Cina jí totiž hodil květinu. Veroniku ovšem takové zacházení rozčílilo a rozpoutala s hereckým kolegou hádku, při které mu dokonce skočila na záda. Bylo však jasné, že ve skutečnosti mezi herci žádná zlá krev není a vše byla jen sehraná scénka.

O další improvizovanou část večera se postarali nominovaní umělci z řad muzikálových zpěváků. Moderátoři je totiž poslali na jeviště s tím, aby společnými silami zazpívali. Bez větší přípravy píseň Can’t buy me love společně zanotovali mimo jiné Vojtěch Dyk (31), Ivanka Korolová (28) či Hana Holišová (36).

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová Thálii nedostala: Věděla jsem jistě, že nevyhraju! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Právě obě jmenované dámy byly žhavými kandidátkami v oboru muzikál. Jenže nakonec dopadlo všechno jinak. Nová dabérka Šmoulinky a Lízy Simpsonové Korolová i první vítězka show Tvoje tvář má známý hlas Holišová odešly s prázdnou. Cenu získala Lenka Pavlovič z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě za ztvárnění Hortensie v operetě Ples v opeře. Ocenění jí předával Jiří Suchý (85), který na žádost Medvecké prozradil i svůj recept na dlouhověkost. „Nic si nestříkat do žil,“ vtipkoval ředitel divadla Semafor.

Fotogalerie: Ceny Thálie: Nejlepší momenty z vyhlašování
166 fotografií

Bez Thálie nakonec odcházela i skvělá Iva Janžurová, která si vysloužila nominaci v kategorii činohra za roli Sarah Bernhardtové ve hře Božská Sarah, kterou ztvárňuje v pražském Kalichu. Jenže porazila ji Hana Tomáš Briešťanská, navíc za roli, kterou sama Janžurová hrála ve filmu Petrolejové lampy! Sama Briešťanská nemohla svému štěstí uvěřit a neměla daleko k slzám.

Mužští vítězové už tolik nepřekvapili. Za muzikálovou oblast Thálii obdržel rocker Josef Vojtek (51) díky Mefistovi. Z ocenění měl velkou radost, zvláště proto, že s Kabátem by se na jeviště Národního divadla nedostal. Poděkoval také Danu Landovi (48), který ho k muzikálu přivedl.

VIDEO: Josef Vojtek v muzikálu Mefisto

Video
Video se připravuje ...

Pepa Vojtek: Svoje děti nikdy nestraším Andrii Konontsev

V činohře exceloval Milan Kňažko za představení Shylock Divadla Na Jezerce. Slovenský herec připomněl, že cenu získal přesně před deseti lety. „Těším se za dalších deset let,“ dodal proto.

Dále byli oceněni:

Celoživotní přínos loutkovému divadlu: Věra Říčařová a František Vítek

Opera-muži: Thomas Weinhappel za roli Hamleta v Ostrava

Proslov proběhl v angličtině, ale pár slov zvládl i v češtině – např. Dobrý večer, děkuji moc.

Opera-ženy: Pavla Vykopalová za roli Káti v opeře Leoše Janáčka Káťa Kabanová, Národní divadlo Brno

Celoživotní mistrovství v oboru opera: Marcela Machotková

Celoživotní mistrovství v oboru muzikál: Pavla Břínková

Balet-ženy: Jui Kjotani za roli Kitri v baletu Don Quijote, Moravské divadlo v Olomouci.

Projev proběhl lehce lámanou češtinou.

Balet-ženy: Radim Vizváry za pantomimický výkon v inscenaci Sólo, souboru Mime Prague.

Celoživotní mistrovství v oboru balet: Marcela Martiníková

Cenu předávali Vlastimil Harapes (70) a Adriana Krnáčová (56). Primátorka zkomolila jméno oceněné a musela se opravit.

Cenu Kolegia za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění: Jan Schmid

Celoživotní mistrovství v oboru činohra: Alena Vránová(84)


Fotogalerie
167 fotografií