Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kubík (†2) po 6 klystýrech zemřel mámě v náručí: Rodiče rozzuřil směšný trest pro nemocnici

Autor: jel, rc - 
18. května 2020
16:21

Malému Jakoubkovi ze slovenské vesnice Hruštín by nyní byly čtyři roky. Nebohý chlapeček se jich však nedožil, ve dvou letech zemřel v nemocnici mamince v náručí. Přitom podle lékařů měl jenom zácpu, na kterou se přece neumírá! Případ tehdy šokoval celé Slovensko, ale trestní oznámení se táhnou velmi dlouho a konkrétní osoby, které podle rodičů smrt zavinili zatím nenesou žádné následky.

Malý Jakoubek z obce Hruštín měl dlouhodobě problémy s vyprazdňováním stolice. Dvouletý chlapec byl několikrát hospitalizován a nakonec skončil v nemocnici v Dolním Kubíně.

„Nechtěl se vykakat. Chodila jsem s ním k lékařce, stále jsme mu dávali různé jídlo na uvolnění stolice. Používali jsme babské recepty. Lékařka mu dala i klystýr, ale všechno bylo marné. Tak nás poslali do nemocnice. Kdybyste viděli Kubíka, když jsme přišli do nemocnice, byl úplně zdravý. Usmíval se a vypadal, že mu vůbec nic není. Byl plný elánu, na nic si nestěžoval,“ popsala maminka Dáša pro slovenský deník Nový Čas.

V nemocnici prý byly sestry na paní Dagmar nepříjemné hned při příjezdu, údajně ji urážely, že je hysterická a chlapci daly šest klystýrů a nutily ho chodit, i když byl velmi unavený.

Maminka řekla, že jí lékař na ARO sdělil, že šest klystýrů by zabilo i dospělého člověka. Nemocnice měla navíc v klystýru chlapci podávat zakázané látky, Kubíkovi nepomohl ani převoz do nemocnice v Martine, protože tam ho měli ihned operovat, což se ale nestalo.

Rodiče chlapečka podali stížnost na obě nemocnice. Regionální komora sester a porodních asistentek v Žilině si před dvěma lety pozvala na setkání matku a zdravotní sestru, která měla noční službu na dětském oddělení v době, kdy byl Kubíček hospitalizován.

Matka ji sháněla, když její synek začal mohutně zvracet, ale nenašla ji. „Bylo to strašné setkání! Opět se mi vrátily děsivé obrazy z nemocnice a to, co se tam dělo. Zdravotní sestra se mi ani pořádně nepodívala do očí,“ popsala vzpomínku pro deník Plus JEDEN DEŇ nešťastná maminka. Nemocnice tvrdila, že nepochybila a dokonce na Dášu podala trestní oznámení za křivé obvinění.

Trest není dostatečný

Teď po dvou a půl letech úřad zpětně přehodnotil situaci a došel k závěru, že obě nemocnice pochybily! Při čtení vyšetřovací zprávy, kde je popsáno, čím vším si toto nevinné, dvouleté dítě muselo projít, se člověku hrnou do očí slzy.

Nemocnice však dostaly pohou pokutu, dolnokubínská nemocnice zaplatí v přepočtu 250 tisíc korun a nemocnice v Martine 100 tisíc. Smutným rodičům se to nezdá dostatečné!

 „Co je pro nemocnici taková částka?“ rozlobil se otec mrtvého chlapečka Jakub. „Štve nás i to, že do dneška nebyl za smrt nikdo pořádně obviněn a všechno hrozně trvá, ačkoliv znalci říkají jasně, že se stala chyba,“ dodali rodiče, kteří si navíc myslí, že nemocnice z případu žádné důsledky nevyvodila.

„Máme i nadále podané trestní oznámení na nemocnici i na konkrétní osoby, které jsou podle nás za smrt zodpovědné. Nemůžeme to nechat jen tak,“ sdělil smutný Jakub, podle kterého by každý měl za své činy nést odpovědnost. „A ne, jako nám doktorka v nemocnici řekla, že se to stává. Ne, to se nesmí stávat! Našeho synka zabili v nemocnici,“ dodal rozzlobeně!

Gemmy ( 18. května 2020 18:42 )

To je velmi smutné! Neříkám, všichni, ale většina veškerého personálu nemocnic na místě zardousit!!Mám také otřesný zážitek, který skončil smrtí. Kdo nezažil, nepochopí.Rodiče toho chlapečka moc lituji. Mají defekt na celý život.

eblanche ( 18. května 2020 18:16 )

Kdo chodí po nemocnicích ví, že to tak ve špitálech chodí. Kašlou na vás.. Lékařům i sestrám / některým/ je to jedno, že zemřete. Derou se mi slzy do očí, když chlapečka vidím, já bych se zhroutila.
Samozřejmě děkuji všem obětavým zdravotníkům, lékařům i sestrám,kteří mi nejednou pomohli a možná i zachránili život.

drazor ( 18. května 2020 17:04 )

A pak budou tupci děkovat VŠEM zdravotníkům, nechápu díky si zaslouží max.80.procent, ti ostatní ani omylem.

MAMKA2316 ( 18. května 2020 16:49 )

LÉKAŘI JSOU JAK PRÁVNICI,POLITICI A SOUDCI ZKRÁTKA V DRTIVÉ VĚTŠINĚ NEPOSTIŽITELNÍ NEBO DOSTANOU PODMÍNKU !!!!

baronessa ( 18. května 2020 16:49 )

Chudák chlapeček, co musel vytrpět. A zoufalá máma musí sama bojovat o spravedlnost! Dokud nepadnou citelné tresty, nemocnice si dál budou dělat co chtějí a zametat všecko pod koberec. Bílá mafie.

Zobrazit celou diskusi