Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příbuzní Elišku nutili od 6 let k prostituci: Strkali jí banány do krku, aby trénovala

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ran - 
1. dubna 2020
06:00

Eliška Tanzerová vyrůstala v romském ghettu na východě Slovenska. Matka a tety se živily vlastním tělem a v prostituci viděly jedinou budoucnost i pro Elišku. Nakonec ji za tučný obnos prodali do Velké Británie. Přes strastiplné peripetie se nakonec s pomocí otce dokázala přes svoji minulost překlenout. V Anglii vystudovala publicistiku a nyní jí vyšla knížka o jejím neuvěřitelném životě.

Matka ve spolupráci s dalšími příbuznými strkala šestileté Elišce banány do krku, aby byla řádně připravena na své „řemeslo“. Brávaly ji s sebou na „kšefty“, aby okoukala, co ji čeká. V sedmi letech na štacích tančívala bez šatů před muži, i když její matka by ji nejraději zákazníkům pro jejich povyražení prodávala celou a hned. Jediné zastání měla Eliška u otce, který se proti plánu žen postavil. Měly podle něj počkat prý alespoň do dívčiných prvních měsíčků...

Protože měla Eliška přese všechnu bídu a hlad svoji rodinu i matku ráda, a jak tvrdí, má ji ráda dodnes, cítila se výjimečně, když ji zákazníci zasypávali za její tanečky bankovkami. Přestože na Elišku zbyly k jídlu vždy jen zbytky, musela vybírat popelnice a matka pro ni nikdy neměla vlídného slova, píše o své rodině s velkodušným pochopením. Ví, čím vším si musela projít. Babička jako cikánka zažila za války nepředstavitelné utrpení v Osvětimi, matka byla po celé dětství týrána. Ke svým dětem včetně Elišky se pak nechovala jinak. Nic jiného neznala, nic jiného neuměla. Jen živořit v bídě a špíně.

První koupel v životě Eliška zažila v šesti letech, když se otec už nemohl na její zbědovaný stav dívat a zaplatil jí noc v hotelu. Vydrhnul ji ve vaně. Protože páru nad vodou znala do té doby jen z kuchyně, kde její matka a tety vařily zeleninu, rozbrečela se, že ji táta chce určitě uvařit a sníst... Po koupeli ale byla nadšená: takový odstín kůže na sobě ještě neviděla!  

Jednoho dne však nastal v životě Elišky nečekaný zvrat. „Pojedeš do Evropy, naučíš se aspoň číst a psát,“ vysvětlili jí doma. Pak přijela malá dodávka, matka jí dala poslední facku na rozloučeno a naložili ji. Domov nechala už navždy v prachu. Za tučný obnos ji rodiče prodali do Velké Británie.   

Změnilo jí to život. Ale musela si ještě hodně protrpět. Její „majitelka“ ji nechala bydlet s ostatními, i když ji zprvu úzkostlivě skrývala před každým dospělým. Eliška poprvé v životě viděla televizi, poprvé spatřila ornamenty na zdech a barevné záclony. Učila se kupodivu i číst a psát, jak jí matka slibovala. Když se jednou přišlo na její pohybový talent, začala tancovat na indických předsvatebních hostinách, určených jen pro ženy. Tak to vydrželo až do jejích 16 let.

Cestou z jedné takové hostiny, oděná do krásných tanečních šatů, ji přepadli neznámí muži a brutálně ji znásilnili. Z následků se zotavovala několik týdnů v nemocnici. O tom, co se s dcerou stalo, se nějak, Eliška dodnes neví jak, dozvěděl i její otec. Pomohl jí. Přijel za ní a trávil čas u jejího lůžka. Mluvil na ni, že se musí konečně odstřihnout od všeho, co bylo v jejím životě špatně. Musí jít studovat, musí na úrovni pokračovat v tancování, musí se dál učit.

Povedlo se jí skutečně dostat na univerzitu. Při studiích tvrdě pracovala jako uklízečka, aby si vydělala na živobytí. Když na ni při čištění záchodových mís doléhaly černé myšlenky, opakovala si pro sebe: „To nejhorší už jsi zažila, teď jsi nejkvalifikovanější hajzlbába v téhle budově, a to je na východoevropskou cikánskou holku z ghetta dost dobrý!“ Kvůli práci prošvihla i svoji promoci.

Nyní absolventka publicistiky a kreativního psaní Eliška Tanzerová usiluje o spisovatelskou dráhu, protože ví, že díky svému výjimečnému příběhu má světu co říct. Její první knížka se jmenuje The girl from nowhere (Dívka odnikud) a od února je k dostání na pultech knihkupectví. Na český překlad se zatím čeká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině