Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrhářka Franci z Prahy přežila 4 koncentráky: Lež do očí zrůdě Mengelemu jí zachránila život

Aktualizováno -
17. března 2020
06:15
Autor: jel - 
17. března 2020
05:15

Strastiplná životní cesta české módní návrhářky Franci Rabínkové Epsteinové vedla během druhé světové války z jednoho koncentračního tábora do druhého. Celý příběh nyní díky její dceři Helen Epsteinové vyšel v knize nazvané Francina válka, která v češtině dostupná koncem dubna.

Sotva dvacetiletá Franci žila v Praze a živila se jako módní návrhářka, brzy však byla společně s rodiči transportována do Terezína, kde už nějakou dobu byl její manžel Josef. Francini rodiče se sice narodili jako židé, avšak považovali se za ateisty a svou dceru poslali na francouzskou školu, kde byla pokřtěna. Franci se nezajímala ani o víru židovskou, ani o katolickou. Pro nacisty byl však každý, kdo se narodil jako Žid Židem navždy bez ohledu na jeho vlastní víru.

V Terezíně Franci pracovala nejprve jako zdravotní sestra a pak jako švadlena, přestože muži a ženy bydleli odděleně, podařilo se jí příležitostně setkat se svým manželem o samotě. Později se pár staral o osiřelou dívku Gisu, která si však od nich udržovala odstup a byla k nim chladná. 

Za nějaký čas Franci, Josefa i Gisu nacisté rozdělili navždy. Josef byl zatčen za pašování věcí do tábora a přesunut do jiné části. Franci a Gisa byly převezeny do Osvětimy-Birkenau, kde byly rozděleny. Franci zde nějakou dobu pracovala jako švadlena a popsala hrůzné praktiky dozorců, kdy se vězni nechávali téměř vyhladovět aby se zhroutili vyčerpáním a poté za to byli potrestáni.

Když byla pak Franci předvedena před hrůzného dr. Mengeleho, zalhala mu a tvrdila, že je elektrikářka. Její život byl proto ušetřena a byla poslána do Hamburku. Dívka, o kterou se v Terezíně starala, však takové štěstí neměla, skončila v plynové komoře.

Z Hamburku byla Franci přesunuta do tábora smrti  Bergen-Belsenu, kde při příjezdu spatřila na dvorku mrtvoly a všude byli lidé nakaženi tyfem. Zde by zřejmě umřela, naštěstí tábor o několik dní později osvobodili Britové a Franci se vrátila do Prahy, kde se provdala za Kurta Epsteina, s nímž utekla do Ameriky.

Video se připravuje ...
Další videa