Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče odmítli chemoterapii pro synka s nádorem: Místo toho mu dávají konopné kapky

Autor: jžk - 
14. prosince 2019
19:32

Malému Williamu Horneovi z města Treherbert ve Walesu nalezli lékaři na mozku nádor v posledním stádiu. Batoleti nedávají ani rok života, jeho rodiče ale odmítají chemoterapii. Místo toho jej chtějí léčit alternativně – konopnými oleji!

Na mozku chlapečka pomocí CT skanu objevili lékaři rakovinovou hmotu větší jak tenisový míček. Během operace se jim podařilo odstranit téměř 85 % nádoru, načež chtěli okamžitě zahájit chemoterapii, která by mohla prodloužit chlapečkův život. K jejich překvapení ale jeho rodiče, Tom a Kylie Horneovi, léčbu odmítli.

Jsou přesvědčeni, že i kdyby byla léčba úspěšná, jejich synek by po zbytek života nesl vážné následky. Obrátili se proto na odborníky zabývající se alternativní medicínou, kteří jim doporučili konopné oleje. „Podle počáteční prognózy má zbývat mému synovi rok života,“ uvedl Tom Horne (31). „Kdybychom přistoupili na chemoterapii nebo ozařování, prodloužilo by mu to život o dva, tři, možná čtyři roky. Ale takové dávky chemie by byly pro jeho tělíčko devastující. Nechceme ho tahat z bláta do louže,“ a dodal, že by to bylo vůči Williamovi kruté a sadistické.

„Pokud existuje něco, co mu může pomoci a nemá to žádné vedlejší účinky, tak nevím, proč bychom tím nemohli našemu chlapci pomoci,“ obhajuje Horne jejich rozhodnutí podávat batoleti konopí. V posledních letech pročítal články na internetu o léčivých účincích této rostliny a nabyl přesvědčení, že by jim mohla pomoci zachránit synův život.

William byl před diagnózou veselé a rozverné miminko. Zpočátku se u něj objevovaly příznaky podobné chřipce následovány žaludečními nevolnostmi. Nikoho by nenapadlo, že by se mohlo jednat o něco horšího. Po zhruba pěti návštěvách dětského lékaře si rodiče začali dělat starosti, když chlapeček držel krk nakřivo. Doktor je poslal domů s tím, že se nejspíš jen špatně vyspal, vyděšená Kylie ale převezla svého syna do nemocnice.

Po CT vyšetření se zjistilo, že má anaplastický ependymom, rychle rostoucí nádor postihující děti a teenagery. Jen ve Velké Británii se každý rok diagnostikuje asi 50 dětem. V 80 % případů se pacienty podaří zcela vyléčit, Williamovi se ale nádor rozšířil až do páteře a rychle se zvětšuje. Díky operacím, kdy mu z mozku vypustili nadbytečnou mozkomíšní tekutinu, kterou nádor produkuje, a odstranili většinu nádoru, je schopen polykat, hýbat levou částí svého těla a otevřít oči.

I přes naléhání lékařů jsou chlapečkovi rodiče přesvědčeni věřit léčebné síle konopí. To bylo pro podobné účely legalizováno teprve loni v listopadu. Lékaři si ale v jeho dávkování nejsou doposud jistí, proto jej předepisují jen v krajních případech – údajně byly za celou dobu vydány jen dva. Manželé Horneovi ale neusilují o přípravky z CBD, které jsou v dnešní době již celkem rozšířené. Dle studií léky s obsahem THC, což je hlavní psychoaktivní složka konopí, pomáhají při záchvatech a migrénách. V žádné studii ale nebyl prokázán pozitivní dopad na rakovinu.

Zobrazit celou diskusi