Kapela Roxette, kterou tvořila Marie Fredrikssonová s Perem Gesslem (60), je bezesporu legendou. Nenajde se snad nikdo, kdo by si nevzpomněl ani na jednu jedinou jejich písničku. Hit It Must Have Been Love dokonce zazněl v romantickém filmu Pretty Woman s Julií Robertsovou (52) a Richardem Gerem (70) v hlavních rolích. Roxette vydali celkem deset alb (desek údajně prodali více než 75 milionů), jejich koncerty bývaly beznadějně vyprodané a jejich songy zaznívaly, a stále budou zaznívat, ve všech rádiích na světě.

Fredrikssonová, jejíž křestní jméno je ve skutečnosti Gun-Marie, se narodila 30. května v malém městečku Össjö ve Švédsku. Byla nejenom talentovanou zpěvačkou, ale i hudební skladatelkou (podepsaná je pod celou řadou hitů Roxette) a pianistkou. Kromě Roxette, kapely, kterou spoluzaložila v roce 1986, se stíhala věnovat i mnoha sólovým projektům. Její pracovní nasazení si však zřejmě vybralo svou daň. V roce 2002 nečekaně omdlela ve sprše, a následná vyšetření přišla s drtivou diagnózou: Nádor na mozku.

Hudební kariéru tedy okamžitě přerušila, podstoupila operaci, sérii chemoterapií a radioterapií a poté náročnou rekonvalescenci. Lékaři jí tehdy dávali pouze 20% šanci na uzdravení, ale houževnatá Marie, která se po zákroku musela znovu naučit číst, psát i počítat, jim dokázala, že má obrovskou vůli žít. Dva roky se vyhýbala veřejnosti a věnovala se místo zpívání daleko klidnějšímu malování. V té době si přišla pouze převzít vyznamenání od švédského krále Karla XVI. Gustava (73). Šuškalo se, že má problémy se zrakem, a zhoršil se jí také sluch, proto musela nosit naslouchátko.

Na podzim roku 2009 ovšem Marie ohlásila svůj návrat do Roxette a fanoušci šíleli nadšením. V páru s Perem Gesslem nejenom, že vydala další dvě alba (Charm School a Travelling), ale o dva roky později dokonce vyrazili na celosvětové turné, již čtvrté v pořadí. Tehdy navštívili dokonce i Prahu, kde rozbouřili až po strop nacpanou O2 arénu. Bylo to mimochodem podruhé, co koncertovali v České republice – poprvé si u nás zahráli v roce 1994. O jedenáct let později byla na Marii znát velká únava a vyčerpání. Svá další vystoupení už absolvovala vsedě, anebo opřená o hůlku...

Zákeřná nemoc se na kdysi krásné ženě drasticky podepsala a i ona samotná cítila, že na podobné výkony už nemá sílu. V roce 2016 Roxette oficiálně oznámili konec. „Bylo to úžasných třicet let! Bohužel, dny mého koncertování jsou u konce a já bych této příležitosti chtěla využít k poděkování našim úžasným fanouškům, kteří nás doprovázeli na této dlouhé a klikaté cestě,“ rozloučila se Marie s fanoušky na facebooku.

Její zdravotní stav naposledy komentoval její celoživotní parťák Per Gessle. „Potýká se s následky svého léčení. Na jedno oko je už prakticky slepá a nohy jí taky neslouží. Nechodí...,“ shrnul Per smutně v rozhovoru pro RTL, krátce před vydáním posledního společného alba Good Karma. Přestože byla Marie bojovnice, následky kruté choroby mozku se jí nakonec staly osudnými. „S obrovským zármutkem musíme oznámit, že jedna z největších a nejmilovanějších umělkyň zemřela,“ potvrdil smutnou zprávu její manžel Mikael Bolyos (62) . S tím měla pěnice dvě dnes již dospělé děti, dceru Inez Josefin (26) a syna Oscara (23).

Také Gessle napsal po jejím skonu na twitterový účet kapely dojemné vyznání: „Čas utíká tak rychle! Není tomu tak dávno, co jsme strávili dny + noci v mém malém bytě a svěřovali jsme si své neuskutečnitelné sny. A jaký sen jsme to spolu nakonec sdíleli! Je mi ctí, že jsem mohl poznat tvůj talent + štědrost. Celá moje láska jde jenom k tobě + tvojí rodině. Nic už teď nebude stejné…“ A v tomhle s ním nelze nic jiného než souhlasit...

VIDEO:  Klip k písni Listen To Yout Heart

Fotogalerie
47 fotografií