Švédská popstar, která spolu s Perem Gesslem (60) v roce 1986 spoluvytvořila hudební uskupení Roxette, zemřela v pondělí ráno po dlouhodobé nemoci.

S rakovinou statečná Marie Fredrikssonová bojovala celou řadu let, nádor na mozku u ní byl nalezen už v roce 2002, zákeřné nemoci ale zpěvačka, známá nejenom pro svůj specifický hlas, ale i ikonický účes krátkých na blond odbarvených vlasů, podlehla. Podle prohlášení rodiny Marie naposledy vydechla 9. prosince ráno. Bylo jí pouze jedenašedesát let. Podle zahraničních médií informaci potvrdil její manžel Mikael Bolyos (62), s nímž měla dvě děti.

Kapela Roxette zažila svůj boom v 90. letech a během téměř dvacetileté spolupráce vznikla celá řada populárních hitů. Nejznámější jsou nepochybně romantické balady It Must Have Been Love, která zazněla v „moderní pohádce“ Pretty Woman, a Listen to Your Heart. Proslavili se též rychlejšími „vypalovačkami“, jako je například Joyride či How Do You Do. Kvůli nemoci ovšem Marie Fredrikssonová musela svou kariéru přerušit. Zatímco se věnovala náročné léčbě, její partner Per Gessle pracoval na svých vlastních písničkách ve švédštině.

Dvojice svou spolupráci obnovila v roce 2011, kdy společnými silami vydali album Charm School, v roce 2012 další desku s názvem Travelling. Tehdy skupina vyrazila i na světové turné. Poté však činnost Roxette skončila definitivně. Marie se nechala slyšet, že kvůli nemoci zapomíná texty a vystupovat na jevišti je pro ni příliš obtížné. V květnu 2016 Gessle potvrdil médiím, že se Mariin stav stále zhoršuje. „Potýká se s následky svého léčení. Na jedno oko je už prakticky slepá a nohy jí taky neslouží. Nechodí...,“ shrnul smutně v rozhovoru pro RTL.

VIDEO: Roxette s písní Listen to Your Heart vystoupili v lotyšské Jurmale 28. července 2009.

Fotogalerie
40 fotografií