Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malému Kryštůfkovi šlo o život, pomohli mu záchranáři z Příbrami! Maminka jim dojemně poděkovala

Překvapení pro záchranáře z Příbrami: Maminka jim poslala dojemné poděkování za záchranu syna Kryštůfka!
Překvapení pro záchranáře z Příbrami: Maminka jim poslala dojemné poděkování za záchranu syna Kryštůfka!  (Autor: Facebook)
Autor: rc - 
9. listopadu 2019
17:25

Dojemné poděkování obdrželi záchranáři z Příbrami, kteří v úterý večer vyjížděli na pomoc malému Kryštůfkovi z Třebska. Jeho maminka se záchranářům rozhodla poslat dojemný vzkaz, v němž jim poděkovala nejen za to, že chlapce zachránili, ale také za to, že jí po celou dobu byli velkou oporou.

V úterý večer obdržela tísňová linka hovor od maminky pocházející z Třebska. Maminka volala o pomoc pro svého syna Kryštůfka, který se nacházel ve vážném stavu. „Když v náručí držíte křečujícího syna, který ještě před hodinou skákal po posteli jako správný rošťák, vidíte jeho oči stočené do strany, slyšíte chrčení a víte, že nevnímá nic kolem sebe, je vám zle. Máte zavolat ZZS, ale netušíte, kde máte mobil, ruce se vám klepou tak, že místo 155 málem vytočíte 150, ale když uslyšíte klidný hlas operátorky ZZS, víte, že na to nejste sami, že pomoc přijede,“ napsala maminka Kryštůfka v poděkování, které zveřejnila ZZS Středočeského kraje na svých facebookových stránkách.

Maminka, která je sama záchranářka, byla na praxi u záchranky v Příbrami a v záchranářích, kteří přijeli na pomoc jejímu synkovi, poznala známé tváře. „Známé tváře z mé praxe na ZZS Příbram – esa, lidé, profesionálové, záchranáři, kteří ví,“ napsala do poděkování. „Přišli ověšení taškami a přístroji jako vánoční stromeček. Byli klidní, ale z očí jim bylo poznat vážnost situace. Mluvili klidně, řekli nám, co dělají a proč. Byli tým, pracovali rychle a žílu napíchli na první pokus – u dětí to bývá problém,“ dodala v poděkování s tím, že byla v takovém šoku, že si jen stěží vzpomene na rozhovor, který mezi sebou záchranáři vedli.

„Pár útržků z jejich hovoru (z toho šoku si všechno nepamatuji): Má nízkou saturaci, monitor, podejte mi ústní vzduchovod, napíchnout žílu, laryngální masku, kyslík, odsávačku, podejte mi jedničku. Rychle věci zpod hlavy pryč! Podložit hlavu, intubace Je v křečí! Diazepam, anexate, midazolam. Kryštofe!! Budeme inkubovat,“ snažila rozpomenout na rozhovor záchranářů maminka.


Kryštůfek byl převezen letecky na ARO do nemocnice v pražském Motole. Tam noční můra všech rodičů pokračovala. Neustálou oporu však vyděšené mamince byli záchranáři z Příbrami. „Několikrát mě posílali na chodbu, asi opomněli fakt, že dítě má právo na nepřetržitou přítomnost rodiče, nepřekážela jsem, mlčela, přes to všechno mě zaměstnanec ARO paží velmi silně odstrčil směr chodba. Zastal se mě pan doktor Škulec ze ZZS Příbram. Asertivně jim řekl, že nepřekážím a že jsem také záchranářka. Toho si opravdu moc vážím,“ napsala do poděkování a dodala: „Víte, u záchranářů nebyl s ničím problém. Věděli, co dělají, a my s manželem jsme věděli, že dělají to nejlepší pro naše dítě. Pokud se vám nebo vašim blízkým něco stane, přejeme vám doktora Škulce a záchranáře R. Valu. Jsou to lidé na správném místě. Jsou to záchranáři!“

 

vivienca ( 9. listopadu 2019 22:59 )

Docela by mě zajímalo co teda Krystufkovi bylo,jak se to stalo. Jinak je tedy velmi smutné že se maminky na pražském ARO museli zastat záchranáři s argumentem že je také zachranarka... Jinak by ji vyhodili na chodbu a zabouchli dveře? To o něčem svědčí. Pokud nepřekáží, není hysterická, proč ji vyhánět?? V každém případě přeji brzké uzdravení a záchranáři jsou povětšinou opravdu borci. Měla jsem jednu zkušenost a také velmi dobrou. Klobouk dolů.

Zobrazit celou diskusi