Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nešťastná smrt zkušené horolezkyně: Kráska uklouzla na skále u vodopádu

Autor: jžk - 
1. listopadu 2019
18:56

Strašlivá tragédie, při které vyhasl život mladé horolezkyně. Hannah Lowe (†29) si v jednu chvíli plánovala společnou budoucnost se svým přítelem na vrcholku vodopádů. Stačil jeden špatný krok a zřítila se z dvacetimetrového útesu. „Nedokázal jsem ji zachytit včas,“ vypověděl zdrcený přítel Adam Stanaway (30).

Stalo se to na Velikonoční pondělí, den před Adamovými narozeninami. Mladý pár se rozhodl na společnou vycházku s rodinou zesnulé. Potom, co opustili vesnici Edale, se skupina vydala na tůru do známé turistické lokality Kinder Scout, kde si udělali piknik. Když Hannah s přítelem zatoužili po troše soukromí, rozhodli se posadit nedaleko od zbytku rodiny, na okraji 20 metrů vysokého vodopádu.

„Chtěli jsme jen chvíli bloumat krajinou a posadili se na skálu u vodopádů,“ uvedl Adam Stanaway. „Zrovna jsme si kupovali náš první společný dům a taky jsem měl následující den narozeniny, byli jsme moc šťastní. Seděli jsme tam jen pár minut a povídali si o budoucnosti. Když jsme chtěli odejít, Hannah se otočila a ztratila rovnováhu. Pokusil jsem se ji chytit za batoh, ale nedokázal jsem zareagovat rychle, a tak spadla dolů ze skály. Snažil jsem se zjistit, jestli je v pořádku, ale nedodokázal jsem dohlédnout až dolů.“ Šokovaný náhlým zvratem událostí přivolal matku Hannah a společně se pokoušeli dostat k Hanně podél vodopádu. Jejich snažení ale bylo marné, proto zavolali pomoc.

Hannu Lower našli mrtvou na dně rokle. Zemřela následkem vážných poranění hlavy. Mladá žena při tom byla zkušenou horolezkyní. Se svým přítelem provozovali tzv. bouldering, druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích či nízkých skalách několik metrů nad zemí. Lézt se naučila už jako malá, kdy ji na túry do hor brali její rodiče.

Při vyšetřování se nenašly žádné důkazy o tom, že by se mohlo jednat o vraždu, a tak byl případ uzavřen místním koronerem jako nešťastná náhoda. „Byl to obrovský šok. V jeden moment tady byla, šťastná a plná plánu do naší společné budoucnosti. Ten další byla pryč,“ řekl vyšetřovatelům její přítel.

Hannina matka se nechala slyšet, že z její nejstarší dcery vždy vyzařoval „přirozený šarm“ a že horolezectví, hory a pěší túry milovala odjakživa. Popsala, že dcera si byla s jejím partnerem po více než ročním vztahu velmi blízká, nikdy se nehádali. Hannah mu ukázala svět horolezectví a často spolu chodili na lezecké stěny. „Budeme si Hannu pamatovat jako šťastnou, krásnou, zábavnou a srdečnou,“ dodala.

Kinder Downfall je známý vodopád na okraji Britského Národního parku Kinder Scout v Peak District. Není divu, že se rodina rozhodla zavítat zrovna k němu. Nečekaná tragédie zasáhla všechny její přátele a rodinu. „Dnes jsem ztratil svoji spřízněnou duši, mého partnera v zločinu, mou absolutní skálu,“ napsal na svůj instagram zarmoucený Adam. „Pomohla jsi mi vstát a udělala ze mě toho, kým jsem, v časech dobrých i zlých, budu tě milovat navždy. Spi sladce, miláčku, dokud se znovu nepotkáme.“

ivuska1 ( 2. listopadu 2019 09:01 )

Riskovala tak na to doplatila. Nic vic , nic min. To snad ani nestoji za clanek.

zlymikes ( 1. listopadu 2019 19:30 )

To jsou hory. První pokořitel /spolu s bratrem/ severní stěny Matterhornu,tzv Zermatský lev 4500 m, se zabil pádem ze tří metrů,když na výletě chtěl utrhnou svému děvčeti protěž.

Altingerka ( 1. listopadu 2019 19:24 )

Velmi aktuální zpráva.

Zobrazit celou diskusi