Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejsmutnější narozeniny dvojčátek Emy a Zoe (5): Namísto oslav pohřeb táty Milana (†48)

Autor: shp - 
10. května 2019
16:01

Pro pětiletá dvojčátka Emu a Zoe to byly ty nejhorší narozeniny jejich mladičkých životů. Ani je neslavily, protože v ten samý den pochovávala jejich maminka a další příbuzní tatínka Milana (48) z Lučence. Pohřeb kamioňáka ve slovenské Závadě byl velmi dojemný a smutný.

Tělo manžela a tatínka Milana přivezli z Francie, kde zemřel, teprve v sobotu. Poslední rozloučení se tak na poslední chvíli odkládalo. Když pohřeb probíhal, neskutečně při něm lilo z nebe. „Když na pohřbu prší, mrtvý pláče po světu, říká se,“ šeptali si na hřbitově pozůstalí podle slovenského webu Pluska.sk.

Milan plakal z nebe

Milan dle příbuzných a přátel určitě plakal, protože žil nejenom pro svá milovaná dvojčátka, ale i pro manželku Boženu. „Pro Emku a Zoe bude tento den nejhorší v životě. V den pohřbu mají narozeniny, přesně 5 let. Radši je na pohřeb nebrali, aby neměly psychické trauma,“ řekl Milanův kolega.

Když vynášeli rakev ze smutečního domu, Božena neunesla pro nesnesitelný žal nejenom svou duši, ale i tělo. Museli ji podpírat z obou stran, protože se jí podlamovaly nohy, a neustále plakala. Ztratila milovaného muže a velkou oporu. Když rakev s Milanem spouštěli do hrobu, zazněly klaksony čtyř kamionů, mezi kterými byl i ten jeho.

Obsluha benzinky ho odmítla zkontrolovat

Milan jezdil často do zahraničí. V dubnu ho ve Franci postihl srdeční kolaps, kterému podlehl. „Bože můj, Milánku, kde jsi?“ vzlykala manželka nad hrobem. Milan po sobě zanechal ještě dvě další dcery Karin a Michaelu. O smrti se všichni dozvěděli, když se po svátcích přestal ozývat. Z domova po něm začali pátrat.

Podle všeho dal Slovák ještě znamení otočením klíče v zapalování, aby ho našli přes GPS. Když z domova volali na francouzskou benzinku a restauraci, u níž byl Milanův vůz, obsluha odmítla jít zkontrolovat, zde je řidič v pořádku. Záchranka ho poté našla už mrtvého. Podle psycholožky Andrey Sajenkové udělala rodina dobře, že dvojčátka nevzala na pohřeb.

Psycholožka: Dobře, že děti nebyly na pohřbu

Má to dvě strany mince. Jedna strana je, že si nemohly projít tím smutkem a zúčastnit se posledního rozloučení se svým otcem. Důležitější je druhá strana mince. V den jejich svátku jim bylo potřebné přiměřeným způsobem podat aktuální situaci a rodina udělala v tomto momentě nejlepší, co mohla udělat,“ prohlásila.

Podle odbornice prožívala celá rodina obrovskou zátěž. „Neměli kapacitu postarat se o děti na hřbitově, aby neutrpěly újmu. Z hlediska psychotraumatologického bych řekla, že rodina v této situaci udělala velmi dobře, že děti nevzala na pohřeb,“ dodala Sajenková.

w.mojko ( 10. května 2019 18:36 )

tiež by som nikdy nedovolila, aby sa malé deti účastnili pohrebov - akýchkoľvek...a rodičov, či súrodencov už vôbec nie

nick55 ( 10. května 2019 17:25 )

Bože ty nevkusné, pouťové řetězy a prsteny...

mak ( 10. května 2019 17:25 )

Jasně, celá rodina smutní a ony jsou vyčleněny. Nechápou to, nevidí to... místo aby byly účastny rodinného dění, pocítily sounáležitost a mohly se rouzloučit. Rozloučení chybí i dospělým.

ja-stana ( 10. května 2019 16:58 )

První rodina, druhá rodina čtyři děti, kde na to brát prachy, co? A Dorota Máchalová pláče. Nemělas ho honit a mohl žít.

Zobrazit celou diskusi