Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Léčba knihou: Dobrovolnice Terezka (11) předčítá pacientům v nemocnici

Autor: rv - 
7. dubna 2019
16:48

Ulehčit a zpříjemnit pacientům pobyt v nemocnici pomáhá školačka Terezka Komáromy (11) z Ostrova na Karlovarsku. Dívenka marodům pro zlepšení jejich nálady každý týden předčítá.

Terezka, žákyně páté třídy ostrovské základní školy, chodí po vyučování za maminkou, která pracuje v nemocnici. Protože je školačka vášnivou čtenářkou, napadlo její mámu, že by mohla zkusit předčítat pacientům. Dobrovolníků, kteří by nezištně do špitálu za marody docházeli, je totiž stále málo.

Začala jsem loni v září a moc mě to baví. Lidé mají radost, když jim čtu, opravdu pozorně mě poslouchají. Také si povídáme. Vyprávějí mi, co dělali, ptají se mě, co je nového, máme na sebe čas,“ popsala Terezka.

V nemocnici navštěvuje pacienty hlavně na oddělení následné péče, každý týden se u nich zdrží hodinu či dvě. „Knížky půjčuji po domluvě s nimi v nemocniční knihovně. Teď zrovna předčítám z díla Jana Otčenáška Když v ráji pršelo, je to zajímavá kniha,“ řekla Terezka.

Radost pro pacienty

Četla i Jindřichu Karasovi (46), který je v nemocnici hospitalizovaný s autoimunitním onemocněním na oddělení následné péče. „Syn rád čte, a tohle je pro něj opravdu milým zpestřením,“ řekla pacientova matka Anna (73).

Malou dobrovolnici poslouchala i Vítězslava Kyprá (70), která skončila v nemocnici kvůli problémům se srdcem. „Bylo to velice milé. I když za mnou pravidelně chodí rodina, tak dny bývají velice dlouhé. V nemocnici jsem byla i před deseti lety. Sestry i lékaři jsou hodní jako tehdy, Terezčino čtení je pro mě něco navíc,“ řekla pacientka.

Školačka, dobrovolnice, mažoretka

Malá slečna kromě četby zvládá i několikrát týdně trénovat mažoretkový sport, a nyní se připravuje ke zkouškám na víceleté gymnázium. „Ráda bych se tam dostala, chtěla bych být moderátorkou nebo lékařkou,“ prozradila školačka, která patří ve škole mezi jedničkářky.

Slovo psychologů: Pro dítě je to přínos

„Pokud taková aktivita dítě baví a není k ní nuceno, může to mít pozitivní vliv na jeho dozrávání. Postupně se u něj vytváří vlastnosti, které jsou prospěšné pro jeho společenský život. Z dítěte se stává člověk, který je nakloněn tomu pomáhat druhým a uvědomuje si, že to má nějakou hodnotu. Přispívá to k prohlubování jeho sociálního cítění,“ uvedl psycholog Karel Humhal.

Účinky na pacienty jsou takřka zázračné. Nejlepší vliv má tato činnost na seniory, kteří zůstali opuštění. Ideální je, když je jeden student nebo mladý člověk na jednoho seniora a je mezi nimi přátelský vztah. Čtení je skvělé, povídání taky. V mé praxi se nejlépe osvědčilo, když je mladí vytáhnou ven na procházku nebo projížďku s vozíkem,“ uvedl psycholog Ivan Sobotka.

Dobrovolníci, hlaste se!

Kromě Terezky má ostrovská nemocnice v současné době několik dobrovolníků, kteří docházejí číst pacientům. Jsou jimi studenti, lékaři či maminka na mateřské. Uvítali by ale i další zájemce.

„Jsou jim u nás dveře otevřené. Mohou kontaktovat přímo Lenku Dlouhou na email: dlouha@nemosgroup.cz, popřípadě telefonicky na čísle 353 364 201,“ doplnila mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

O pomoc dobrovolníků mají ale zájem i jiné nemocnice v Česku. Chtěli byste nemocným zpříjemnit pobyt na lůžku? Zavolejte do nemocnice nejbližší vašemu místu bydliště.

 

Monikay ( 7. dubna 2019 17:31 )

Terezka je úžasná malá slečna a jistě toho v životě hodně dokáže !

Zobrazit celou diskusi