Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Labužník Macek čelí obvinění: S novou ženou opsal kuchařku své exmanželky

Aktualizováno -
1. dubna 2019
10:02
Autor: Jakub Tomek - 
1. dubna 2019
05:00

Pamatujete si ještě z devadesátých let »zlého muže« ODS Miroslava Macka (74)? Po odchodu z politiky se stáhl do Zábřehu a začal se věnovat labužnictví a literatuře. A nedávno napsal knihu se svojí mladou manželkou. Potíž je v tom, že zřejmě jen »oprášil« tu, kterou před 15 lety vydal se svojí exmanželkou. Jen se jmenuje jinak! Kvůli plagiátorství mu tak hrozí soud.

Nová kniha o gurmánství »Labužníkem na plný úvazek«, pod kterou je někdejší vlivný politik podepsán se svojí o 42 let mladší manželkou Petrou Hrochovou (32), není podle podkladů, které získal Blesk, moc originální. Většina pasáží je identická s knihou, kterou Macek vydal před 15 lety s tehdejší ženou Janou Blochovou-White (67)! Hrochová i Macek přitom na veřejnosti vystupují jako znalci vína a gastronomie, kteří nemají zapotřebí, aby hned první věta v první kapitole jejich publikace byla opsaná. Je totiž stejná jako v knize »Jak se stát labužníkem«, kde je podpis Blochové-White.

„Macek se tehdy ofrňoval, že má důležitější věci na práci. Tak jsem knihu v roce 2002 začala psát sama v jednotném čísle. On to pak přepsal do množného čísla a přidal pár svých drobností,“ zavzpomínala pro Blesk Blochová. Její slova ale Macek pro Blesk vyvrací. „Text, který jsem teď použil, je celý můj. Samozřejmě jsem se ptal nakladatelství, že to už jednou vyšlo, ale neměli s tím problém,“ odpověděl.

Když ale Blesk knihami zalistoval dál, kromě prohozených slov a nových receptů objevil i stejné kapitoly. „O mně je velmi dobře známo, že píšu recepty. Ty, které jsem tam nechal, jsou moje,“ tvrdí Macek. Blesk má ale k dispozici i rukopis Blochové, kde je recept, který se objevil v obou vydáních. A co na to Macek? „Vlastní rukou můžete přepsat i Balzaca,“ odpověděl sebevědomě Blesku s tím, že v tom nevidí žádný problém.

Gurmán s rohlíkem

Blochová se zatím celé věci spíš směje. Zavzpomínala na to, jak Macek na konci 90. let podle jejích slov jídlu a vínu nerozuměl. „Nikdy nezapomenu na jeho památnou větu, že má nejraději k večeři rohlík a jogurt. Prý se po tom netloustne,“ řekla. „Tenkrát jsem se s ním vsadila, že budu vařit každý večer menu o několika chodech a že neztloustne ani o gram,“ dodala. A prý nepřibral.

Jestli se Mackova »nová« kniha dostane k soudu, zatím jasné není. „Naše soudy jsou zahlceny daleko důležitějšími případy a taky je mi ho trochu líto,“ řekla Blochová Blesku. Proč Macka lituje? „Už nemá vlastní nápady a tím nemyslím jenom tuto knihu. I jeho tvorba je spíše používání nápadů jiných,“ rýpla si pravděpodobně do Mackova pokusu, kdy napsal pokračování Jirotkova Saturnina. Ten je podle jedné recenze literárním »Kameňákem«…

Miroslav Macek

  • Původně stomatolog, poté zakladatel ODS a místopředseda vlády.
  • V roce 1992 čelil aféře s privatizací Knižního velkoobchodu, která skončila obřími dluhy, i když podnik disponoval lukrativními nemovitostmi.
  • V roce 2001 byl kritizován za svoji roli poradce Erste Bank při privatizaci České spořitelny za mnohamilionový honorář.
  • Po rozvodu s manželkou Alexandrou, s níž má syna a dceru, si vzal bohatou rentiérku Janu Blochovou, od roku 2015 je ženatý s o 42 let mladší Petrou Hrochovou. 

Video se připravuje ...
Další videa