Systém je jednoduchý. Dispečer přijme informaci o člověku v nouzi. Rozešle ji mezi speciálně školené first respondery. „Jde o dobrovolné zachránce, které speciálně školíme a kteří se nacházejí poblíž události a mohou tak rychleji a fundovaně zasáhnout,“ řekl k novince na Ostravsku záchranář Lukáš Humpl.

Právě včasná a účinná pomoc rozhoduje často o životě a smrti. „Mohou být na místě a pomoct dřív než záchranáři. Takzvaně »kupují čas« postiženým,“ uvedl Humpl.

Dobrovolníky vybírali v první fázi z policistů, hasičů a záchranářů. Ti začnou lidem v nouzi pomáhat už od 1. dubna. Další lidé ze složek Integrovaného záchranného systému se zapojí až později.

Vyškolit chtějí až tisícovku

„Zapojila jsem se jasně a automaticky, protože jsem zaměstnankyní záchranky. Jezdím s posádkou, ale i pracuji na operačním středisku a řeším telefony,“ uvedla při výcviku Kateřina Večeřová (40).

Podle záchranáře Lukáše Humpla je zásadní při kolapsových stavech zahájit co nejrychleji srdeční masáž a dávat dýchání z úst do úst. „Včasný zásah zvyšuje rapidně možnost přežití pacientů,“ vyzdvihnul. Dobrovolník umí i odborně zastavit případné masivní krvácení.

Jako první v Česku rozjeli systém first responderů v Hradci Králové. Zatím vyškolili tři stovky posil. Přičemž kraj je oproti Moravskoslezskému poloviční. Zde vyškolili zatím 320 policistů, hasičů a záchranářů. Chystají se jich vyškolit až tisíc.