Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

MacGyver na lyžích: Skupina dětí zachránila chlapce, který spadl z lanovky

Autor: ital - 
4. března 2019
19:55

V jednom z kanadských lyžařských středisek dokázala parta teenagerů hrdinský čin. Zachránili totiž osmiletého chlapce, který visel ze sedačkové lanovky. Během několika minut dokázali vymyslet záchranu, na kterou by nepřišel ani MacGyver. Díky síti na kraji sjezdovky a protinárazové matraci zabránili tomu, aby po pádu skončil s četnými zlomeninami.

Mladý lyžař James MacDonald (14) byl se svými kamarády lyžovat a snowboardovat ve středisku Grouse Mountain ve Vancouveru, když si všiml, že na jedné ze sedaček lanové dráhy visí osmiletý chlapec asi 7,5 metru nad zemí. Jeho otec, který seděl vedle něho, držel chlapce za ruce a zřejmě se jej snažil vytáhnout zpět na sedačku.

James poprosil jednoho muže poblíž, aby přinesl oranžový plůtek, který slouží k lemování okraje sjezdovky. „Začal panikařit a mávat rukama okolo sebe,“ řekl James pro CNN. Nakonec u Jamese zastavili jeho kamarádi Gabriel Neilson a Josh Ravensbergen a společně s jednou ženou a mužem mu nabídli pomoc.

Neilson se pokoušel chlapce na sedačce uklidnit a strhl matraci ze sloupu, která chrání lyžaře před nárazem do ocelové konstrukce. Tu položil na síť, kterou zbytek zachránců napnul pod sedačkou, z níž malý hoch visel. Dále řekl chlapci, aby si nejprve odepnul lyže a pak poprosil jeho otce, aby svého syna pustil. Když to udělal, chlapec bezpečně přistál na matraci, kterou v tu chvíli drželo okolo deseti lidí.

Všem se na tváři objevil radostný úsměv, když viděli, že je hošík v bezpečí. Přestože chlapec neutrpěl žádná vážná zranění, převezli jej do nemocnice na preventivní vyšetření.

Geniální nápad mladíků zachránil malého chlapce před závažnými zraněními a četnými zlomeninami. Jako odměnu dostali od prezidenta lyžařského střediska Grouse Mountain Michaela Camerona celosezónní skipass.

Zobrazit celou diskusi