Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Keporkak smetl turisty na kajaku: „Zabil by nás, kdyby chtěl,“ říká Tom

Autor: chal - 
7. února 2019
19:45

Tom Mustill (35) z Velké Británie podle svých slov odmalička miluje velryby. Nic na tom nezměnil ani incident, kdy keporkak vyskočil z vody a tvrdě dopadl na kajak, ze kterého Tom mořské tvory pozoroval. Naopak - Brit o události natočil dokument a prý nemá problém do kajaku vlézt znova.

Pozorování mořských gigantů v americké Monterey Bay se Tomovi málem stalo osudným. Jeden z mírumilovných keporkaků totiž vyskočil z vody a dopadl na kajak, ve kterém se plavil Tom s kamarádkou Charlotte. „Mysleli jsme, že umřeme,“ vrací se Tom ke tři roky starému incidentu v rozhovoru pro server Sun Online.

Dospělý keporkak váží kolem 30 tun. Když se tedy takový kolos znenadání objevil nad hlavami Toma a Charlotte, ostatní turisté dvojici moc šancí na přežití nedávali. „My jsme se ale nebáli, na to ani nebyl čas,“ říká Tom s odstupem.

Brit ze své paměti vzpomínky na incident nikdy nevymaže. „Vyskočil zničehonic. Byl obrovský, neuvěřitelně velký. Jeho tělo zakrylo slunce a vrhlo na nás stín. Ve vzduchu byla cítit rybina,“ popisuje Tom dramatické okamžiky. Dvojice měla štěstí, že velryba nezasáhla kajak celou vahou svého těla, ale jen do něj plácla ploutví.

Tom si okamžik nárazu nevybavuje, přišel k sobě až pod vodou, kde drama pokračovalo. Jak se totiž keporkak nořil do hlubiny, voda táhla Toma za ním. „Byl jsem si jistý, že umřu. Takovou sílu jsem v životě necítil, podvodní proudy si se mnou hrály jako s hadrovou panenkou,“ říká.

Tomovi se naštěstí po chvíli podařilo dostat na hladinu. Několik vteřin pak trvalo, než se vynořila i Charlotte, se kterou se její kamarád už v duchu rozloučil. „Byl jsem přesvědčený, že to nezvládla,“ vzpomíná Tom.

Případy, kdy velryba dopadne na loď s lidmi, se stávají výjimečně. Velryby jsou velmi inteligentní a lidem vědomě neubližují, proto se také Tom do Monterey Bay vrátil a pro stanici BBC na místě natočil dokument, ve kterém pátrá po příčině události.

Tom si myslí, že keporkak zabránil nejhoršímu. Lidí si prý všiml až ve vzduchu a naštěstí se jim stačil vyhnout. „Kdyby nás zasáhl celým tělem, mohli jsme zemřít. Keporkak váží stejně jako 14 slonů,“ vysvětluje dokumentarista.

Tom po dramatickém zážitku prý na velryby nezanevřel, naopak ho zajímají čím dál víc. „Chtěl bych vědět, co si ten dotyčný keporkak pomyslel. Jestli se vrátil za ostatními velrybami a řekl jim, že málem trefil ty hloupé suchozemské ryby,“ říká Tom se smíchem. Jeho největším snem je prý udělat s velrybou rozhovor.

Zobrazit celou diskusi