Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V thajském ráji vytáhli z moře loď, na které zemřelo 47 lidí: Budou ji zkoumat policisté

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2018
16:00

U thajského ostrova Pchúket byla v sobotu vytažena z moře výletní loď The Phoenix, která se tam za špatného počasí potopila letos v létě. Informovala o tom agentura AP. Nehodu tehdy nepřežilo 47 lidí a šlo o jedno z nejhorších neštěstí spojených s turistickým ruchem, jaké Thajsko za poslední roky zažilo.

U Pchúketu, který je oblíbeným turistickým cílem, 5. července ztroskotaly dvě lodě. Turisty z jedné se podařilo zachránit.

Loď Phoenix v sobotu ze 45metrové hloubky vytáhl jeřáb patřící firmě ze Singapuru, která se specializuje na záchranné akce. Plavidlo bylo porostlé řasami a pokryté blátem. Jeho vytažení sledovala skupina vysoce postavených policistů. Na počest obětí drželi minutu ticha.

The Phoenix bude odtažen do města Pchúket, kde ho v rámci vyšetřování nehody prohlédnou policisté. První firmě, která měla vyzdvižení plavidla z mořského dna na starosti, se to nepovedlo. Dokonce při tom přišel o život jeden její zaměstnanec.

V souvislosti se ztroskotáním této lodi bylo zatím z nedbalosti s následkem smrti obviněno pět lidí, včetně jejího majitele. Za to hrozí v Thajsku až desetileté vězení.

Thajsko v loňském roce navštívilo asi 35,4 milionu turistů, z toho 9,8 milionu z Číny. Číňané mají největší podíl mezi zahraničními návštěvníky této země v jihovýchodní Asii.

Zobrazit celou diskusi