Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Operoval mě za plného vědomí! „Pacienti“ zrůdného Mengeleho vzpomínají. Od jeho smrti uplynulo 40 let

Autor: ČTK, ital - 
4. února 2019
12:40

Josef Mengele, děsivý „Anděl smrti“ z Osvětimi, měl na svědomí více než 400 000 lidských životů. Je ale známý zejména kvůli nesčetným brutálním pokusům především na dětech. Po skončení války se mu podařilo uprchnout do Jižní Ameriky, kde před 40 lety zemřel v nedožitých 68 letech. Za své ohavné činy nebyl nikdy potrestán.

Yitzhak Ganon, řecký žid, který přežil pobyt v Osvětimi, vylíčil, jak mu Mengele osobně vyřízl z těla ledvinu bez použití anestetik. Cestu do tábora i svůj tamější pobyt si dobře pamatuje.

„V sobotu 25. května 1944 do našeho domu ve městě Arta v severním Řecku vtrhl esesák s řeckým policajtem. Zrovna jsme slavili Sabat. Řekli nám, ať se sbalíme na dlouhou cestu,“ řekl Yitzhak.

Yitzhakův otec zemřel během transportu do Osvětimi a jeho matku se sourozenci poslali do plynové komory. Jeho samotného potom odvedli do nemocnice, kde jej Mengele přinutil lehnout si na stůl. Pak jej za plného vědomí rozříznul a vyňal mu jednu ledvinu.

„Viděl jsem, jak mu ledvina ještě v ruce pulsuje. Křičel jsem jako šílený,“ popisuje krutý okamžik Ganon. „Přál jsem si umřít, abych už necítil tu bolest,“  líčil. Navzdory zákroku se zotavil. Po brutálním činu jej přinutili pracovat šicí dílně nebo musel čistit nemocniční nástroje. Mengele s ním provedl ještě další experimenty. Například musel strávit celou noc v ledové lázni, aby nacističtí lékaři viděli, jaký to bude mít vliv na funkci plic.

Mengeleho převeleli do Osvětimi v květnu 1943. Na židovských a romských vězních vykonával brutální experimenty. Také rozhodoval o tom, kdo ihned po příjezdu půjde rovnou do plynové komory a koho bude čekat strašlivý pobyt v táboře smrti. Odhaduje se, že do plynových komor poslal na 400 000 osob.

Ve svém výzkumu byl posedlý dvojčaty. Hledal metodu, jak uměle zvýšit pravděpodobnost, že žena porodí dvě děti najednou. Tím se měla zvýšit populace „vyvolené“ árijské rasy. Ke svým ohavným pokusům využíval často malé děti. 

Po skončení války utekl do Jižní Ameriky a několikrát poté ještě emigroval, aby uprchl svým pronásledovatelům. Těm se nikdy nepodařilo nacistického zločince polapit. „Anděl smrti“ zemřel 7. února 1979 při koupání v Atlantiku v městečku Bertioga. Pravděpodobně dostal křeč (nebo mrtvici) a utopil se. Pohřben byl pod jménem Wolfgang Gerhard. Po exhumaci v roce 1985 se roku 1992 pomocí testů DNA potvrdilo, že se skutečně jedná o ostatky tohoto válečného zločince. Do smrti byl přesvědčen o nadřazenosti své rasy nad ostatními.

gabreta ( 4. února 2019 19:58 )

Co je hlavně zajímavý, kdo válečným zločincům, včetně Mengeleho k útěku pomohl!! https://legacy.blisty.cz/art/42485.html

vosavopruz ( 4. února 2019 19:11 )

to je dobře že se Mengele utopil,ale přál bych mu mnohem horší smrt

fido2 ( 4. února 2019 17:58 )

Proto ty brutální amifilmy. Potomci Mengeleho.

fido2 ( 4. února 2019 17:55 )

No jasně, a.míci se o něho dobře starali a chránili ho.

smradlavamakrela ( 4. února 2019 17:55 )

Boží mlýny! Tato "nadřazená řasa" je dnes znásilňována , přepadávána, často i brutálně zapíchávána jinou "podřadnou rasou". Časy se mění.

Zobrazit celou diskusi