Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Máriovi (15) objevili nádor na mozku: Čeští lékaři chlapci neumí pomoct!

Místo o fotbalový míč bojuje Mário ze Slovenska o život. Lékaři mu náhodou objevili nádor na mozku. Na fotce s tatínkem
Místo o fotbalový míč bojuje Mário ze Slovenska o život. Lékaři mu náhodou objevili nádor na mozku. Na fotce s tatínkem  (Autor: Facebook)
Autor: chal - 
15. února 2019
23:28

Mário Š. (15) ze Slovenska byl zvyklý bojovat o fotbalový míč na hřišti. Místo toho teď bojuje o život. Lékaři mu totiž minulý rok v březnu náhodou našli nádor na mozku. Slovenští lékaři Máriovi příliš nadějí nedávají, mladý fotbalista a ani jeho rodina se ale nevzdávají a vyhlížejí finančně náročnou léčbu v Rakousku.

Mladému talentovanému fotbalistovi Máriovi se během vteřiny zhroutil svět. Chlapec dostal při tréninku tvrdě míčem do hlavy, a i když nejdřív na vyšetření k lékaři nechtěl, nakonec svolil. V nemocnici se dozvěděl zdrcující zprávu. Mário má zhoubný nádor na mozku a lékaři na Slovensku ani v Česku mu nedávají šanci na přežití. Nadějí zůstává nákladná léčba v sousedním Rakousku, na tu ale rodina nemá peníze.

„Skoro nikdy nebyl nemocný. Vždy byl plný elánu a chuti do života. Rád chodil do školy. Má hodně kamarádů, vždycky byl usměvavý. Jeho největším koníčkem byl fotbal, ten miloval,“ říká otec Mário (34) pro slovenský list Nový Čas.

Mladý fotbalista dostal v březnu na tréninku prudkou ránu míčem do hlavy. Sice mu po úderu nebylo špatně, neměl bolesti a nezvracel, ale rodiče se ho přeci jen snažili přemluvit, aby se nechal pro jistotu vyšetřit u lékaře. „Nejdřív nechtěl jít, ale s manželkou jsme naléhali, chtěli jsme mít jistotu, že je všechno v pořádku,“ vrací se Máriův tatínek ke dni, kdy se celé rodině obrátil život vzhůru nohama.

Lékařův verdikt byl zdrcující. Při vyšetření totiž zjistil, že má chlapec zhoubný nádor na mozku. „Když jsme to uslyšeli, zhroutili jsme se. Ptali jsme se sami sebe, čím si to náš syn zasloužil,“ vzpomíná se slzami v očích Mário senior.

Okamžitě po objevení nádoru začali lékaři léčbu. Prognózy byly ale od začátku nepříznivé. „Mário absolvoval radiochemoterapii a radioterapii, půl roku se statečně držel,“ říká chlapcův otec slovenskému listu Nový Čas. V říjnu začal mít Mário poruchy vidění.

Další vyšetření ukázalo, že má chlapec otok na mozku. Jeho léčba mu vyvolala cukrovku. Za deset měsíců od diagnózy se Máriův stav rapidně zhoršil. Místo běhání po hřišti leží. Nedokáže se pořádně hýbat a přijímat potravu, má opuchlou hlavu a špatně vidí nebo mluví.

Nemocný fotbalista vyžaduje kvůli svému stavu neustálou péči. „Z nemocnice ho poslali domů, prý už mu není pomoci. Na Slovensku ani v Čechách ho prý vyléčit nedokážou,“ říká zdrcený otec. Pomoci by se Máriovi mohlo dostat v Rakousku.

Převoz, vyšetření, hospitalizace i léčba ale vyžadují nemalé finance a ani jeden z rodičů už několik měsíců nepracuje, aby se mohli o syna starat. Proto rodina žádá o pomoc veřejnost. „Mário je na tom velmi zle, věříme, že nám lidé pomůžou,“ uzavírá s nadějí v hlasu statečný otec.