Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lucii (†27) zabil "kundorak": Bojuje i tři roky po smrti. Už jste byly na prohlídce?

Autor: DH - 
21. listopadu 2018
09:27

Lucie Bittalová (†27), která se velkou měrou zasloužila o osvětu v rámci boje s rakovinou děložního čípku a založila třeba i web s názvem „Měsíc raka“, se do poslední chvíle snažila pomáhat. Nakonec podlehla nemoci, proti které tak srdcervoucně bojovala. Už jsou to tři roky, její odkaz ovšem žije dál.

Když v roce 2014 zjistila, že má rakovinu děložního čípku, rozhodla se nic nevzdat. Lucie Bittalová (†27) prostě byla velká bojovnice.

„Byla jsem zrovna na Erasmu v Berlíně, když jsem na sobě začala pozorovat, že se mnou není něco v pořádku. Cítila jsem na sobě, že mám oslabenou imunitu, a do toho se přidalo silné krvácení mimo cyklus. Ještě zhruba měsíc jsem tyto problémy ignorovala, protože nejsem ten typ člověka, co s každým problémem letí k doktorovi,“ napsala tehdy na svůj web s názvem Měsíc raka o tom, jak se s zákeřnou nemocí setkala poprvé.

„Kdybych věděla, že jsem onemocněla rakovinou děložního čípku, objednala bych se okamžitě; a taky bych pochopitelně předtím chodila na pravidelné preventivní prohlídky ke své gynekoložce,“ dodala Lucie. Podobné příspěvky psala na stránku velmi často.

Lucie se rozhodla, že nemoci nepodlehne. Do posledních dní byla pozitivní a svěží. Vše přes fakt, že během svého boje přišla o vlasy i devět kilogramů váhy vlivem vysilujících chemoterapií. Snažila se i pomáhat.

Stránka Měsíc raka vznikla proto, aby se Lucie mohla svěřovat se svými problémy čtenářkám a tím je i informovat. Kampaň měla za cíl také varovat ženy a dívky, že vyhýbat se prohlídkám na gynekologii se nemusí vždy vyplatit. Logem se stal růžový „kundorak“, jak sama Lucie, které se často přezdívalo Bittalka, trefně obrázek pokřtila.

S „kundorakem“ tehdy vznikla v rámci kampaně i série triček. Jedna z osobností, které se tehdy k boji připojily, byla i známá režisérka Helena Třeštíková (69).

Dnes má facebooková stránka Měsíc raka téměř 6 tisíc sledujících a stejnojmenný web pomáhá ženám s rakovinou děložního čípku dál, i tři roky po smrti Lucie Bittalové. „Tři roky bez Bittalky. Už jste letos byly na preventivní prohlídce?" stojí v posledním příspěvku na Facebooku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 24. listopadu 2018 13:10 )

no to byla ale k r aaa wwa kdoví jak zila ze i tak mluvila kUNdorakova JE TAM!!! FUJJJ

cocumysvole ( 21. listopadu 2018 11:18 )

A co takhle ***reportér?

blamal ( 21. listopadu 2018 10:51 )

Ten titulek myslíte v redakcí vážně?!? No potěš. To je tedy úroveň!

Monikay ( 21. listopadu 2018 10:26 )

tak asi tento druh kampaně je zaměřený hlavně na ženy, kterým se název kundorak líbí

Zobrazit celou diskusi