Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční zázraky v době světových válek: Nepřátelé na život a na smrt se sešli u štědrovečerní večeře

Autor: chal - 
25. prosince 2020
15:23

 Kdy jindy než o Vánocích by se mělo v lidech probouzet to dobré v nich? Svátky klidu a míru často dokážou alespoň na chvíli usmířit i nepřátele na život a na smrt. Tak tomu bylo během první světové války na mnoha místech, kde proti sobě stáli znepřátelené armády. Vojáci o Vánocích uzavírali speciální vánoční příměří a místo bojů spolu hráli fotbal, dělili se o jídlo a povídali si.

Vánoce v roce 1914 byly pět měsíců od zahájení první světové války. Vojáci na obou stranou byli vyčerpaní dlouhou zákopovou válkou a střílet i během svátků se nikomu moc nechtělo. Na mnoha místech západní fronty tak byl alespoň ve vánočním období neoficiálně dohodnut klid zbraní.

Vojáci vylézali ze zákopů, stýkali tváří v tvář a přáli si k Vánocům. Bojovníci unavení zabíjením chtěli zapomenout na každodenní hrůzy války, na několika místech na frontě tak dokonce došlo k fotbalovým utkáním mezi Angličany a Němci.

Jednomu takovému zápasu byl přítomen i spisovatel Robert Graves, který zaznamenal výsledek 3:2 pro Němce. Vypadá to, že už tehdy platilo známé fotbalové přísloví „fotbal hraje 22 hráčů a na konci vždy vyhrají Němci“.

Podle různých svědectví měli po ukončení Vánočního příměří vojáci problém začít znovu střílet. Když se totiž na vlastní oči přesvědčili, že jejich protivníci jsou stejní lidé jako oni, často pro zabíjení neměli motivaci ani chuť.

Velitelé museli tuto prekérní situaci často vyřešit přesunutím jednotky na jiné místo. Když pak proti vojákům nestáli jejich noví kamarádi, mohli začít znovu bojovat.

Během druhé světové války k ničemu podobnému prakticky nedocházelo, ale jeden případ uzavření příměří na Vánoce přeci jen známý je. Šlo však o výjimečnou událost, kdy byla skupinka amerických vojáků odříznuta za nepřátelskou linií během Bitvy v Ardenách.

Američané hledali skrýš před nacisty a našli ji v chatce v lese, kterou obývala Elisabeth Vinckenová s 12letým synem Fritzem. Žena zraněným bez rozmýšlení pomohla, i když věděla, že to může pro ni i dítě znamenat smrt.

Nedlouho po Američanech na dveře zabušili Němci. Pravděpodobně na ně ale dýchla vánoční atmosféra a trojici nepřátel se rozhodli ušetřit. Všichni pak společně v chatrči strávili Štědrý večer, nacisté navíc Američanům ráno ukázali, jak se bezpečně dostanou zpátky mezi své.

Neuvěřitelná historka má dojemný konec. Fritz, který se v dospělosti odstěhoval na Havaj, se totiž s jedním z trojice amerických vojáků po 51 letech díky televiznímu pořadu Nevyjasněné záhady setkal.

Zobrazit celou diskusi