Obří pýchavku ani neuzvedli! Liborek (1) hledal s dědou houby
Špatná letní houbařská sezóna je defi nitivně minulostí. Houbaři se nyní předhánějí, kdo naplní objemnější koš či najde větší hřib! Lesy plné hub jsou zejména v hraničních horách a na Vysočině.
Matěj (20) a Míša (19), absolventi zlínské filmové školy, houbařili v Hostýnských vrších na Zlínsku.
„Vyšli jsme jen na kraj lesa u našeho poutního místa nad Provodovem a nestačili jsme se divit. Krásné pravé hřiby tu byly k mání ve velkém, myslím, že i tahle houbařská prověrka se povedla,“ smála se Míša. „Jsou to krásné hřiby smrkové, ty si nespletu. Košík jsme ale nebrali, hned jsme měli plné ruce a trochu složitější bylo jen dopravit je domů,“ dodal Matěj. A Míšu čekala příprava houbové polévky nejen pro svého milého, ale i pro celou rodinu.
Houby samozřejmě rostou i na Šumavě. Eva Straková (37) našla obrovský suchohřib na Šumavě pod vrchem Pancíř. Jeho noha se jí sotva vešla do dlaně.
Kapitální vatovce
V okolí Plzně to kvůli suchu není taková sláva. Hřibovité příliš nerostou, zato se na louce urodily obří pýchavky neboli vatovce. A to hned tři kapitální kousky. Našel je malý Liborek (1) se svým dědou Václavem Bečvářem (50) ve Čmelínech. „Liborek by pýchavky ani neuzvedl. Připravíme z nich řízky,“ liboval si úspěšný houbař.
Výzva Blesku
Byli jste na houbách úspěšní? Pošlete vaše úlovky na SMS, MMS: 724 249 000; tip@blesk.cz
Mozeček z bílých kuliček
O inspiraci, co dalšího připravit z pýchavky, se s čtenáři Blesku podělil mykolog Dalibor Marounek.
Co je třeba: 500 g mladých pýchavek, 4 vejce, větší cibule, červená masitá paprika, pepř, olej, sůl
Postup: Pýchavky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nejlepší jsou drobnější pýchavky, použít ale můžete i velké. Na oleji podusíme cibuli, přidáme pokrájenou papriku a pýchavky, vše dusíme doměkka. Nakonec do směsi rozklep ne me 4 vejce a promícháme, počkáme, až vejce ztuhnou. Pokrm dle chuti osolíme a opepříme, podáváme teplý s čerstvým pečivem.