Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Michala (32) zničil stres z vojny: Vrátil se na vozíčku, dnes je v kómatu

Ilustrace
Ilustrace  (Autor: Profimedia.cz)
20. července 2017
19:17

Rodiče Michala (32) ze slovenských Ražnian v okrese Sabinov jsou zoufalí a nevědí si rady. Jejich syn trpí vzácným dědičným onemocněním mozku – tzv. Huntingtonovou chorobou. Ta se u něj projevila na vojně kvůli nadměrnému stresu. Vrátil se z ní na vozíčku. Nyní je v kómatu a hrozí to nejhorší.

Zoufalí rodiče nyní sledují, jak jejich syn z posledních sil bojuje o život v prešovské nemocnici. Už dva týdny leží v umělém spánku a jeho stav se zhoršuje. Pokud se zlepší, bude potřebovat náročnou léčbu zdravotní léčbu. Na tu však tatínek s maminkou nemají peníze. Žijí jenom z důchodu a opatřovatelského příspěvku.

Michal byl ještě před deseti lety stejný jako ostatní mladí muži jeho věku. Bavil se a chodil ven s přáteli. Postupně se však pro něj život změnil v peklo. „Narukoval na vojnu, tam choroba propukla. Lékaři nám řekli, že k tomu mohl přispět stres, kterým procházel,“ řekli Novému Času rodiče Alžběta (51) a Peter (62), kterým se zhroutil celý svět.

Jejich syn začal postupně ztrácet kontrolu nad tělem. Tehdy ještě dvaadvacetiletý mladík skončil na vozíku. „Pohyby měl podobné jako opilý. Byl však úplně střízlivý, jen je nedokázal koordinovat. Postupně se k tomu přidávaly další těžkosti jako např. epilepsie,“ vzpomíná Alžběta. Naděje na chvíli svitla, když se zdálo, že je Michalovi lépe.

Opak byl však pravdou. Dostal vysoké teploty a skončil na ARO,“ prozradila nešťastná žena. O svého milovaného syna se starala 24 hodin denně. Teď už se bojí, že mu další pomoc nedokáže poskytnout. Synovi zavedli sondu na příjem jídla a podstoupil i tracheotomii kvůli dýchání.

„To bude nad moje síly. Hledali jsme zařízení, které by dokázalo synovi pomoci. Všude se však platí 600 korun na den. To je přes 18 tisíc měsíčně, tolik peněz nemáme,“ zoufá Alžběta a pokračuje: „Dostávala sem jen tolik opatřovatelský příspěvek 6400 korun, manžel je v důchodu. Když z něj zaplatíme všechny položky související s bydlením, zůstane nám 1000 až 1300 korun. Z toho hospic nezaplatíme. Nevíme, co si počít, možná nám pomohou dobří lidé,“ dodává s nadějí.

Huntingtonova choroba

Jde o vzácné onemocnění centrálního nervového systému. Doplňují ho psychiatrické poruchy a často se přidává i zhoršení duševních a rozumových schopností. Projevuje se mezi 35. až 50. rokem života. Počet případů se odhaduje na jeden z 20 tisíc obyvatelů. Choroba končí smrtí 10 až 20 let po jejím propuknutí.

Nebohá Vlaďka potřebuje nový vozíček. Sbírka víček byla možná k ničemu:

Video  Postižená Vlaďka (53) potřebuje nový vozíček  - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Garo ( 21. července 2017 06:22 )

Blesk vytiahol nejaký starý článok, pretože sú v ňom údaje o nákladoch na chorých v slovenských korunách a na Slovensku je zavedené euro od roku 2008. Pravdou však je, že paliatívna starostlivosť je zanedbanou časťou slovenského zdravotníctva.Na Slovensku je málo hospicov a v nich zdravotné poisťovne preplácajú len zdravotné náklady a ostatné musí hradiť rodina.Je to pre mnohé rodiny nedostupné. Podľa rebríčka The Economist Intelligence Unit je "najlepšou" krajinou na umieranie Veľká Británia, Slovensko je z 80 hodnotených krajín na 55. mieste a Česko na 33. mieste.

bafy81 ( 21. července 2017 01:55 )

Však píšou, ze na vozíku skončil kdyz mu bylo 22let, ted je mu 32. Takže klidně mohl stihnout zvs....

mrkevmrkev ( 20. července 2017 22:15 )

Možná šel na vojnu jako profesionál. Každý, kdo jde do takového rizika /policista, strážník, požárník/, musí počítat, že tato volba zaměstnání nese svá rizika. To je vykompenzované vyšší mzdou, příplatky a jinými benefity. V těchto případech se vyplatí mít pojištění. Na život, na úraz, na trvalé následky. Kde se stala chyba? Možná měl mít lepší vstupní zdravotní prohlídku, možná, že neposlechl dobře míněné rady lékařů nevíme. Jistě na Slovensku existují různé neziskové a charitativní organizace, které pomohou. Neměl by být zabezpečen od státu? Od armády? Pokud by to byl jako ,,pracovní úraz,, tak by měl být velmi dobře zabezpečen. Invalidní důchod, renta.

Omasta ( 20. července 2017 20:54 )

Na Slovensku to mají dobře zařízení. 600 Kč denně přirozená zábrana proti záchraně života. U nás naproti tomu tyto osoby s vadnými geny zůstávají při životě a jejich financování nesou na svých bedrech spoluobčané, důchodci.

Zobrazit celou diskusi