Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlaďka (53) potřebuje po mozkové obrně invalidní vozík. 400 kilo víček ničemu?

Autor: Jan Doležal - 
20. června 2017
05:00

Mozková obrna upoutala v dětství Vlaďku (53) ze středočeských Milovic na invalidní vozík. S léty přišly velké bolesti a vozík přestal vyhovovat. Na nový, který by ženu zbavil utrpení, chybí peníze. Pomáhá sbírka plastových víček, ale firma, co je vykupovala, už půl roku mlčí.

Vozík, který žena používá, jí deformuje tělo, bolesti zad se nedají vydržet a na pohodlný vozík, který stojí 90 000 Kč, Vlaďka nemá.

Pomohla až učitelka místní Základní školy Juventa Yveta Šmejkalová. Rozjela s dětmi sbírku plastových víček, z jejichž prodeje by se vozík mohl pořídit. Nadšení ale vystřídal smutek. Firma, která pro víčka jezdila a vykupovala je, se najednou k nemocné ženě obrátila zády.

„Sbírka funguje už asi 2,5 roku. Dříve to jakžtakž klapalo, ale nyní vždycky slíbí, že přijedou, my to tady s dětmi nachystáme, ale pak nepřijedou, neomluví se, a tohle trvá už půl roku,“ řekla Blesku Šmejkalová.

Bezvýsledná byla i jednání s ředitelem školy se zmíněnou firmou. „Už půl roku čekáme na odvoz, děti nemají šatnu, protože v ní jsou čtyři metráky víček a další přibývají,“ dodává Šmejkalová.

Mezitím Vlaďka dál trpí. „Připadám si jako méněcenná, pořád se doprošovat. Nemůžu přece za to, že jsem nemocná. Bojím se, že brzy přijde čas, kdy se kvůli bolestem už vůbec nepohnu a že mi zkrátí život,“ zoufá si.

Do sbírky se zapojily nejen děti ze školy, ale i lidé a podnikatelé z Milovic a okolí. Víček je ale potřeba 13 tun a za kilogram dostávají podle smlouvy 5,50 Kč. Víčka se sbírají i v ZŠ RAF v Nymburce. Tam je nosí i Natálka (9) z Kamenného Zboží. „Teď jsem jich najednou přinesla do školy 4500,“ pochlubila se.

Firma EKO DEAL EU z Českého Těšína se k celé záležitosti postavila čelem, jednatel Jan Popiolek slíbil nápravu a nabídl cenu 6 korun za kilo odebraných víček.

„Velice se omlouvám, že došlo k opomenutí. Přiznávám, že se to občas stane, když řeším registraci mimo kancelář a dodatečně eviduji. Rovněž prosím o shovívavost k termínu svozu, máme spoustu sběrů po České republice i Slovensku, a navíc končí školní rok.“

Výzva Blesku

Chcete Vlaďce pomoci? Pak pište na e-mailovou adresu yvet@centrum.cz nebo volejte na telefonní číslo 739 549 013.

majojo ( 20. června 2017 14:17 )

Tak ho s ní vyměň za ten svůj, frajere namachrovanej. A nebo si s ní vyměň osud a pak mudruj.

agfor ( 20. června 2017 13:11 )

Nebylo by jednodušší snížit na čtvrtinu platy flákačů z VZP ? Hned by bylo na několik set vozíků.

sores ( 20. června 2017 12:38 )

Je to hodně smutné žebrat na nemocné, ale jak je vidět, čechům to nevadí,a ne jenom to bohužel, kdyby ano už dávno by konaly a tupě by nemlčeli jako ovce!!!

petr11 ( 20. června 2017 11:31 )

.....je fakt, že stát v čele s Klausem tuto rapubliku úplně prohospodařili a co na to ostatní

mikiska ( 20. června 2017 10:43 )

Vozíky mechanické i elektrické proplácí zdravotní pojišťovna,ale musí být schválen pojišťovnou,dle posouzení postižení.

Zobrazit celou diskusi