Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zachránili jim život: Jak se žije s půlkou těla?

Profesor František Antoš společně s týmem kolegů zachránili třem zdánlivě odepsaným pacientům život, zleva Miroslav Holub, Michal hanus a  Robert Kypěna
Profesor František Antoš společně s týmem kolegů zachránili třem zdánlivě odepsaným pacientům život, zleva Miroslav Holub, Michal hanus a Robert Kypěna  (Autor: petr Merta)
Autor: Monika Rubešková - 
10. dubna 2010
04:21

Robert, Miroslav a Michal mají jedno společné – je jich jen půlka. V pražské nemocnici Na Bulovce se totiž podrobili naprosto unikátní operaci, při které jim byla odňata půlka těla nad pánví. Jsou třemi jedinými pacienty v Evropě, kteří hemikoroporektomii, jak se zákrok nazývá, úspěšně prodělali.

Poprvé byla tato operace provedena v roce 1961, dosud ji přežilo 65 lidí v Americe, jeden v Rusku a tři u nás. „Je to vzácný operační výkon, při kterém se rozpůlí trup na dvě části. Všechny svaly, tepny, cévy se musí odříznout a podvázat a udělat také umělé vývody pro vyměšování.

Pacientům odřízneme 45 % těla,“ objasnil profesor František Antoš. Operace se provádí u pacientů, u kterých už selhaly všechny ostatní zákroky, jejich tělo je napadeno infekcemi a trpí neuvěřitelnými bolestmi. „Ze všeho nejdůležitější ale je, že mají nezdolnou touhu žít. Je to zákrok, při kterém doslova zmizí hrobníkovi z lopaty,“ upozorňuje lékař.

První pacient byl v nemocnici Na Bulovce operován před deseti lety. „Přivezli ho k nám v takovém stavu, že jsme museli jednat opravdu rychle,“ vzpomíná profesor Antoš. Lékaři načetli odbornou literaturu, zákrok odzkoušeli nanečisto na pitevně a šli na sál. Pacient díky nim žije.

Miroslav Holub (37)

Z něho přímo srší energie a chuť do života. V osmnácti letech utrpěl těžký úraz na motorce, následně prodělal třicet dva operací, které jeho stav nezlepšily. „Infekce byly strašné, hnil jsem zaživa. Strašně mě to omezovalo,“ přiznává. Operovali ho před třemi lety, dnes je šťastný, začal jezdit v autě, věnuje se správě PC systému. „Žiji krásný život. Mám přítelkyni. A sex? Jsou různé způsoby,“ hovoří naprosto otevřeně.

Michal Hanus (21)

Zákrok prodělal teprve před dvěma měsíci a neuvěřitelně rychle se zotavil. I do jeho života zasáhla nehoda, v patnácti ho srazilo auto. „Poslední rok to už bylo špatné, měl jsem záněty v kyčlích. Když mi nabídli tuhle operaci, okamžitě jsem souhlasil,“ říká. Michal si teď dodělává maturitu na obchodní akademii, kde se seznámil i se svou přítelkyní Veronikou. „Jestli nám to bude klapat, tak společné plány do budoucna by i byly,“ dodává.

Robert Kypěna (44)

Byl prvním českým odoperovaným pacientem. Narodil se s postižením půlky těla. Vytvářely se mu proleženiny a infekce. Než přišel na Bulovku, pro-dělal padesát jiných operací. „Jsem šťastný, že jsem se tak rozhodl, protože jinak bych teď už nežil,“ řekl Robert, který se zajímá o astronomii. Největší sen letět v letadle se mu splnil loni.

jarda-sanitar ( 4. července 2015 13:00 )

 V roce 2000 jsem delal na chirurgii na Bulovce sanitare na operacnim sale. U operace Roberta Kypeny jsem byl jako sanitar a jeho pulku tela jsem nesl na patologii.Jeho odhodlani zit a smysl pro humumor jsem vubec nechapal. Na to ze nevedel jestli operaci prezije a v tu dobu uz jich za sebou mel asi milion byl neskutecne pratelsky a plny humoru.Porad vtipkoval. Jeho odhodlani zit mu asi taky dost pomohlo, ale profesor Antos se rozhodl, ze ho zemrit nenecha. Je to polobuh. Dneska shodou nahod na chirurgii lezim a profesora tady vydavam. Timto zdravim pana profesora, Roberta i oba kluky, kteri prodelali stejny zakrok. Doufam ze se maji dobre a casto na ne myslim. Kdyz vidite takovouto vec, tak zmenite nazor na spoustu veci. Preju jim hodne stestí a dlouhy a spokojeny zivot.

arcaben ( 12. dubna 2010 18:15 )

no ono je to laikovi jedno,ten ten rozdíl nepozná,zrovna jako já!!Pro mě je pouze úžasné,co dnešní medicína dokáže a pánům držím pěsti,je to opravdu ZÁZRAK!!

anasyi ( 10. dubna 2010 12:33 )

hodne stesti

babcq ( 10. dubna 2010 08:25 )

proč to po sobě aspoň nepřečtete,"redaktoři"? Hemikoroporektomie je nesmysl, ten zákrok se jmenuje hemikorporektomie.

Zobrazit celou diskusi