Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Šimonovi (4) amputovali obě nožičky a ručičku

Šimon (4) s milujícími rodiči Margitou a Pavlem
Šimon (4) s milujícími rodiči Margitou a Pavlem  (Autor: bl)
Autor: hkl, so - 
4. dubna 2010
05:00

Celé Slovensko drží palce malému Šimonovi Turinskému (4) z Ruskova u Košic. Chlapeček se narodil jako zcela zdravé dítě. Jeho tělíčko ale napadl zákeřný pneumokok a v průběhu několika dní mu lékaři museli amputovat obě nožičky a navíc i jednu ručičku. Už dva roky se Šimon nachází ve vegetativním stavu.

Nejtěžší chvíle jejich života pomohla manželům Pavlovi (28) a Margite (29) překonat silná víra a láska. Milovanému synáčkovi nemohli nijak pomoci, a tak se za jeho uzdravení modlili i na známém poutnickém místě v Lurdech. Šimon byl hravé a zvědavé dítě. Ještě tři dny před zjištěním nemoci se naučil jezdit na kole. „Pak dostal horečky a druhý den jsme jeli do nemocnice. Během jedné hodiny úplně zmodral. Nákaza se rozšířila po celém tělíčku, měl otravu krve, dávali mu léky, byl napojený na umělou ventilaci,“ říká maminka Margita.

Chlapeček ležel v nemocnici čtyři měsíce. Lékaři mu amputovali obě nožičky pod koleny a pravou ručičku pod loktem. „Souhlasit s amputací – to byl pro nás ten nejhorší okamžik,“ dodává otec Pavel. Z umělého spánku se Šimon neprobral, zůstal ve vegetativním stavu. Reaguje na světlo a na hlasy. Nedokáže však k rodičům promluvit, pohladit je. „Chodíme na různá cvičení a rehabilitace, byli jsme i v lázních. Těšíme se z každého zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla zoufalá matka.


Co je to vegetativní stav?

Postižení mají zachovaný cyklus spánku a bdění a dýchají bez pomoci dýchacích přístrojů avšak neuvědomují si své okolí a nejsou si vědomi ani sama sebe. A to i tehdy, když jsou jejich oči otevřené. Nemluví, nejsou schopni rozumět tomu, co se jim říká, a tedy ani smysluplně reagovat na slovní povely. Příčinou vegetativního stavu je většinou rozsáhlé poškození mozkové kůry.

barbatus ( 5. dubna 2010 18:44 )

Jaký smysl má takový život? Je nutno živit jednu živou mrtvolu a jednu celodenní ošetřovatelku. Časem bude z malé mrtvoly velká živá mrtvola, z ošetřovatelky strhaná ženská, ještě později obyvatel ústavu a důchodkyně. Bude to platit manžel a společnost. To není cynismus, to je realita. Nějak nevidím, jak by kluk mohl být šťastný, byť si to čtenářka maluje tak hezky... Jo a co je prosím INGERENCE? Vaše pevná víra o lepší zprávě o Šimonkově životě může mít bohužel snad jen formu - poslední celou končetinou šťastně zamával redaktorovi Blesku.. Ale už jsou prý takové možnosti.... Zkuste to tvrdit matce toho mrzáčka. Děcko fyzický mrzák, rodina duševní, bohužel tragédie pro všechny. Ale hlavně že si Blesk zvedl prodej...

milosjanota ( 5. dubna 2010 10:10 )

vypadají jak nějací retarďáci a podle toho, co udělali asi taky jsou

barbatus ( 5. dubna 2010 09:02 )

Článek nemá žádnou zpravodajskou hodnotu. Událost je stará, ale je tak krásně hrůzná! Namícháme utrpení, bolest, hrůzu, nejlepší je to s malým dítětem, a čtenáři se nám krásně dojemně rozplývají! Trpící děti, utrápení rodiče, pejsci nebo jiná zvířátka, prostě mláďátka nebo někdo jiný bezmocný, a prodejnost zaručena. Psát o něčem kladném by byla nuda. Proto jen víc hrůz, sadisti se těší a masochisti si krásně zatrpí! Co takhle nemluvně rozdrcené náklaďákem, babička politá kyselinou nebo pejsek uvařený zaživa?

xxmm ( 5. dubna 2010 01:22 )

sorry ale je to věc názoru, tady snad už ani nejde o postižení dovolili udělat z kluka živou mrtvolu k obdivu by bylo jiné rozhodnutí

klika ( 4. dubna 2010 17:55 )

Jsi duševní mrzák...Ovšem,kdo se směje naposled....

Zobrazit celou diskusi