Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šokující povodňový plán Prahy: Zoo nechali zatopit schválně!

Autor: Tereza Hodáliková - 
6. června 2013
05:00

Proč po 11 letech opět plave polovina pražské zoo? To řeší vedení zoo i magistrát! Ukázalo se, že v povodňových plánech je zoo vedena jako suchá krajina, kam se má voda při povodni cíleně rozlít!

Podle informací Blesku jen pár měsíců po povodních 2002 vznikl dokument, který navrhl nezahrnovat zoo do protipovodňových plánů. To potvrdil i předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. „V povodňových plánech je zoologická zahrada zapsána jako suchá krajina, takzvaný poldr, kam se má voda v případě růstu hladiny rozlít,“ popsal Blesku s tím, že pokud by došlo k vystavění protipovodňových zábran, voda by v centru metropole stoupla o 10 až 15 cm. A vzápětí by mnohem víc ohrozila Mělník a další obce. Zoo, která se pravidelně umísťuje na předních světových příčkách, tak tedy nebyla chráněna cíleně!

Magistrát v šoku

„Nikdo z vedení magistrátu o tom nevěděl. Začali jsme to zjišťovat okamžitě, když se zoo zaplavovala. Praha nemůže přece po každých povodních obnovovat spodní část zoo za 200 nebo 400 milionů,“ říká Vávra.

Z »neochrany« pražské zoo je v šoku i zastupující primátor Tomáš Hudeček: „Na jednu stranu se jedná o záplavové území, kdy každá více než dvacetiletá voda zaplaví danou část zoo, a na druhé straně se do zoo investovaly obrovské prostředky. Dochází tu k situaci, která odporuje selskému rozumu. Začneme řešit koncepci pražské zoo, která by ji měla ochránit alespoň před padesátiletou vodou.“

Pro Prahu 7 byla druhořadá

To, že zoo nikdy nebyla v povodňových plánech prioritou, potvrzuje i dokument z roku 2005 s názvem Povodňový plán městské části Praha 7, v kterém je přesně napsáno, že během sestavování byly využity zkušenosti z povodní v srpnu 2002. „Při 100leté vodě zasahují zátopy: Na pravém břehu hranici komunikace Trojská, zámeckou zahradu mimo zámek a část zoo,“ je v dokumentu napsáno. O zahradě se v píše také jako o druhořadém významu.

Bém přiznal, že o tom věděl!

Bývalý primátor Prahy na blogu aktuálně.cz včera večer přiznal, že o všem věděl. Tady je část z jeho vyjádření: „Ochrana je technologicky téměř nemožná… Rizikovostí rozumíme nejenom planou naději, že ochráníme zvířata v zoo, ale riziko by vzniklo i pro řadu obcí nad Prahou… Proto se týmy expertů včetně vedení zoo (pozn. tehdejší) dohodly, že spodní třetina území zoo bude v povodňovém plánu Prahy i vlastní zoo vedena jako ta, kde mohou být jen externí, mobilizace schopné expozice.“

cipisek134 ( 8. června 2013 20:21 )

dobrotka:

dobrotka ( 7. června 2013 08:16 )

Proc porad prsi? To takhle se jednoho dne českej Lojza naštve kvůli počasí a vydá se do nebe, zeptat se, proč u nás pořád prší. Zabouchá na nebeskou bránu, otevře mu svatý Petr a ptá se ho, co si přeje. Lojza odpoví, že se přišel zeptat, proč u nás pořád prší. Svatý Petr mu říká: "Tak se jdeme podívat, co mám napsáno ve svaté knize. Odkud jsi?" Lojza říká: "Z České republiky". Svatý Petr listuje v knize, najde Českou republiku a říká: "Pojď se podívat, mám tu napsáno: "vláda všechno posrala - 3x denně ( raději průběžně) splachovat!"

paprtala ( 6. června 2013 17:26 )

Však to bylo za Fejka a Béma, ty povodňové plány. Jeden tam byl jen jako FAKE a druhej zdolal Mt. Everest, což byl taky FAKE

japos22 ( 6. června 2013 16:33 )

braba ( 6. června 2013 16:18 )

A nebylo by jednodušší koupit pozemky nad zoo? Na fotkách je několik prázdných luk. Než investovat 400 miliónů do opravy něčeho, co za dalších 10 let spláchne další voda, tak by bylo lepší postupně vystavět expozice na jiném místě a spodní část využít jako technické zázemí, nebo tam udělat např. lanový park, dětské hřiště... nebo něco, co nebude tak strašně nákladné na případné opravy.

Zobrazit celou diskusi