Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Drama v zoo: Gorily zůstaly v zatopené části

Autor: ljš, Tereza Hodáliková - 
3. června 2013
10:10

VIDEO - Pražská zoo je pod vodou. Všechna zvířata, která jsou ve spodní části zahrady, musela být evakuována. V zatopené části však zůstaly gorily. Chovatelé je přesunuli do povodňové věže. Od vody je dělí už jen dva metry.

"Spodní část Zoo Praha je nyní zaplavena až ke starému sloninci. Přes povodňovou hráz se voda přelila před třetí hodinou ranní pod Trojským zámkem. V té době již byli v bezpečí všichni savci i plazi a probíhala evakuace ptáků, která ještě pokračuje," řekl Blesk.cz ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002. Povodeň tehdy nepřežilo 14 savců a 135 ptáků, utracena musela být řada zvířat. Pracovníci zahrady tehdy evakuovali 1010 zvířat. Smutným symbolem záplav se tehdy stal lachtan Gaston, když jej rozvodněná Vltava odplavila až do Německa, kde vysílením zemřel.

 

 

Video  Ředitel ZOO sčítá škody  - Tereza Hodáliková
Video se připravuje ...

Gorily

Tentokrát však probíhalo mnohem lépe. "Podařilo se přemístit stovky zvířat, aniž by jediné z nich zahynulo. Pokud však bude voda stoupat i nadále, bude nutné evakuovat lachtany a v krajním případě rovněž gorily z povodňové věže. Dnes zůstane zoo zavřena," dodal Bobek.

"Pokud by skutečně byla nutná okamžitá evakuace, museli bychom je všechny uspat a převézt. Už jednáme s jinými českými zoologickými zahradami, které by se o ně mohly postarat," uvedl halvní ošetřovatel Vít Lukáš.

Na facebook také umístil sms od chovatele goril Víta Lukáše: "Richard je úplně v pohodě, jen velmi naštvaný na nás. Teď jsme je spojili, žerou, napili se a jsou ok a mnohem klidnější."

Přesto je již nyní jasné, že po opadnutí vody, budou muset být všechny gorily uspány a přemístěny do jiné zoo kvůli rekonstrukci jejich zničeného výběhu. Vedení pražské zoo nyní jedná s několika zoologickými zahradami po celém Česku, která by mohla gorily přijmout.
Video  Chovatel Vít Lukáš o gorilách  - Video - Tereza Hodáliková
Video se připravuje ...

honza1965 ( 4. června 2013 00:56 )

charles009 ( 3. června 2013 23:39 )

zvirata mam rad,ale clovek ma prednost-milion polodebilu breci u chcipleho lachtana,ale cloveka necha chcipnout na ulici bez mrknuti oka...

majojo ( 3. června 2013 22:39 )

Tak snad už bude na řadě ten pámbu.

majojo ( 3. června 2013 22:38 )

My tady máme nohu za krkem a když chceme něco konkrétního dělat, třeba plnit pytle pískem, tak o to musíme zažádat. A to víš, vyřízení takové žádosti nějakou dobu zabere. Snad aby změnila směr svého dotazu - i když příslušné orgány sídlí taksy v Praze.

majojo ( 3. června 2013 22:35 )

Zkus ukecat gorilu aby se tě chopila za packu a šla s tebou na kopec. No - snad to ta věž zváldne.

Zobrazit celou diskusi