Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko ničí velká voda! Druhý den povodní sledujeme ON-LINE

Hladina Vltavy v Praze stále stoupá
Hladina Vltavy v Praze stále stoupá  (Autor: Blesk - Petr Novotný)
Autor: simao - 
3. června 2013
06:35

Na Česko udeřily povodně. Lidé v noci z neděle a pondělí s obavami vyhlíželi stav vodních toků. Po bezesné noci je tu však opět den. A situace se příliš nelepší. Vzhledem k dalším srážkám hladina řek stále stoupá. Nejvíce ohrožené jsou oblasti kolem Vltavy a dolního Labe.

++ Vyhlášen stav nouze na většině území ČR

++ 7 tisíc lidí bez domova

++ Povodně si vyžádaly pět životů, další lidé se pohřešují

++ V Praze prosakují hráze

++ Na většině míst stále prší

++ Jižní Čechy mají nejhorší za sebou, Praha vyhráno stále nemá

++ Záplavy zastavily železnici mezi Čechami a Moravou, v Praze četná omezení v MHD

++ Krizová linka: 267 122 998


Zobrazit místo Krizová mapa povodní na větší mapě

Povodně 2. den
Datum:
 
23:00

Průtok Vltavy v Praze začal růst a před 21:00 dnes přesáhl 3020 metrů krychlových za sekundu. Do Prahy již částečně dorazila vlna ze zvýšeného odpouštění Vltavské kaskády. Průtok 3000 metrů krychlových, který odpovídá dvacetinásobku běžného stavu, měl být očekávaným maximem, nově vodohospodáři odhadují kulminaci v úterý ráno na zhruba 3200 až 3300 metrů krychlových za sekundu.

 
22:34

Orlík upouští, jak se dá

 
22:10

Vodohospodáři začali upouštět vodu z vltavské kaskády a v Praze přesahuje Vltava 3000 kubíků. Zábrany jsou údajně postaveny a připraveny na 3700 kubíků.

 
21:59

V Kralupech nad Vltavou dokončili evakuaci asi 2500 lidí, naopak potíže s velkou vodou mají i lidé z několika obcí na Mrlině na Nymbursku, kde se protrhly hráze rybníků. Mluví se o evakuaci zhruba tisícovky lidí.

 
21:45

Na situaci u pražské zoo přijel zmonitorovat i Michael Kocáb

 
21:30

Aktuální situaci na Labi sledují v Ústí lidé se zájmem, voda se naštěstí zatím příliš nevylila

 
21:15

Na Karlův most by se měly podle informací reportérů Blesku řítit ještě dva pontony, jeden už bagr přesunul za most a odplaval. Hasiči původně chtěli odstřelit další ponton u Palackého náměstí, od toho ale upustili.

 
20:30

Ze Zálezlic odvezl autobus asi dvacítku obyvatel, kteří byli v ohrožení poté, co se do místa začala valit voda.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
20:30

Průtok Vltavy v Praze před 20:00 dosáhl 2965 kubíků za sekundu. To je zhruba dvacetinásobek běžného stavu a odpovídá to dvacetileté povodni.

 
20:29

V parku v Průhonicích spadl podmáčený strom na ženu, která venčila psa. Na místě zemřela.

 
20:27

V Praze se od zítřejšího rána zavře na trase A i stanice Muzeum. Metro A pojede mezi Náměstím Míru a Depem Hostivař. Pro trasu C bude Muzeum otevřené.

 
20:24

Nebezpečný ponton, který se řítí na Karlův Most, má rozměry 10 x 3 metry.

 
19:50

Nápor toku na Vltavě je tak silný, že hladina vody na přehradě Orlík je pouhé čtyři centimetry od okraje a hrozí přelití hráze! Nepomáhá ani průběžné upouštění!

 
19:30

Zálezlice na Mělnicku, které smetl proud řeky v roce 2002, začaly s evakuací! Nejpozději v půl deváté odjíždí autobus s dvacítkou místních obyvatel. Zůstávají jen ti, kteří jsou na vršku, a hladina řeky by se jich neměla dotknout. Autobus je odveze do neratovického internátu.

 
19:00

Pražský dopravní podnik ve 20:00 uzavře další čtyři stanice metra linky B. Nedostupné budou stanice Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli, uzavírka může trvat až několik dnů.

 
18:40

V ulici Dolnočernošická spadli dva lidé do rozvodněné řeky Berounky. Záchranáři se je snaží vylovit ven. Dvojici ale unáší silný proud.  

 
18:18

Do Prahy dorazila těžká armádní technika. Pomáhat bude i obojživelník!

 
18:05

DALŠÍ VODA! Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude oproti předpokladům třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění. Průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 kubíků za sekundu.

 
17:59

Záplavy uzavřely v ČR více než 150 úseků silnic. K 16:00 evidovalo Ředitelství silnic a dálnic už jen (ŘSD) 146 neprůjezdných úseků.

 
17:50

Prezident Miloš Zeman vyčlenil 60 příslušníků hradní stráže, aby pomáhali při povodních. Dal je k dispozici ústřednímu krizovému štábu, který rozhodne o jejich dalším nasazení.

 
17:47

Pracovníci pražské zoo museli evakuovat pavilon kočkovitých šelem. Spodní část zahrady je pod vodou.

 
17:37

Povodně mají šestou oběť. V Cerhenicích u Kolína zemřel technik energetiky, když odpojoval trafostanici v zaplavené oblasti. Zabil ho proud. Více ZDE >>>

 
17:40

V Praze začínají odpojovat elektřinu. Společnost PRE odstavila už 70 trafostanic, bez proudu je 5000 lidí.

 
17:34

V Kozárovicích jsou domy totálně pod vodou

 
17:21

Vltavě zbývá už jen prá cenimetrů k tomu, aby voda zalila prstory na přažské Lávce.

 
17:01

Trojský ostrov v Praze je zcela zatopený, kouká jen střecha jízdárny

 
16:47

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) zatím uvolnila pro boj se záplavami věcné zdroje v hodnotě téměř 45,5 milionu korun. Převážně to jsou čerpací soupravy nebo hasičská technika, sdělila dnes ČTK mluvčí SSHR Tereza Krásenská.

 
16:45

Vltava pod Orlíkem je pořádně rozbouřená!

 
16:38

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) na dnešní tiskové konferenci odmítl výtky městských částí, které si stěžují na práci magistrátního krizového štábu. Profesionálové i dobrovolníci, kteří se v posledních hodinách účastnili zásahů kvůli velké vodě, předvedli podle Hudečka "famózní výkon". Protipovodňové bariéry se podařilo postavit v rekordním čase, řekl.

 
16:29

Stav ohrožení platí v Libereckém kraji už jen na Smědé v Předláncích na Frýdlantsku.

 
16:27

Povodní nejzasaženější obcí v Jihočeském kraji je momentálně asi Putim na Písecku. Evakuováno bylo už 55 lidí, to znamená každý 10. občan obce.

 
16:26

Hladina Berounky, stejně tak i Sázavy stále stoupá, přítoky Vltavy zvyšují i hladinu Vltavy.

 
16:15

Více než 300 vězňů z celé země se dobrovolně přihlásilo k pomoci lidem v oblastech postižených povodní. Vězeňská služba nabídne pracovní skupiny odsouzených hejtmanům zatopených krajů.

 
16:14

Černošice u Prahy jsou pod vodou

 
16:03

Utopené auto v potoce Čistá v obci Arnultovice u Hostinného na Trutnovsku

 
15:54

Pražská čistička vod byla kvůli záplavám dočasně odstavena z provozu, čerpadla již nezvládají velký přítok vody. Veškeré dešťové a odpadní vody tečou přímo do Vltavy. Provoz čistírny by mohl být obnoven v úterý nebo ve středu.

 
15:50

Přehrada Orlík začala upouštět vodu

 
15:48

V Radotíně jsou zábrany kompletně postaveny, před velkou vodou by měly obec uchránit

 
15:42

Na přehradě Slapy upouští vodu tak, jak jenom můžou. Na návštěvu přijel i premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem, aby zmapovali situaci a podpořili vodohospodáře.

 
15:40

V Jaroměři na Náchodsku strhl silný proud železniční most, v Arnultovicích na Trutnovsku se utopilo auto.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:25

Terezín vyhlásil evakuaci obyvatel! Bydlení si ale musí zajistit sami. 1700 lidí musí domovy opustit do 24 hodin. Terezínem protéká Ohře, lidé se ale bojí situace z roku 2002, kdy město zaplavila zpětná vlna z Labe.

 
15:24

Vltava by měla podle krizového štábu kulminovat v úterý nad ránem. Nejvyšší průtok se očekává ve chvíli, kdy svého vrcholu dosáhne Berounka.

 
15:00

"Policie v současné době prošetřuje pět případů usmrcených osob v souvislosti s povodněmi," potvrdil policejní šéf Martin Červíček. Policisté dále pátrají po pěti nezvěstných.

 
14:49

"Všichni hejtmani potvrdili, že v rámci možností je situace ve všech krajích v tuto chvíli stabilizovaná," uvedl ministr vnitra Jan Kubice poté, co skončilo zasedání dalšího Ústředního krizového štábu.

"Ústecký kraj je samozřejmě kraj, který se bude s povodňovou kulminací potýkat jako poslední," doplnil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). "Střední Čechy - tam je situace složitá ještě proto, že nekulminovala Berounka. Je to situace i pro Prahu. Jestli u některých situací můžeme říct, že to nejhorší mají za sebou, tak v Praze to ještě říct nemůžeme," upozornil Chalupa. "Situace na Vltavské kaskádě je tak třeba sledovat a je třeba vnímat, že tady ještě celý ten příběh neskončil."

 
14:45

Povodně řádí i na internetu a sociálních sítích. Vyhledávání slov, souvisejících se zápalavami, výrazně stoupla. Vyhledávání samotného slova "povodně" až o 2000 procent, uvádí ČTK. Podobně na tom jsou i jména výrazně postižených měst jako Kralupy, Jaroměř, nebo Ústí nad Labem. U nich se zvýšilo vyhledávání o 1000 procent.

 
14:39

V zaplavených oblastech bylo nasazeno přes 14 tisíc hasičů a několik stovek vojáků, pomáhají i dobrovolníci. Armáda je připravena vyslat 2000 vojáků na odstraňování následků povodní.

 
14:26

Tato fotka nepotřebuje komentář. Taková je situace na Pražském okruhu v oblasti Lahovice.

 
14:22

Zastupující primátor Prahy Hudeček odmítl výtky ze strany exprimátora Svobody i některých starostů, že by radnice v protipovodňových opatřeních selhala. Více o hádkách politiků v Praze ZDE

Podle Hudečka je jeho tým úspěšný, když za 12-15 hodin postavil hlavní protipovodňové zábrany. "Vzhledem k tomu, že krizová situace nastala ve dvě hodiny vnoci v neděli, tak od doby, kdy jsme zahájili činnost, tak uplynulo do včerejší půlnoci nějakých 20 hodin a za těch 20 hodin se krizový štáb stačil akorát sejít a začít tak nějak fungovat," dodal.

 
14:15

"Vltavská kaskáda je naplněna. Co naprší, to k nám také doteče," poznamenal k situaci v Praze zastupující primátor Hudeček (TOP 09). Nemá však prý informace o tom, že by vydatné deště měly pokračovat. "Vše závisí v tuto chvíli na objemu srážek. Předpověď nám však sdělila, že srážky by měly v oblasti Vltavy ustávat," poznamenal Hudeček.

 
14:07

Částečná uzavírka pražského metra může trvat až několik dní vzhledem k tomu, že hladina Vltavy nemá v nadcházejících hodniách klesat, dodal k dopravní situaci ředil pražského dopravního podniku Milan Křístek.

 
14:02

"V krizových dobách platí, kdo rychle dává, dvakrát dává," sdělil dnes ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že dnes vytáhl všechny rezervy a je připraven je postupně uvolňovat na nutné opravy poté, co opadne voda. "V této chvíli je uzavřeno 12 regionálních železničních tratích, na silnicích máme zhruba 150 uzavřených úseků," dodal ministr k aktuální dopravní situaci. Jedná se nadále o uzavírky především ve Středočeském, Severočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji.

 
13:55

Německou výletní loď Clara Schumann uvěznily povodně v přístavu v Ústí nad Labem v Krásném Březně. Labe v Ústí by přitom mělo kulminovat až zítra.

 
13:47

V úterý v Praze opět otevřou školky a školy? Pokud se povodňová situace dramaticky nezmění, Praha dnes zruší nařízení, kterým zavřela všechny školy kromě vysokých, sdělil ČTK pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Prý rozhodl na vlastní zodpovědnost a kvůli nejasné situaci a uzavírkám v Praze.

"Já osobně v tuto chvíli s podobným opatřením nepočítám," dodal Hudeček k otázce úterní uzavírky škol. Část škol přesto zůstala i dnes otevřena, protože slouží jako evakuační centra a místa pro děti rodičů, kteří museli do práce a neměli kam své děti dát.

 
13:44

"Vypadá to katastrofálně. Zažili jsme tady v roce 2003 historicky největší vodu, ale to, co je teď, předčilo mé nejchmurnější představy," popsal starosta obce Křinec na Nymbursku Milan Moc situaci v povodí Labe, které zalilo centrum městys s 1300 obyvateli a přestala tam fungovat elektřina.

 
13:35

Video rozbouřeného Labe v Křešicích na Litoměřicku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:26

Se záplavami bojují i v Písku. Čtenář Blesku zaslal do redakce fotografie rozbouřené řeky Otavy. Pamatuje i povodně z roku 2002, kdy je velká voda vyplavila až do 1. patra.

 
13:16

Česko má nárok na pomoc z Fondu solidarity EU, uvedla dnes mluvčí Unie Shirin Wheeler. Pomoc pro postižené oblasti se plánuje i pro Německo a Rakousko. Evropská rodina vám pomůže, dodal komisař Johannes Hahn. Fond solidarity přitom vznikl v roce 2002 právě po ničivých záplavách v celé Střední Evropě.

 
13:09

Petr Nečas dnes přislíbil, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. "Budou-li potřeba další prostředky, vláda je zkrátka zabezpečí," prohlásil premiér.

S ministrem Bendlem se přitom vydal zkontrolovat Vltavskou kaskádu, která podle premiéra umí zbrzdit vodu, ale nikoli zabránit povodním. Problém podle Nečase dělá hlavně Berounka, která je absolutně nekontrolovatelná. Nyní se Nečas vydal do Štěchovic, které na tom nejsou vůbec dobře.

 
13:00

"Z krajských škod již nyní vidíme poškozené silnice a mosty či podemleté svahy. Na přesná čísla je ještě brzy, protože velká voda zdaleka neopustila náš kraj," uvedl hejtman královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

V Novém Bydžově přitom kvůli rozvodněné Cidlině museli evakuovat děti z mateřské školky, dodala mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková. Očekává se, že průtok Cidliny dosáhne padesátileté vody. Zatímco v sobotu byla Cidlina ještě na 70 centimetrech, dnes vystoupala skoro na tři metry.

 
12:52

Do dnešních 11:00 hasiči evakuovali na 7105 lidí! Nejvíce jich bylo v Ústeckém kraji a středních Čechách.

Také radnice Prahy 8 doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Stále více lidí navíc hlásí, že mají zatopené sklepy. Při pohledu na křižovatku v nedaleké pražské Libni není divu.

 
12:47

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se dnes nechal slyšet, že plánuje nasadit na pomoc při povodních nezaměstnané. Více čtěte ZDE

 
12:45

Jak probíhá evakuace v pražské zoo a kam budou přemístěny gorily? Ředitel ZOO Pavel Bobek upřesnil současnou situaci. Čtěte ZDE

 
12:37

"To, v čem se dnes nacházíme, je mimořádně riziková situace, která ohrožuje zdraví," uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta s tím, že se zvýšila značně rizika kontaminace prostředí a potravin, hrozí nákazy a infekce, či vyšší rizika poranění. "Dochází k vyplavení průmyslových podniků a skládek, je tedy i riziko vyplavení toxických látek," dodal hygienik. "Veškeré potraviny, které byly zaplaveny, jsou kontaminované a jsou určeny k likvidaci, stejně tak zemědělské produkty," upozornil.

 
12:33

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poděkoval na brífinku všem nasazeným záchranářům, i zdravotníkům. "Držíme palce všem postiženým lidem, kteří jsou do povodní vtažení, aby situaci zvládli jak psychicky, tak fyzicky," dodal ministr.

 
12:24

Zajímavé srovnání: Praha 17. května a 3. června. Příbytek vody je více než evidentní.

 
12:16

Pátá oběť záplav je muž (69) z Plzeňska! Jeho tělo objevili záchranáři v pátek v obci Měčín na Klatovsku, souvislost s povodněmi však potvrdila policejní mluvčí Pavla Kopecká až dnes. Podle ní muž uklouzl a spadl do odtokové roury kanálu, kde utonul. Více o obětech povodní ZDE

 
12:02

V Jaroměři se chystají odstranit část historického železničního mostu, který se zřítil v noci na pondělí. Most Komenského postavili v roce 1884, v roce 1931 k němu přibyla boční lávka. Ta však současné záplavy nevydržela. A město shání těžkou techniku, kterou zničenou část odstraní. Nebude to jen tak...

 
11:38

Berounka stále řádí, povodeň vyplavila i vdovu po Karlu Svobodovi Vendulu Svobodovou. Čtěte ZDE

 
11:10

Problémy s velkou vodou mají i v Hřensku na Děčínsku, které zaplavily řeky Labe a Kamenice. Problémy však nekončí. "Čekáme, že zhruba v jednu či ve dvě hodiny se nám to tu zvedne tak asi o jeden metr," uvedl starosta Jan Havel.

 
11:03

Kvůli záplavám jsou tisíce domácností bez proudu! Energetici se připravují zejména na vzestup vody v Severních Čechách, a tak z preventivních důvodů odpojili desítky rozvodových trafostanic. Od plynu pak bylo jen v Praze odpojeno na 40 objektů, například palác Žofín, Novotného lávka nebo objekt rybářství v Radotíně.

 
08:47

PODROBNÁ MAPA PŘERUŠENÉ A NÁHRADNÍ DOPRAVY V PRAZE

 
10:50

Zatímco fotbalisté plzeňské Viktorie mohli o víkendu křepčit s pohárem pro vítěze letošního ročníku 1. fotbalové ligy, i jejich zázemí poškodila velká voda. Povodeň totiž zasáhla tréninkové hřiště českých mistrů v Plzni-Roudné.

 
10:47

Česko trápí povodně, ale najdou se i tací, kteří si z nepříjemné a životy ohrožující situace dělají legraci... Vtípky o záplavách ZDE

 
10:31

Povodňová situace na Moravě je oproti Česku, bojujícímu se záplavami, podstatně klidnější. Jen na Břeclavsku a Znojemsku je vyhlášen na několika místech na Dyji 1. povodňový stupeň, tedy bdělost. Hladina řeky však přes noc poklesla o několik centimetrů. "Klidná by měla zůstat povodňová situace na celé Moravě. Vše samozřejmě záleží na vývoji počasí, měla by se ale spíše mírnit," řekla mluvčí vodohospodářů Gabriela Tomíčková.

 
10:22

A co děti, mají si kde hrát? Zatopené dětské hřiště u Libeňské zámku v Praze. U Divadla pod Palmovkou pak vylitá řeka uvěznila auto. Aneb další fotky z povodní v metropoli.

 
10:08

Ve Svojšicích na Kolínsku se protrhla soustava hrází rybníků. Voda pronikla do zámeckého areálu, kde sídlí ústav sociální péče. "Akutně hrozilo, že přívalová vlna smete zámek," uvedl ČTK ředitel ústavu Vítězslav Forman. 110 lidí tak museli z ústavu evakuovat.

 
10:01

Drama v plzeňské zoo. Tygři Cesar a Cicero na útěku! Dva mladí samci tygra usurijského využili příležitosti a dostali se ven přes poškozený plot, který poškodil podmáčený strom. "Oba tygři se drželi do vzdálenosti několika desítek metrů od svého výběhu," dodal mluvčí zoo Martin Votruba s tím, že se pracovníkům zoo podařilo tygry uspat a odchytit.

 
09:51

V Praze dochází i k dalším uzavírkám. Národní galerie kvůli záplavám zavřela Anežský klášter i Valdštejnskou jízdárnu. "Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci NG o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé," řekla dnes ČTK mluvčí NG Eva Kolerusová.

 
09:45

Vltava bude oproti původním předpokladům kulminovat v Praze později, než se čekalo. "Pokud to dobře dopadne, bude Vltava kulminovat odpoledne," sdělila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. Podle ní má za sebou kulminační bod Sázava, do Vltavy však teče velké množství vody především z Berounky.

Normální průtok Vltavy je 149 kubíků, současný průtok je však 2840 kubíků za sekundu. Protipovodňové bariéry jsou postavené do výšky, aby zvládly 3250 kubíků.

 
09:36

Za neděli a noc z neděle na pondělí hasiči evakuovali ze zatopených oblastí 2695 lidí, polovinu z nich ve Středočeském kraji.

 
09:29

S vodním živlem bojují i v Neratovicích. Zdejší známá firma Spolana zřídila krizový štáb, jednající o zastavení provozu. nebezpečný chlor však do bezpečí přesunuli již v neděli.

 
09:14

Aktuální informace ze Zálezlic na Mělnicku, které byly v roce 2002 spláchnuty ničivou povodní: Zatím evakuovány nebyly. "Pokud bude Vltava dál stoupat, předpokládáme, že budou Zálezlice znovu pod vodou," řekl Blesk.cz starosta Jiří Čížek. Část domů v sousedních Kozárovicích už evakuována byla, ale někteří obyvatelé i přes strašnou zkušenost z roku 2002 evakuaci odmítli s tím, že povodeň přečkají v prvních patrech domů.

 
08:55

Když se potok rozbouří, může to mít děsivé následky. V protipovodňové hrázi mezi Rokytkou a Vltavou proto dnes dochází k intenzivnímu odčerpávání vody. Klesají tak hladiny tří nejproblematičtějších malých toků v Praze, které se však enormně rozvodnily a způsobily pořádné potíže. Šlo o Rokytku, Botič a Šárecký potok.

 
08:51

Hladina Labe v Ústí n. L. by se dnes měla dostat na hranici 10,8 metru a k průtoku vody 3750 metrů krychlových za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 to bylo 4700 metrů krychlových. Obvykle však korytem Labe v Ústí protéká voda, dosahující tří metrů.

 
08:45

PRAHA: Mnoho lidí se dnes v hlavním městě potýkalo při cestě do práce s uzavírkami ve stanicích metra, i v případě některých tramvajových spojů. Metro nahradily autobusové linky.

"Linka XC je poměrně přetížená, a proto nyní hledáme další řešení. Linky XA a XB ale situaci zvládají a dodržují interval čtyři minuty," řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Uzavřené linky metra nepojedou celé pondělí.

 
08:33

PRAHA: Povodňová situace v pražské zoo tak, jak ji zachytil dnes ráno ředitel Pavel Bobek. "Spodní část Zoo Praha je nyní zaplavena až ke starému sloninci. Přes povodňovou hráz se voda přelila před třetí hodinou ranní pod Trojským zámkem. V té době již byli v bezpečí všichni savci i plazi a probíhala evakuace ptáků, která ještě pokračuje. Podařilo se přemístit stovky zvířat, aniž by jediné z nich zahynulo. Pokud však bude voda stoupat i nadále, bude nutné evakuovat lachtany a v krajním případě rovněž gorily z povodňové věže. Dnes zůstane zoo zavřena," uvedl Bobek na facebooku.

 
08:17

Podle údajů Českého hydrometeorologického úřadu již nikde neplatí stav extrémního ohrožení.

 
08:08

Povodně v Česku mají patrně další oběť! V Mokřanech na Benešovsku našli včera večer utonulého muže (82). "Odklízel na břehu naplavené větvě. Hasiči jej posléze našli v korytě potoka," uvedla pro idnes.cz benešovská policejní mluvčí Zuzana Stránská.

Dva lidé předtím zemřeli v Třeběnicích poté, co se na ně zřítila podmáčená chata, jeden člověk utonul v Úpě, po dalším se pátrá v Novém Městě nad Metují.

 
07:51

PRAHA: "V současné chvíli je situace oproti té hrozné noci relativně stabilizovaná," uvedl po dalším jednání krizového štábu zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček. "V tuto chvíli, pokud řeka bude stoupat relativně mírným tempem, tak si myslíme, že ta nejhorší povodňová vlna je zvládnutá," uvedl. "V tuto chvíli díky postavení bariér nehrozí bezprostřední nebezpečí v žádné části." Krizový štáb znovu zasedne ve 12. hodin.

 
07:35

K dramatické situaci došlo v Praze-Radotíně, kde hasiči ze střechy rodinného domu zachraňovali pět lidí. Evakupována byla také část Modřan a Zbraslavi, kde si však někteří evakuovaní postěžovali, že město začalo stavět protipovodňové bariéry pozdě..

 
07:30

Na soutoku Labe a Vltavy v Mělníku je v současné době 6,5 metru vody, během odpoledne se očekává stoupnutí hladiny až na 8 metrů.

 
07:20

Aktuální stav na jednotlivých tocích. Červeně jsou označena místa, na nichž platí 3. povodňový stupeň. 

 
07:17

"U nás skutečně ta dvacetiletá voda byla dosažena," přiznal starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (TOP 09) ve vysílání ČT24. "Ve 3:30 jsme evakuovali velké sídliště na levém břehu Vltavy. Dnes máme celé centrum města evakuované. Řeka nám stéká městských ulic," dodal k velmi kritické situaci.

 
07:13

ZAHRANIČÍ: A krátký pohled od zahraničí. Historická maxima se naopak čekají Dunaji a Innu v oblasti zaplaveného Pasova. Dunaj zde stoupl k hladině 10 metrů a stovky lidí také musely opustit domovy.. Německo i Rakousko hlásí několik obětí povodní.

 
07:10

PRAHA: Zasedá krizový štáb města. "Protipovodňová opatření máme lehce naddimenzovaná," uklidňuje však zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). I když jsou průtoky Vltavy poměrně vysoké, k očekávané kulminaci hladiny řeky nedošlo.

 
06:55

Na řadě míst ČR od rána opět prší. Meteorologové varují před dešti i během celého dne, lokálně se očekává až 40 milimetrů nových strážek, což může povodňovou situaci opět zkomplikovat. Nejvíce od rána napršelo na Liberecku.

Dnes se očekává zataženo s deštěm, teploty 9 až 12 stupňů, na Moravě a ve Slezku 13 až 17 stupňů. V úterý bude opět zataženo, až oblačno, k tomu občasný déšť. Teploty v Česku se mírně zvednou.

 
06:53

Hladiny řek na jihu a západě Čech začaly pomalu klesat. V Jižních Čechách je však nadále nejvíce míst na třetím stupni povodňové aktivity. Stav extrémního ohrožení však v noci platil již pouze v Božeticích na Písecku na potoku Smutná.

Dopravní komplikace přetrvávají na hlavním tahu mezi Č. Budějovice a Táborem. V západočeské metropoli Plzni jsou neprůjezdné ulice Jateční, Doubravecká a Chrástecká. Ve městě se vylila řeka Radbuza, situace je však nyní již stabilizovaná.

 
06:49

Policie kvůli povodni uzavřela hlavní tah z Lovosic do Ústí nad Labem, kde v noci taktéž probíhaly evakuace. Podobně tomu bylo i na Litoměřicku, kde třeba z obce Krešice muselo odejít na 1400 lidí.

V Libereckém kraji trvá stav ohrožení na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku.

 
06:43

Všechny střední a speciální školy zůstaly v Praze zavřené, stejně tak řada základních škol. K dispozici je však několik škol na Praze 6 a 13, kam rodiče mohou odvézt své děti, pokud se o ně dnes nemohou postarat. Více informací na stránkách jednotlivých městských částí.

 
06:45

Problémy hlásí i České dráhy. Mimo provoz jsou trasy Plzeň - České Budějovice a Praha - Beroun - Plzeň. Na nádraží v Kolíně voda zaplavila koleje. Ve 4:30 se podařilo stanici částečně zprovoznit, další odklon však přišel poté, co se na kolejích vytvořila podle mluvčího Jakuba Ptačinského laguna, protože se ucpala hlavní propust. Problémy kolínské stanice se přitom dotknou zhruba 190 dálkových i regionálních vlaků.

Více o evakuaci rodičů Lucky Vondráčkové v pondělním Blesku Více o evakuaci rodičů Lucky Vondráčkové v pondělním Blesku | Blesk

majojo ( 3. června 2013 23:07 )

Taky si myslím, že Bůh nemá tiskové ani jiné mluvčí.

majojo ( 3. června 2013 23:04 )

A ještě jim zaplatíme za vodou poničené církevní památky. Protože je to naše nárdní dědictví, i když to už vlastně patří Vatikánu.

majojo ( 3. června 2013 23:02 )

A kde vlastně zůstala Ornella? Smíchov i Karlín jsdou v zátopové oblasti... Asi zuří na telefonu, že jí Dior ještě nedodal značkový člun a skafandr pro Koktu. No a Sgtaří Štikovi, ti prostě nemají čas, jeli zachraňovat na raftech lidské životy. Nebo možná ubohé plazy v pražské ZOO.

majojo ( 3. června 2013 23:00 )

rezacek ( 3. června 2013 20:06 )

Mně je líto nás všech. My všichni budeme okradeni církví svatou - vypasenými nenažranými flanďáky.

Zobrazit celou diskusi