Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zatopený sever Čech: U Terezína praskla hráz, Nové Kopisty jsou pod vodou

Autor: ČTK, ljš - 
6. června 2013
00:33

Měla je chránit provizorní hráz, ta ale praskla. Obytelé Nových Kopist u Terezína, kteří téměř všichni odmítli své domy opustit, se tak dočkali nejhoršího. Jejich domovy zatopila voda. V samotném Terezíně je zaplaveno jen několik ulic.

"U Terezína na Litoměřicku povolila provizorní hráz z hlíny a voda zaplavila část Nových Kopist. Voda tam přitekla ze dvou stran, v několika domech je až metr vody," řekla starostka Terezína, pod který Nové Kopisty spadají, Růžena Čechová. Obyvatelé Nových Kopist byli vyzvaní k evakuaci, většina ale zůstala. Samotný Terezín až na několik okrajových ulic zůstal zatím velké vody ušetřen.

Voda do obce přitekla jak ve směru od Lovosic, tak od Bohušovic nad Ohří. "Dřív se voda vždycky rozlila do polí. Ale Bohušovice si vybudovaly protipovodňová opatření, takže voda neodtekla a vrací se ke Kopistům," vysvětlila Čechová. Ze strany od Lovosic je postiženo asi osm domů, do kolika domů voda natekla od Bohušovic, starostka neví. "V některých je až metr vody, jinde ji budou mít třeba jen ve sklepě," dodala.

Rozlití vody se podle Čechové snažili zabránit i zemědělci, kteří měli na postiženém poli čerstvě zaseto. Stavěli tam do noci hráz z hlíny, chtěli prý pracovat celou noc, aby ji udrželi. "Už se to ale rozpadlo," dodala starostka. Voda navíc teď podle ní zůstane v dolíku u železniční trati, odkud se bude těžko odčerpávat.

Do domů v bývalém pevnostním městě ve většině případů voda nenatekla. Voda se nedostala do Památníku Terezín, který leží v Malé pevnosti. Je o něco níž než zbytek města a bývá zaplavována jako první. Tentokrát ji ale ochránila nově vybudovaná protipovodňová hráz. "Tam to pomohlo, voda není ani na Národním hřbitově, ani na 4. dvoře, kde měli vodu vždycky," uvedla Čechová. Terezín ale nemá systém protipovodňových opatření dobudovaný, na některých místech proto město stavělo improvizované hráze.

Ohře zaplnila i vodní systém, který je součástí terezínského opevnění. Řeka už ale podle Čechové několik hodin nestoupá, drží se stále na stejné úrovni.

Labe na Litoměřicku nestoupá už několik hodin, Terezínu tak zřejmě nehrozí zalití zpětnou vlnou jako před 11 lety. Tehdy se labská voda tlačila do koryta Ohře. Pod vodou jsou České Kopisty a Počaply, které rovněž spadají pod terezínskou radnici. Obě obce byly evakuovány už v noci na pondělí. V Nových Kopistech byla evakuace nařízena v úterý, evakuovaný je i Terezín.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi