Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rok od tragédie ve Smolensku: Nezodpovězené otázky!

Autor: Martin Melichar, evakk - 
10. dubna 2011
05:00

Armádní hřbitov Powonzki v polské Varšavě je v neděli více než kdy jindy zahalen do tajemného smutku. Lidé si tu připomínají první výročí tragické letecké nehody v západoruském Smolensku, při které zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński (†60) s chotí Marií (†67) a 94 dalších osob, především představitelů veřejného života.

Prezident Lech Kaczyński odletěl osudného 10. dubna minulého roku společně se svojí manželkou a četnou politickou a vojenskou delegací do ruského Smolensku, aby zde uctil památku zhruba 22 tisíc polských vojáků, které v nedaleké Katyni zavraždila v roce 1940 sovětská tajná policie. Na pietní místo však Poláci už nedorazili. Letadlo havarovalo v husté mlze nedaleko letiště Smolensk a nikdo z 96 lidí na palubě nehodu nepřežil.

Událost rozpoutala velké spory mezi představiteli Ruska a Polska, zemí, jejichž vztahy byly již v té době velmi chladné.

1. Kdo nese za havárii vinu?

Příčinu havárie vyšetřovalo jak Polsko, tak Rusko. Na místě nehody byly nalezeny dvě černé skříňky, podle nichž se v pilotní kabině hovořilo třemi jazyky: polsky, rusky a anglicky. Celé záznamy nebyly nikdy zveřejněny. Podle ruských vyšetřovatelů byl kapitán letu Arkadiusz Protasiuk informován o složitých povětrnostních podmínkách nad Smolenskem a bylo mu doporučeno, aby let raději přesměroval do Moskvy či Minsku. Proč se však rozhodl přistát na mlhavém smolenském letišti, je dodnes nejasné.

2. Proč cestovali zastaralým letounem?

Pokaždé, když se politici v minulosti snažili prosadit nákup nových strojů, zvedla se proti tomu kampaň v polských bulvárních médiích. Kdyby za stejných podmínek prezident letěl jiným letounem, existovala by jistá šance na dobrý konec. Pilot se pokoušel ještě před pádem stroj navést do větší výšky, ale jak listu Gazeta Wyborcza řekl jeden ze zaměstnanců smolenského letiště, s tak těžkým letadlem, jako je Tu-154, to není možné.

3. Kdo rozhodoval v letadle?

Bývalý prezident Polska a aktivista za lidská práva Lech Walesa po nehodě řekl: „Někdo musel v tom letadle rozhodovat. Nevěřím, že se pilot rozhodl sám... Létal jsem hodně a kdykoliv zavládly pochybnosti, vždycky se šli (piloti) ptát vedoucích politiků a žádali od nich rozhodnutí a na základě toho pak rozhodovali piloti.“ Ani na základě záznamů z černých skříněk není dodnes jasné, kdo v nešťastném letadle 10. dubna 2010 rozhodl o přistání ve Smolensku. Spekuluje se však, že pilota k přistání nutil právě polský prezident Kaczyński.

4. Byl pilot k letu donucen?

Letos v únoru se objevily záběry z bezpečnostních kamer z varšavského letiště Okecie, odkud stroj s polskou delegací startoval. Záznamy jsou sice bez zvuku, ale údajně zachycují hádku kapitána Arkadiusze Protasiuka s velitelem vzdušných sil Andrzejem Blasikem. Pilot Protasiuk údajně nechtěl letět vůbec, protože několik minut před startem letadla slyšel předpověď počasí. Blasik mu měl sprostě nadávat a k letu ho donutit. Pilotovi prý také zakázal, aby prezidentovi Kaczyńskému řekl cokoliv o špatném počasí nad Smolenskem.

5. Proč tupolev přistával v mlze?

Podle ruských médií navigátoři na letišti říkali pilotovi polského letadla, ať přistane v Minsku nebo Moskvě. V místě neštěstí byla viditelnost okolo 400 metrů, přičemž podle předpisů musí být pro přistání viditelnost jeden kilometr.

6. Může za smrt 96 lidí KGB?

Po katyňském masakru z roku 1940 jsou vztahy mezi Poláky a Rusy stále velmi napjaté. Mnoho Poláků zastává názor, že všechno, co je spojené s Ruskem, je špatné. I v tomto případě se šíří teorie, že Kaczyńského mohla zabít ruská KGB na základě příkazu z Kremlu. Polský prezident nebyl zrovna dobrým přítelem Ruska. Podporoval například výstavbu americké protiraketové základny v Polsku. A Rusko na tyto plány nahlíželo jako na své bezprostřední ohrožení.

7. Spikl se proti dvojčatům premiér?

I dvojče tragicky zesnulého prezidenta Kaczyńského Jaroslaw vidí hlavní příčinu nehody v rozhodnutích ruské strany. Podle něj se proti jeho bratrovi spiklo Rusko a polský premiér Donald Tusk a další lidé z vládní liberální Občanské platformy. Nesou podle něj hlavní morální a politickou odpovědnost za neštěstí. Kvůli jejich přítomnosti na nedělním pietním aktu na varšavském hřbitově se rozhodl, že akci bojkotuje. „Nepůjdu na divadýlko lidí, kteří mého bratra tím nejošklivějším způsobem uráželi, potom přispěli k jeho smrti a následně ho znovu uráželi,“ řekl Jaroslaw Kaczyński, šéf polské opozice Právo a spravedlnost, který si dnešní výročí smrti svého bratra a švagrové připomene před prezidentským palácem. Sem také chodí každý desátý den v měsíci položit květiny, i když je jeho bratr pohřben v krakovském Wawelu, kde jsou hroby polských králů.

8. Proč speciál letěl až v den akce?

Proč tupolev letěl do Smolenska až v den připomínkových akcí k 70. výročí katyňského masakru? Podobné lety se podle expertů plánují s velkým předstihem, zvažují se varianty v případě špatného počasí, počítá se s časovou rezervou, aby v případě nutnosti bylo možné přistát na jiném místě a dojet na připomínkové obřady.

9. Chtěli stihnout událost za každou cenu?

Přistávali piloti ve Smolensku (a vzdali se tak možnosti přistát někde jinde), aby připomínkové akce stihli za každou cenu? V polských médiích se objevily spekulace, že příkaz k přistání dal sám prezident Kaczyński. Nicméně generální prokurátor Andrzej Seremet už kdysi sdělil, že žádné takové informace nejsou k dispozici.

10. Kdo za to může?

Když letos v lednu představil ruský Mezistátní letecký výbor svou závěrečnou vyšetřovací zprávu, vyvolal její obsah ve Varšavě vlnu rozhořčeného nesouhlasu. Největší poprask vzbudilo konstatování, že vyšetřování neodhalilo žádné zavinění z ruské strany. Poláci přitom prakticky od samého začátku poukazují na údajné prohřešky smolenských dispečerů. Prezidentův bratr Jaroslaw už oznámil,  že přímou odpovědnost za katastrofu mají Rusové, Poláci nepřímou.

jeanette007 ( 14. dubna 2011 10:58 )

V každém případě děkuji za vaši reakci"e.44", ale věřte mi nebo ne, nejsem člověk, který si vybírá informace, které se hodí jen mě. Každý máme na to svůj názor a vy respektujte můj, stejně jako já respektuji ten Váš. Ohledně toho, že letěli všichni jedním letadlem máte pravdu, protože to skutečně byla fatální chyba!!! Ale jestli víte, původně měly letět 3 letouny. V jednom prezident s vybranými lidmi, v druhém reportéři a ve třetím vojenská elita. Ale náhodou zrovinka letadlo vojenské elity se pokazilo a tak byli přemístěni do prezidenského letadla. I tak však máte pravdu v tom, že letět všichni jedním letadlem bylo velikou chybou. Nic méně někdo o tom rozhodnout musel a ten kdo psal listinu cestujících rozhodně nebyl prezident. Také máte pravdu v tom, že je spousta Poláků, kteří skutečně Lecha Kaczyńského nemělo v lásce (ale copak my češi milujeme celou vládu?), ale znám také spoustu Poláků, kteří si velmi vážili svého pana prezidenta. Rozhodně si myslím, a věřte nejsem sama, že to nebyla pouze náhoda že se TU-154m nr.101 rozbil jen tak (myslím ty smýšlené nátisky na piloty, nebo nezvládnutím řízení letounu). A také si myslím, že ta katastrofa nebyla úmyslem poze a jen ruské strany, ale i té polské. Pravdu se už asi nikdy nedozvíme, což je moc smutné. Mějte se fajn.

e.44 ( 12. dubna 2011 11:51 )

Ty jsi skutečně ukázkový příklad člověka, co si vybírá pouze informace co se mu hodí Kdyby si vycházela skutečně ze všech dostupných informací (ty z bulváru do toho nepočítám), muselo by ti být jasné, že k vážným chybám došlo hlavně ze strany Poláků. Nejzávažnější chybou Poláků bylo, že všichni letěli v jednom letadle, další že letěli na poslední chvíli, a další, aby dodrželi předem daný plán, nesmyslně trvali na přistání na nevyhovujícím letišti, za nevyhovujících podmínek. Kdyby Poláci neudělali celou tuto řadu fatálních chyb, nikdy by k neštěstí nedeošlo, ani kdyby ze strany Rusů došlo, ať už úmyslně, nebo neúmyně ke špatné navigaci. A co se týká Lecha Kaczyńského, znám osobně docela dost Poláků, co ho měli plný zuby už za jeho života.......

jeanette007 ( 11. dubna 2011 16:35 )

Dobrý den, koukám, kooukám, a nestačím se divit, jak je ten český národ povrchní. Mohu jen naprosto souhlasit s paní vivienne. Já také sleduji každý den zprávy na smolensk-2010.pl a na fakt.pl, samozřejmě i na jiných portálech a v televizi a tady koukám, jak je česko naprosto v omylu, co se týče daných informací. Když se u nás hovoří o tragédii, skutečně jak říká vivienne, jsou to jen útržky něčeho a pak si člověk nedokáže vytvořit jasný názor. Co se týká nátisků na pilotní posádku letounu TU-154m, žádné nátisky nabyly a to od nikoho, tedy, ani od gen. Blasika, ani od pana prezidenta, ani od nikoho jiného. Kontroléři v řídíci věži ve Smolensku špatně navigovali posádku tupoleva. Očividně je navigovali na smrt. Dále, někdo tady psal o opilosti generála. Ano, týká se tato zpráva gen. Blasika, ale ten NEPIL!!! Málo kdo však ví, že po smrti, se v těle vytváří jakási hladina alkoholu v krvi. Ostatky pana generála byly prozkoumány až 11 den od tragédie a tělo bylo už v rozkladu (tělo se začíná rozkládat 2 hodiny po smrti). Pokud je zjištěna hladina alkoholu u mrtvého do 1 promile, znamená to, že se jedná o posmrtný alkohol. Takže už nechte mrtvé na pokoji. Dále tady koukám kritizujete pana J. Kaczyńského. Proč si berete na paškál jeho a ne ty, kteří to Polsko vedou přímou cestou do záhuby? Znáte někdo alespoň trošku prezidenturu pana Lecha Kaczyńského? Znáte jeho poselství? A znáte vůbec alespoň trošku dějiny Polska? Potom pochopíte jejich bolest, ze které vyvěrá jejich patriotizm a hrdost. Prosím Vás lidi, nemluvte už hlouposti, pokud čerpáte jen z krátkých vět a ještě vytržených z kontextu v českém tisku. Na schledanou

lipno ( 10. dubna 2011 17:27 )

Ptal jsem se sednoho papaláše, jaký byl Kaczynski, odpověděl: Dobrý, ale jen pro svoje! No comment

lipno ( 10. dubna 2011 17:22 )

Kecáš! Oficiální důvod je, že tabulka měla být dvojjazyčná a V RUSKU byla jen POLSKÁ

Zobrazit celou diskusi