Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čokoláda bude luxusem? Kakaové boby jsou nejdražší v historii. Ekonom vysvětlil důvody

Autor: ahe - 
29. března 2024
05:00

Čokoláda prudce zdražuje. Milovníky této pochutiny to rozhodně nepotěší. Zvlášť, když ani výhled do budoucna není nijak optimistický. Navíc - v obchodech prý bude potřeba zkoumat složení toho, co nám jako čokoláda bude nabízené. Vysoká cena totiž může výrobce „nutit“ k tomu, aby sladké potěšení šidili. První vlaštovky takového jednání se už objevily.

Kakaové boby jsou nejdražší v novodobé historii. Cena bobů v rámci nejaktivnějšího kontraktu vystoupala v tomto týdnu na newyorské burze nad psychologickou úroveň 10 tisíc dolarů za tunu. V historii se to stalo vůbec poprvé. „Čokoláda bude luxusem jako nikdy. Čokovajíčka už jsou v Brazílii na splátky, výrobci typu Marsu potajmu snižují gramáž tyčinek, v KitKat nenápadně ubylo čokolády…,“ říká nepříznivou prognózu do budoucna ekonom TrinityBank Lukáš Kovanda.

Někde už avizují zdražení

Zmiňovaná rychle rostoucí cena kakaa způsobila problémy i rodinné čokoládovně Lidka z Kutné Hory. „Zdražovat ani měnit sortiment na méně kvalitní čokolády ale zatím nehodláme,“ říká majitelka čokoládovny Lada Bartošová. Stejně jako někteří další výrobci čokolády vyčká na podzimní sklizeň kakaa. Některé čokoládovny ale už zdražení avizují. Pokud se situace s kakaem na burze nezlepší, například za výrobky od Čokoládovny Janek si lidé výhledově připlatí pět až deset procent.

„Malí řemeslní výrobci mají tu nevýhodu, že se na takovou situaci nemohli připravit - máme malé sklady a ani si nemůžeme z finančních důvodů dělat větší rezervy kakaa,“ vysvětluje Bartošová. S kakaem má čokoládovna problém už od přelomu roku, kdy družstva a farmáři vyčkávali s dodáním a s ceníky na letošek. Některé druhy čokolád tak není z čeho vyrábět.

Zdražení nejen kvůli cenám bobů

Čokoládovna Janek z Uherského Brodu podle jednatele Václava Durďáka v lednu meziročně zdražila o desetinu. „Dost nešťastné ale je, že to nebylo ještě ani tak zdražení kvůli cenám kakaa na burze, ale kvůli zdražení všech vstupů obecně v posledních dvou až třech letech,“ řekl. Když firma na konci loňského roku objednávala zásoby kakaa na letošní rok, ceny této komodity už podle Durďáka byly vysoké, ale stále o 60 procent nižší než nyní. „Nikdy jsme při zdražení vstupu nezačali výrobky šidit, ale prostě jsme také zdražili, abychom mohli udržet kvalitu a chuť výrobků. V minulosti jsme měli stejný vývoj například s cenou vanilky,“ doplnil.

Co vedlo ke zdražení?

Za posledních dvanáct měsíců kakaové boby v dolarech zdražily o zhruba 264 procent. Bezprostředním důvodem je vlna veder v kombinaci se značnou vlhkostí, která letos v únoru zasáhla země jižní části západní Afriky, včetně Pobřeží slonoviny a Ghany, které představují dva světově vůbec největší producenty kakaových bobů. Teploty v dané části Afriky v únoru stoupaly až na 40 stupňů Celsia. Pocitová teplota však kvůli zvýšené vlhkosti dosahovala až k padesáti stupňům, protože vlhké ovzduší omezuje možnost pocení se, tedy přirozeného ochlazování se organismu. Experti abnormální počasí dávají do souvislosti s procesem klimatických změn.

„Abnormálně vysoké teploty však ohrožují také právě kakaovníky. Již v dubnu přitom tradičně začíná jedna ze sklizňových sezón roku. Obchodníci s kakaem se domnívají, že sucho poničilo úrodu tak rozsáhle, že jsou současné cenové nárůsty opodstatněné – a mnozí dokonce soudí, že cena půjde ještě výše,“ konstatuje Kovanda.

A dodává, že dramatický letošní nárůst cen kakaových bobů přitom ještě na pulty obchodů v Evropě nedorazil. Současné ceny čokolády a výrobků z ní odrážejí v Evropě, včetně Česka, tak maximálně jen loňské zdražení kakaových bobů, z nichž se čokoláda vyrábí. „Letošní zdražení bobů se kvůli předzásobování výrobců čokolády zatím v její ceně neprojevuje. Jenže časem se samozřejmě projevovat začne. I zákazníci v Česku se tak musí připravit na zdražování čokolády a čokoládových výrobků. Nebo na nenápadné zmenšování velikosti tabulek čokolády nebo třeba gramáže čokoládových tyčinek – při zachování ceny, ovšem,“ říká ekonom Kovanda.

Méně čokolády v „čokoládě“

Zdá se tedy, že výrobci cukrovinek našli východisko, jak zachovat zisky. Podle Lukáše Kovandy začínají ve zvýšené míře nahrazovat čokoládu ve svých výrobcích třeba karamelem, místo kakaového másla zase uplatňují lacinější palmový olej. Do toho dochází ke zmíněnému zmenšování, „smrskávání“, gramáže či velikosti tyčinek a jiných výrobků, a to při zachování ceny, tedy v souladu s praktikou označovanou jako „smrskflace“.

Přesto výrobce cukrovinek nakonec zdražující kakao dožene. Ne všichni zákazníci budou podle vyjádření osloveného ekonoma Kovandy tolerovat levnější náhražky a sníženou gramáž za nezměněnou cenu. A to se odrazí i na hospodářských výsledcích. „Banka Morgan Stanley nedávno zhoršila své doporučení ohledně akcií zmíněné čokoládovny Hershey. Růst cen kakaa, jenž započal v polovině loňska, podle banky na Hershey plně dolehne v příštím roce. Už od začátku loňského května se ale její akcie propadly o více než třicet procent,“ uvedl jeden z příkladů dopadů Kovanda.

Čokoláda na splátky? 

Malou ochutnávkou toho, co vše se ještě může na trhu s čokoládou stát, je aktuální předvelikonoční dění v Brazíli, tedy v zemi, kde lidé oslavě Velikonoc tradičně přikládají poměrně silný význam. Někteří tamní prodejci oblíbených čokoládových vajíček je už kvůli růstu ceny nabízejí prý na splátky

Jak už bylo uvedeno výše, rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích u nás projeví až za několik měsíců, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Vzhledem k silné konkurenci na trhu ale neočekávám, že by obchodní řetězce výrazně zdražily. Zatímco cena kakaa se projeví v konečných výrobcích až za řadu měsíců, proti tomu budou zase nižší ceny energií a dalších surovin,“ domnívá se Prouza. „Obecně nečekám, že si kdokoliv dovolí zvyšovat ceny nad rámec toho, jak je upraví dodavatel. Spíše naopak. Je proto potřeba ptát se výrobců, proč chtějí zdražovat, když stále ještě vyrábějí z levného kakaa z předchozí sklizně,“ doplnil.

dynaty ( 2. dubna 2024 01:44 )

takže na nájem ti přispěje sociálka?

Jirik-ta ( 30. března 2024 05:54 )

Návod na opravu naší ekonomiky
http­s://si­chta­rova­.blog­.idnes­.cz/bl­og.as­px?c=8­14922

Jirik-ta ( 30. března 2024 05:40 )

Jirik-ta ( 30. března 2024 05:38 )

a nutela?

dynaty ( 29. března 2024 18:59 )

🙂 pochopil 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa