Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ekonom prozradil výhled na letošní rok: Opravdu skončí zdražování?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. ledna 2024
15:48
Autor: hol - 
3. ledna 2024
14:31

V neděli o půlnoci Česko vstoupilo do roku 2024. Do roku plného změn a očekávání. Jaký letošní rok bude? Opravdu máme to nejhorší, jak řekl ve svém projevu premiér Petr Fiala, za sebou, nebo nás čeká další zdražování? Jak si povede česká ekonomika? Na otázky Báry Holé dnes v Epicentru odpovídal Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. 

Pandemie koronaviru, válka na Ukrajině, energetická krize. Možná to nejhorší, co nás mohlo potkat za posledních 100 let. Podle ekonoma Víta Hradila, ale už snad nic horšího přijít nemůže a začíná se blýskat na lepší časy.

„Výsledek je takový, jaký je. To znamená, že jsme dramaticky zchudli, nálada lidí je na bodu mrazu, což se dá pochopit, ale opravdu v podstatě všechny indikace zmíněných negativních efektů, které z těchto krizí vyplývaly, směřují k tomu, že to máme za sebou,“ nastínil ve studiu Epicentra optimistický výhled ekonom Hradil s tím, že rok 2024 sice vidí z pohledu ekonomiky jako neslaný a nemastný, ale zároveň jako dobrý odrazový můstek.

Zdražování potravin? 

Na začátku roku byli všichni zákazníci zvědaví, jak se v obchodech promítnou změny DPH u potravin. Obchodníci totiž hrozili, že levněji příliš nakupovat nebudeme a že ceny některého zboží narostou až o 10 procent. To podle Hradila nehrozí, i když drobné zvýšení cen připouští. „Spíš bych čekal něco lehce nad nulou, zdaleka ne plus 10 %, ale pokud by tam bylo třeba +1 nebo něco takového, nebyl bych překvapen, a to navzdory DPH,“ vyčíslil Hradil v Epicentru. 

Češi začnou bohatnout

I když tomu mnozí občané, politici či řada ekonomů zatím příliš nevěří, podle Hradila nás letos čeká pozvolné nadechnutí a postupně se nám bude v peněženkách hromadit víc peněz. „Zažili jsme bezprecedentní propad reálné kupní síly. To znamená, že jsme skutečně zchudli skokově o nějakých pět let v čase, což je úplně nevídané. Už teď není důvod, aby to pokračovalo,“ dodal ekonom.

Rok 2024 podle něj nahraje do karet především zaměstnancům. Ti podle něj v uplynulých letech byli nejvíce biti. „Zaměstnanci, a tím spíše ti s nižšími až středními příjmy, by měli opravdu poznat, že už je to lepší, než to bylo, což je slabá útěcha, protože ono to bylo opravdu špatné, ale jednou to skončit muselo. A  já myslím, že už to skončilo,“ míní ekonom.

Centrální banka bude opatrná

Podle prognózy, kterou vydala Česká národní banka na začátku listopadu, se v letošním roce očekává celková inflace na úrovni 2,6 procenta. Ministerstvo financí naopak tak optimistické není a počítá s průměrnou inflací okolo 3,3 procenta. Vít Hradil ji odhaduje okolo tří procent. „Myslím, že to je úspěch pro celou společnost, protože s inflací okolo 3 % už se dá žít.“ Podobně vidí Hradil také snižování úrokových sazeb, ze strany ČNB, což by v reálu mohlo nastartovat trh s nemovitostmi a snížit hypotéky. 

Změní se úrokové sazby

„Pokud bychom věřili, že ekonomika už neprochází žádnými inflačními ani jinými turbulencemi, lze čekat úrokové sazby okolo 3 procent,“ doplnil Hradil s tím, že vše bude záviset na lednové inflaci, kterou budeme znát v únoru. Ta by se podle něj mohla pohybovat okolo 3,4 procenta. „Nyní to vypadá, že už se pomalu ale jistě blížíme k té normální situaci, ale ještě v ní nejsme, a centrální banka bude chtít být opatrná,“ uzavřel Hradil. 

Zasedání bankovní rady, kde by mohli její členové odhlasovat další snížení sazeb, se uskuteční začátkem února.

Michelin ( 3. ledna 2024 18:02 )

Stačí selský rozum : co bude u koryta ODS , zdražování a bída neskončí 👎

Uživatel_5699768 ( 3. ledna 2024 17:22 )

Zdravý rozume, vláda by měla začít šetřit hlavně us ebe!

MAMKA2316 ( 3. ledna 2024 16:55 )

Těch koblih je vice pozor až se nenaštvou a budete super ECO ??Docela nahý bez uhlíkové stopy za sebou ??

MAMKA2316 ( 3. ledna 2024 16:51 )

To by musela rychle padnout vláda !

doktormediciny ( 3. ledna 2024 16:26 )

Tam bude vic pricin.jeden stat se na nas nenapakuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa