V rámci konsolidačního balíčku vláda připravila novelu zákona o spotřební dani, která opět zdražuje klasické cigarety. Od března tak krabička na pultech obchodů podražila průměrně o pět korun. Neustále se navyšující cena se tak stává jedním z hlavních faktorů, proč kuřáci přecházejí stále častěji k tzv. nikotinovým alternativám. Na zahřívané tabáky IQOS a GLO se spotřební daň sice také vztahuje, avšak i přesto přinášejí zásadní úsporu.

O kolik?

Zatímco krabička klasických cigaret vyjde zhruba na 150 korun, náplně do IQOS (Terea a Heets) pouze na 121 Kč, náplně do GLO (veo a neo) jsou pak o více než padesát korun levnější.

Snižují rizika

Touto cestou stát reflektuje škodlivost kouření i náklady spojené s jeho zdravotními dopady. Nikotinové alternativy totiž mají podle dostupných vědeckých studií prokazatelně nižší vliv na lidské zdraví. A právě tomu by měla i do budoucna odpovídat jejich nižší míra zdanění oproti klasickým cigaretám. Například v případě přechodu k zahřívaným náplním může úspora představovat až deset tisíc korun za rok.

850 milionů v drtičce

Jsou bez vady a ani jim neprošla lhůta spotřeby. Jenže... Když se změní sazba spotřební daně, musejí se cigarety kvůli starému kolku zlikvidovat. Každý rok jich tak v drtičce a pak ve spalovně skončí na 850 milionů kusů, tedy asi 42,5 milionu krabiček. Pro představu, toto množství činí pět procent z celkového ročního prodeje. Směs tabáku, papíru a plastu z krabiček se skládkuje a případně spaluje, čímž vzniká přes 4000 tun CO2 ročně.

Ekonom Lukáš Kovanda: Stát vybírá méně

A proč dochází stále ke zvyšování? „Letos hrozí, že se ministerstvu financí čtvrtý rok v řadě nepodaří »trefit« předpokládaný přínos spotřební daně z tabákových výrobků. Přestože rok od roku citelně roste daňová sazba, a tedy i konečná cena pro zákazníky, stát vybírá méně. Loňské celkové inkaso bylo nižší než to předloňské. A rozpočtové manko bylo proti předpokladu ministerstva závratné – jen loni hned dvanáct miliard korun,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

 

Video
Video se připravuje ...

6 originálních tipů, jak se zbavit chuti na cigaretu CNC

Fotogalerie
8 fotografií