Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakovina v genech krále Karla: Vzala mu blízké příbuzné, většinou jsou ale Windsorové dlouhověcí

  • Autor: Martin Valeš - 
    7. 2. 2024
    05:00

    Král Karel III. (75) si od lékařů vyslechl nemilou zprávu: rakovina. Na trůn usedl ve věku na britské poměry nevídaně vysokém, zůstane na něm dlouho? Pokud však může být vodítkem rodinná historie, klidně může vydržet třeba čtvrt století, příslušníci britské královské rodiny se nezřídka dožívají velmi vysokého věku. A pokud jde o rakovinu, ta u Windsorů nejspíš postihuje zejména těžké kuřáky.

    Wikipedie od ustanovení království Velké Británie roku 1707 (nyní tedy Spojené království Velké Británie a Severního Irska) registruje 28 členů královské rodiny, kteří se dožili alespoň 80 let – z nich deset zvládlo 90 a dvě dámy přes sto let. Sice mají britští monarchové a jejich blízcí tendenci, jako snad každá šlechta, se ženit napříč příbuzenstvem, genetické defekty se jim však spíše vyhýbají. Obecně tak mají tuhý kořínek – a je o ně dobře postaráno. I někteří členové rodu, kterým diagnostikovali rakovinu, ji porazili a dožívali se vysokého věku. Nynější král má k dispozici daleko pokročilejší lékařské služby. Rodinná anamnéza tak ukazuje, že s výjimkou dvou případů těžkých kuřáků má Karel slušnou šanci na dlouhověkost, zřejmě díky kombinaci genů, výchovy i vlastní životosprávy.

  • 1.Neznámý nádor krále Karla III.

    Buckinghamský palác nespecifikoval, jaký typ nádoru panovníkovi diagnostikovali či jaké má vyhlídky. „Během zákroku kvůli zvětšené prostatě, jenž král nedávno podstoupil, vyšla najevo jiná, nesouvisející potíž. Následné diagnostické testy potvrdily formu rakoviny,“ uvádí pouze stručné oficiální prohlášení.

    „Král je vděčný týmu lékařů za jejich rychlý zásah. Ohledně své léčby je optimistický a těší se, až bude moci své veřejné povinnosti opět plně vykonávat,“ dodává oznámení.

    Rakovina zkrátila život jeho dědovi a tetě, konkrétně rakovina plic. Oba byli ovšem těžcí kuřáci, možná i proto princ Charles, nyní král Karel, kouření nesnáší. „Přestal jsem v 11 letech, měl jsem pár cigaret za kurníkem,“ sdělil prý na jedné své recepci pozvaným zdravotním sestrám, jak psal deník Mirror. Dokonce donutil se zlozvykem seknout královnu, totiž svou manželku Camillu (76), po nějakých třiceti letech.

    Křest prince Charlese alias krále Karla: Král Jiří VI., princezna Elizabeth (královna Alžběta), Philip a Alžběta (královna matka), 15. prosince 1948. Křest prince Charlese alias krále Karla: Král Jiří VI., princezna Elizabeth (královna Alžběta), Philip a Alžběta (královna matka), 15. prosince 1948. |  Nationaal Archief

  • 2.Král bez plíce

    Víceméně výjimkou v dlouhověkosti Windsorů se stal král Jiří VI. Otec královny Alžběty a Karlův děd se narodil 14. prosince 1895, králem se stal 11. prosince 1936 nečekaně po abdikaci staršího bratra Eduarda VIII.

    Málokterý panovník měl tak stresující vládu, zažíval totiž druhou světovou válku včetně těžké bitvy o Británii. Neuprchl, s manželkou Alžbětou zůstali v Londýně. Stres, kombinovaný s kouřením, se Jiřímu silně podepsal na zdraví. Vedle arteriosklerózy a Buergerovy choroby (záněty cév a nervů spojené s kouřením) se mu vyvinula rakovina plic. Už roku 1949 málem přišel o nohu. Kvůli jeho chřadnoucímu zdraví dostávala víc královských povinností jeho dcera Alžběta. V září 1951 mu chirurgové vzali celou plíci, moc to však nepomohlo. Zemřel 6. února 1952 v 56 letech a na trůn nastoupila pětadvacetiletá Alžběta.  

    Karlův děd Jiří VI. si kouřením přivodil rakovinu (†56). Karlův děd Jiří VI. si kouřením přivodil rakovinu (†56). | Matson Photo Service

  • 3.Králova abdikace

    Kouřením si rakovinu přivodil i Eduard VIII. (23. 6. 1894 – 28. 5. 1972), Jiřího starší bratr a prastrýc nynějšího krále, jenž vládl necelý rok 1936, se koruny vzdal, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou. Pak žili v Paříži. Kouřil od raného věku a dostihl ho nádor krku, terapie nepomohla. Přesto se Eduard (v rodině oslovovaný dalším jménem David) dožil 77 let.

    Exkrál Eduard VIII. s manželkou Wallis Simpsonovou a prezidentem Richardem Nixonem Exkrál Eduard VIII. s manželkou Wallis Simpsonovou a prezidentem Richardem Nixonem | Bílý dům

  • 4.Královna večírků

    Těžkou kuřačkou byla i Jiřího mladší dcera, princezna Margaret (narozena 21. 8. 1930). Ne tolik ze stresu, spíš svým prostopášným životem. Temperamentní princezna byla královnou mejdanů a bez cigarety neuměla vydržet. Roku 1985 jí vzali kus plíce, s kouřením prý přestala o šest let později; dál ovšem hodně pila. Na přelomu století ji postihlo několik mrtvic, zemřela 9. února 2002 v 71 letech. Paradoxně jejími posledními akcemi na veřejnosti byly 101. narozeniny její matky (tzv. královny matky) a 100. narozeniny tety Alice.

    Princezna Margaret pila a kouřila, dožila se 71 let. Princezna Margaret pila a kouřila, dožila se 71 let. | David S. Paton (CC BY-SA 3.0)

  • 5.Nejstarší windsorovna

    Rekord v královské rodině drží právě princezna Alice, vévodkyně z Gloucesteru. Narodila se 25. 12. 1901 a žila do 29. 10. 2004. Její geny ovšem král Karel nemá, k Windsorům se přivdala, když si vzala prince Henryho, syna krále Jiřího V. a mladšího bratra králů Eduarda VIII. a Jiřího VI. V rámci královské rodiny byla oficiálně aktivní do 98 let, žila ještě další čtyři roky. Guinnessova kniha rekordů ji označila za nejdéle žijícího příslušníka všech královských rodů na světě, zemřela ve 102 letech a 309 dnech.

    Alice, vévodkyně z Gloucesteru, a maršálem  W. Sholto Douglas za 2. světové války Alice, vévodkyně z Gloucesteru, a maršálem W. Sholto Douglas za 2. světové války | RAF

  • 6.Stoletá královna

    Jen o dva roky méně se dožila Karlova babička, Elizabeth Bowes-Loynová alias Alžběta, královna matka (*4 . 8. 1900). S blížící se stovkou křehla, přesto ji ještě oslavila, stejně tak 101. narozeniny. V prosinci 2001 si po pádu zlomila kyčel, přesto už v únoru, při připomínce výročí úmrtí svého manžela Jiřího V., stála. Tři dny poté zemřela její mladší dcera Margaret, jejíhož pohřbu se také zúčastnila – jakkoliv ji dcera-královna a ostatní zrazovali. Už se ale schovávala před veřejností, nesnášela se ukazovat na invalidním vozíku.

    O měsíc později se ještě zúčastnila své poslední akce, zemřela 30. března 2002 – bylo jí 101 let a 238 dní. A to nebyla zrovna příkladem zdravé životosprávy, každý den si dala pár skleniček. Až oficiální životopis z roku 2009 odhalil, že jí v 66 letech vyoperovali nádor tlustého střeva a o 18 let později z prsu. Ani to jí tedy v překonání stovky nezabránilo.

    Alžběta, královna matka (1985) Alžběta, královna matka (1985) | Richard Stone (volné dílo)

  • 7.Chyběly dva měsíce

    Alkoholu se nevyhýbal ani její zeť princ Philip, vévoda z Edinburghu, otec krále Karla. Na naléhání své snoubenky – Alžbětu trápilo otcovo zdraví - ovšem v den svatby, 20. 11. 1947, přestal kouřit. Byl znám sportovní vášní, miloval jachty, pólo, později soutěžil jako vozataj. Narodil se 10. 6. 2021 a zemřel 9. 4. 2021, do stovky mu chyběly dva měsíce. Žádný jiný muž z britské královské rodiny se tak vysokého věku nedožil.

    Video  - .
    Video se připravuje ...

    Princ Philip a Alžběta před svatbou Princ Philip a Alžběta před svatbou | Profimedia

  • 8.Rodová degenerace - hemofilie

    Z pokrevních, rodilých členů královské rodiny se nejvyššího věku dožila Alice, hraběnka z Athlone. Narodila se 25. února 1883 a zemřela 3. ledna 1981, v 97 letech. Byla nejmladším vnoučetem královny Viktorie (vládla 1837-1901, dožila se 81 let). Ví se, že od ní zdědila gen pro hemofilii – stejně jako další potmostvo slavné a plodné královny v monarchiích Španělska, Německa a Ruska, takže se této chorobě říkalo „královská nemoc“. Alicin otec, princ Leopold, na ni předčasně zemřel ve 30 letech. U Alice se ale gen neprojevil a ani se neví, že by s ním měl problém král Karel, pokud ho zdědil.

    Princezna Alice, hraběnka z Athlone, se dožila skoro 98 let. Princezna Alice, hraběnka z Athlone, se dožila skoro 98 let. | Library and Archives Canada

  • 9.Rekordní panovnice

    Rekordy co do věku a doby vlády lámala královna Alžběta II. Narodila se 21. dubna 1926 a zemřela 8. září 2022, vládla od svých 25 do smrti v 96 letech – 70 roků. Déle ze světových monarchů vládl jen Ludkvík XIV., „Král Slunce“, a to o dva roky. Jako královna sloužila naplno a oddaně, tuhý kořínek si ale udržovala i svými koníčky (koně, psi, skotská příroda…). Větší zdravotní problémy se jí vyhýbaly, mnozí čekali, že vydrží až do stovky. Snad se na ní podepsala nákaza covidem a smrt milovaného manžela Philipa o rok a půl dřív.

    Blesk Speciál: Alžběta II. Pravda o jejím životě Blesk Speciál: Alžběta II. Pravda o jejím životě | Blesk

  • 10.Dlouhověcí bratranci

    Podle dostupných informací se relativně dobře daří i trojici sourozenců z Kentu, dětem Alžbětina strýce George. Princ Edward, vévoda z Kentu, se narodil 9. 10. 1935, už tedy oslavil 88. narozeniny, princezna Alexandra, ctihodná lady Ogilvy je o rok mladší (*25. 12. 1936), nejmladší princ Michael z Kentu (4. 7. 1942) má 81 let.

    Na mozkový nádor zemřela jejich matka princezna Marina Řecká a Dánská, (†61), která se k Windsorům přivdala. Může ovšem sdílet geny s králem Karlem III., byla totiž přímou sestřenicí jeho otce.

    Princ Edward, vévoda z Kentu, s manželkou na balkoně Buckinghamského paláce (15. 6. 2023) Princ Edward, vévoda z Kentu, s manželkou na balkoně Buckinghamského paláce (15. 6. 2023) | Carfax2 (CC BY-SA 3.0)
    Princezna Alexandra z Kentu, sestřenice Alžběty II. (1952) Princezna Alexandra z Kentu, sestřenice Alžběty II. (1952) | Archiv
    Princ Michael z Kentu, bratranec Alžběty II. (2014) Princ Michael z Kentu, bratranec Alžběty II. (2014) | Allan Warren (CC BY-SA 3.0)

  • 11.Rodina prince Philipa

    Do windsorské dynastie nepatří, ale geny jí předali. Matka prince Philipa Alice z Battenbergu se narodila 25. 2. 1885 a zemřela 5. 12. 1969, tedy v 84 letech. Její muž, děd Karla III. a princ Andreas Řecký a Dánský, se dožil 62, koncem 2. světové války ho spolu s arteriosklerózou zabilo selhání srdce. Jedna jejich dcera, Cecilie, se zabila při pádu letadla, Theodora zemřela v 63 kvůli problémům se srdcem, Margarita se dožila 76; nejdéle z těchto tet Karla III. žila Sophie, do 87 let.

    Philip s rodiči Philip s rodiči | Profimedia.cz

  • 12.Další potíže s rakovinou

    Rakovina aktuálně trápí Windsory nejen u krále Karla, potýká se s ní i jeho (ex)švagrová, bývalá manželka prince Edwarda známá jako Fergie (64). Loni podstoupila mastektomii, ale tím potíže neskončily. „Poté, co jí byla v létě diagnostikována časná forma rakoviny prsu, byl nyní Sarah, vévodkyni z Yorku, diagnostikován zhoubný melanom,“ uvedlo oficiální prohlášení. Pozor si teď musí dávat královy neteře, princezny Beatrice (35) a Eugenie (33).

    Britská královská rodina vyrazila na bohuslužbu v Sandringhamu (25. 12. 2023). Britská královská rodina vyrazila na bohuslužbu v Sandringhamu (25. 12. 2023). | Reuters
    Vzpomínková mše na Prince Philipa ve Westminsterském opatství - princezna Beatrice Vzpomínková mše na Prince Philipa ve Westminsterském opatství - princezna Beatrice | Reuters

Pollo ( 7. února 2024 15:56 )

Ne, vidím to v čekárně onkologické ambulance, kde jako padesátník velmi kazím věkový průměr,o čemž tam často a rádi žertujeme. Dnes se ti lidé se zvyšujícím se věkem té rakoviny prostě dožijí. Hlavně ženy.

Pollo ( 7. února 2024 15:53 )

Není to pravda. Moji babičku ve věku 102 let jsme hlídali, aby svůj život neukončila sama. Denně říkala, že už nechce žít a chtěla podplatit lékaře, aby jí pomohl. Přes 20 let neměla manžela ani přátele. Dělali jsme, co jsme mohli, ale šťastná prostě nebyla.

Celebrity-chachacha ( 7. února 2024 12:58 )

Lezou na nervy .🥳 Vykukujou na nás všude, v televizi ,na titulkách novin a časopisů . Co je moc ,to je moc ,sirečky from Olomóc .🤮

miroslava13 ( 7. února 2024 12:00 )

pane bože vy jste pisálci. to si to po sobě ani nepřečtete??? 👎

y1xcvbnm ( 7. února 2024 11:01 )

Narodil se 10. 6. 2021 a zemřel 9. 4. 2021, do stovky mu chyběly dva měsíce. Žádný jiný muž z britské královské rodiny se tak vysokého věku nedožil.

Filip zemřel dřív než se narodil

Zobrazit celou diskusi