Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman ve vážném stavu na JIP: Kritické nedokrvení nohy. Po operaci je stabilizovaný, Pavel poslal vzkaz

Aktualizováno -
15. března 2024
22:15
Autor: jko, vei, ahe, ČTK - 
15. března 2024
09:58

Neplánovaně se včera kvůli trombóze podrobil operaci exprezident Miloš Zeman (79). Informace Blesku potvrdila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol. Operován byl kvůli kritickému nedokrvení nohy. K brzkému uzdravení svému předchůdci popřál také prezident Petr Pavel.

Že je Zeman v Motole, prozrazovala už zaparkovaná černá škodovka, kterou exprezident jezdí. Přítomnost někdejší hlavy státu posléze potvrdila mluvčí nemocnice Danková.

„Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován pro komplikace související s náhlým nedokrvením v oblasti dolní končetiny způsobeným krevní sraženinou, a z toho důvodu se podrobil operaci,“ uvedla pro Blesk.

Zeman na JIPce

Podle zdroje z prezidentova okolí byl Zeman včera na vyšetření, jelikož si v posledních dnech stěžoval na bolest v noze. O Zemana se podle informací Blesku stará tým pod vedením náměstka FN Motol Martina Holcáta.

Zeman je na JIP, kde zůstane minimálně do neděle, uvedl pro Blesk zdroj z okolí bývalého prezidenta. Potvrdil, že Zemanův stav je stabilizovaný, návštěvy u něj budou možné až po přeložení z JIP.

Další informace v pondělí?

„Pan Miloš Zeman je hospitalizován po operaci, kterou včera absolvoval ve FN Motol. Důvodem operace bylo kritické nedokrvení dolní končetiny způsobené krevní sraženinou, absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení. Pan Miloš Zeman setrvává v hospitalizaci, je ve stabilizovaném, avšak vážném stavu. Prognózu délky hospitalizace nelze nyní určit. Se souhlasem rodiny pana Miloše Zemana poskytneme další informace v pondělí 18.3.2024,“ uvedla FN Motol v pátečním prohlášení.

„Byl jsem v kontaktu s ošetřujícím lékařem, nechal jsem se informovat o tom, zda je o bývalého pana prezidenta dobře postaráno, to je, má opravdu špičkovou péči v centru, a to léčba byla úspěšná. Samozřejmě ten jeho stav je vážný, což je dáno mimo jiné jeho věkem,“ uvedl v pátek večer v ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň odmítl, že by se ministerstvo vložilo do léčby, podle něj je to záležitost ošetřujících lékařů, rodiny a zdravotního zařízení.

Trable se Zemanovým zdravím potvrdil ve čtvrtek i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident byl pro určité obtíže hospitalizován... Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace,“ řekl Blesku. Vyjádření ohledně Zemanovy hospitalizace pak umístil i na jeho účet na facebooku.

Exprezidentův lékař Boris Šťastný (53) ve vyjádření pro Blesk uvedl, že věc nespadá do jeho odboru. „Aktuální zdravotní potřeby pana prezidenta Zemana v tuto chvíli nespadají pod služby všeobecného praktického lékaře, které mu poskytujeme. Navíc jsem striktně vázán lékařským tajemstvím a informace o zdravotním stavu nemohu bez souhlasu pacienta sdělit,“ reagoval na dotaz redakce lékař.

Brzy domů, přeje Pavel

K hospitalizaci Miloše Zemana se vyjádřil dnes odpoledne také Petr Pavel, který je na návštěvě v německém Sasku. „Přeji panu prezidentovi Zemanovi rychlé uzdravení a brzký návrat z nemocnice domů,“ uvedla hlava státu na síti X.

Má neuropatii, je na vozíku

Exprezidenta dlouhodobě trápí neuropatie dolních končetin. Jde o odumírání nervových zakončení, proto Zeman nemá cit v nohou a používá invalidní vozík. Chorobu může způsobit řada příčin – úraz, onemocnění metabolismu, poruchy imunity i cukrovka.

Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

 

6vox6 ( 18. března 2024 08:47 )

Šlo by to česky?

JaNat ( 17. března 2024 13:47 )

*pominutý

JaNat ( 17. března 2024 13:47 )

Zbrojní industrie má finanční prostředky kupovat si politiky i celé vlády a také to dělá. Kdo je jejich? Ten kdo podporuje válku na Ukrajině, ten kdo nemá zájem aby skončila, ten kdo se snaží jak pomintý dodávat zbraně. Nedělá to všechno náhodou Pavel? Ajajaj.

JaNat ( 17. března 2024 13:43 )

Proboha, vždyt je tam dalších 16 prázdných míst.

Uplnyhovado ( 16. března 2024 12:51 )

Jseš útočná fena Dášo. Jen si zaplivej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa