Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Středula skončil po upozornění Blesku v čele odborů! Přiznal chybu u placení příspěvků

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. března 2024
17:54
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
4. března 2024
11:02

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Jeho členství mu mělo zaniknout kvůli neplacení příspěvků, od listopadu byl patrně neoprávněně i šéfem odborářské centrály ČMKOS. Na situaci kolem Středuly opakovaně upozorňoval deník Blesk. Dne 25. března se mimořádně sejde sněm, který může zvolit nového předsedu. Středula si na něm chce  znovu říct o mandát předsedy centrály. K manévrům uvnitř odborů se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj to, že Středula není šéfek ČMKOS, neohrozí činnost tripartity.

„Byla podána informace jak ze strany mé, tak ze strany Odborového svazu KOVO a Rada rozhodla, aby nebyly žádné pochybnosti, a svolala mimořádný sněm na 25. 3.,“ řekl Josef Středula po zasedání mimořádné Rady ČMKOS s tím, že jako končící šéf odborářů si chce na mimořádném sněmu ČMKOS znovu říct o mandát předsedy centrály a bude rád, když ho delegáti ve funkci potvrdí.

„Taková situace se v životě tak často nestává, spíš bych si přál, aby se už neopakovala, ale podpora ze strany vedení nebo jiných svazů byla opravdu mimořádná,“ komentoval Středula závěr jednání. Funkci šéfa odborů na čas převezmou místopředsedové ČMKOS. 

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Přiznal neplacení příspěvků

„Rada pověřila oba místopředsedy výkonem pravomocí předsedy a přípravou mimořádného sněmu. Ano, v tuto chvíli (Středula – pozn. redakce) není předsedou,“ řekl novinářům místopředseda Vít Samek, který částečně převzal Středulovy pravomoci.

Ani dnes Středula nepřiznal přerušení členství v OS KOVO. Přiznal ale, že neplacení bylo jeho pochybení.

Jednání rady bylo dnes mimořádné. Musela o něj tedy požádat alespoň třetina všech svazů, „program k tomu ale žádný nebyl. Dává se takzvaně na stůl,“ řekl Blesku minulý týden předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. 

Dnes při příchodu na jednání Ďurčo novinářům řekl, že věří, že zasedání Rady bude krátké a „vyřeší se už jednou pro vždy, jak to s členstvím pana Středuly bylo.“  

„Počkejte si, až skončí jednání,“ reagovala při příchodu na jednání odborářských špiček předsedkyně odborového Svazu zdravotnictví a sociálních služeb Dagmar Žitníková. Josef Středula kolem novinářů na jednání odborové centrály neprošel.

Oslabí to odboráře? 

Situaci u odborářů komentoval na X i politolog Lukáš Jelínek. „Způsobí jinak banální administrativní chyba otřes uvnitř odborů? Pokud ČMKOS rychle nezarazí poziční boje, vyjde oslabená celá. Což v zemi s nízkou odborovou organizovaností a kde musí odbory co chvíli usilovat o veřejnou podporu, není do přetahované s vládou zrovna dobrý vklad,“ napsal. 

Video  Středula dál mlží o zániku svého členství v KOVO  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

„Věřím, že kauza, kterou rozvířil Blesk, dnes skončí,“ řekl při příchodu šéf školských odborů František Dobšík. Proč původně mluvil o dopisu adresovaném Středulovi jako o možném podvrhu, dnes už nechtěl vysvětlovat a mluvil o podrazu ze strany deníku. Ten má ale hovor s ním nahraný a přepsal ho slovo od slova tak, jak Dobšík do telefonu mluvil.

Fiala: Tripartitu to neohrozí

To, že Středula už není předsedou ČMKOS, podle premiéra Petra Fialy (ODS) žádným způsobem neohrožuje činnost tripartity. Řekl to novinářům při své návštěvě v Pasohlávkách na Brněnsku.

„Nemohu komentovat - nepřísluší mi to - vnitřní věci, které se odehrávají u jednoho z našich sociálních partnerů, tedy u odborů. Je jejich rozhodnutím, kdo je bude reprezentovat. Myslím, že tím činnost takzvané tripartity žádným způsobem ohrožena není,“ uvedl Fiala. Ten radě hospodářské a sociální dohody, tedy takzvané tripartitě, předsedá.

Tripartita se sešla naposledy minulý týden. Premiér se jednání neúčastnil, musel odjet na pracovní cestu do zahraničí. Zasedání řídil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Středula vedl delegaci odborů. Je také místopředsedou tripartity a za odboráře členem jejího předsednictva.

Jurečka ČTK sdělil, že považuje postup odborů za jejich vnitřní věc. „Pro mě je důležité, abychom měli co nejdříve jasno a měli zástupce za odbory pro další jednání,“ uvedl ministr.

Konec měl být už v listopadu?

Blesk v minulých týdnech upozornil, že Středula nemusí být právoplatným předsedou už od loňského 24. listopadu. Tehdy jeho domovská buňka OS KOVO Vítkovice rozhodla o zániku Středulova členství podle vnitřních stanov. Tedy že déle než pět měsíců neplatil členské příspěvky.

Středula byl o tomto rozhodnutí vyrozuměný dopisem datovaným k 7. 12. 2023. O týden později – tedy 14. 12. – ta samá buňka rozhodla opět o přijetí Středuly do svých řad. „Mám nepřerušeno členství v KOVO,“ ujišťoval přitom Středula redakci Blesku přesně před týdnem, když mířil na jednání tripartity.

O novém šéfovi či šéfce největší odborové centrály v Česku by tak měl rozhodnout 25. března její mimořádný sněm. Středula se chce o post ucházet. Novinářům dnes řekl, že bude rád, když ho delegáti ve funkci potvrdí.

Video  Předseda KOVO tvrdí, že jeho svaz při řešení členství Středuly nepochybil. Dopis je pravý  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 5. března 2024 18:20 )

No a? To jsi myslíte, že když přijde další, že si sníží plat na 30 000?-Kč??? 😁 😁 😁

Miloslav Podhola ( 5. března 2024 17:17 )

Banka o ukončení trvalého příkazu neinformuje. To se mohlo stát i Středulovi

Miloslav Podhola ( 5. března 2024 17:17 )

Banka o ukončení trvalého příkazu neinformuje. To se mohlo stát i Středulovi

Uživatel_5650027 ( 4. března 2024 22:36 )

Vy jste dříve se říkalo "KOTRÁŠ! Na každého máte a znáte informace....

1pravda1 ( 4. března 2024 21:19 )

!!!!!! Rakušan v přímém přenosu mluví o svém obvinění! Co to je? JAK TO ŽE TO NENÍ VE VŠECH MÉDIÍCH - OBVINĚNÍ RAKUŠANA A JEHO MINISTERSTVA ZA ZAKÁZKY PŘI PREZIDENTSKÉ VOLBĚ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa