Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hromadné žaloby a lex ČEZ: Co dalšího mají poslanci na stole?

Autor: ČTK - 
27. února 2024
06:44

Sněmovna by dnes měla poslat do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Ve druhém čtení je také například vládní novela se sporným usnadněním pro přeměny firem a předloha zpřesňující vymezení utajovaných informací. Řádná schůze dolní komory začne odpoledne. Opět se očekávají opoziční snahy o doplnění jejího programu.

Zákonem o hromadných žalobách by spotřebitelé dostali právo vymáhat své nároky společně, soud by pak vydal jeden rozsudek. Jde o případy, kvůli kterým by se samostatně nevyplatilo lidem soudit kvůli nákladům řízení. Ústavně-právní výbor doporučil snížení nutného počtu spotřebitelů pro hromadnou žalobu z 20 na polovinu a zvýšení horní hranice odměny žalobce z přisouzeného plnění.

Navrhované snížení podílu hlasů akcionářů, který je nutný pro přeměny obchodních společností, Sněmovna z vládní novely známé jako lex ČEZ patrně vypustí. Dohodla se na tom koalice, úpravu podpořil právní výbor jednomyslně. Změnu podílu hlasů by stát mohl využít při restrukturalizaci společnosti ČEZ kvůli posílení kontroly nad energetickou infrastrukturou, přičemž menšinové akcionáře by podle kritiků vyvlastnil.

Vymezení utajované informace má vládní novela rozšířit. Nová definice zahrne také ústní, obrazovou nebo zvukovou podobu utajované informace, aniž by musela být na nějakém nosiči.

Poslanci by měli tento týden projednat i další předlohy ve druhém čtení, které slouží k předkládání pozměňovacích návrhů. Jde například o rozšíření práv podezřelých mladších 15 let a o takzvanou havarijní novelu vodního zákona, která vznikla v reakci na ekologickou katastrofu na Bečvě v září 2020.

Video  Rakušan o Richterovi a jeho postřelené dceři: Do konfrontace s tímhle osobním příběhem se pouštět nebudu  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa