Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš je zoufalý, míní Fiala a za nízkou inflaci chválí i svou vládu. Schillerová zuří a vytýká mu slavení

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. února 2024
16:00
Autor: ČTK, simao - 
15. února 2024
14:46

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Andrej Babiš (ANO) zoufalý kvůli tomu, že se Fialově vládě daří napravovat chyby vlády předchozí. Fiala svůj kabinet navíc chválil i za to, že pomohl opatřeními stlačit inflaci na 2,3 %. Alena Schillerová (ANO) se kvůli tomu ve Sněmovně rozohnila. Podle ní na tom nemají Fiala a spol. žádnou zásluhu. To naopak nenechalo v klidu Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Opozice dle ní chce překrývat i nadále příznivou realitu černými scénáři.

  • Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v lednu výrazně zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.
  • Koaliční politici vyzdvihují, že je inflace nejnižší od března 2021.
  • Naopak opozice se svou kritikou vládních kroků a počínání premiéra Petra Fialy (ODS) neustává ani po dobrých zprávách od ČSÚ.
  • Fiala si pochvaloval snížení inflace na 2,3 procent na tiskové konferenci na Úřadu vlády.
  • Alena Schillerová (ANO) ve Sněmovně bouřila, že si Česko bude po „inflačním tornádu“ lízat rány ještě dlouho a „to poslední, co by premiér, který je za tyto škody přímo odpovědný, měl dělat, je pořádat oslavné tiskové konference“.
  • ANO však popudil Fiala svým vyjádřením pro CNN Prima News, když mluvil o šéfovi ANO Andreji Babišovi jako o zoufalém. Vládu ODS a ANO označil Fiala za vyloučenou. 

Fiala chválil za inflaci svou vládu

„Hodnota lednové inflace je nejnižší od března roku 2021 a je téměř třetinová proti tomu, jakou inflaci převzala naše vláda v prosinci 2021 po Andreji Babišovi, kdy inflace byla 6,6 procent. Ta zpráva je radostná, je důležitá, znamená skutečně dobrý výhled, optimistický výhled do roku 2024. Je to důkaz toho, že situace se zlepšuje,“ uvedl na tiskovce premiér Fiala.

„Já jsem určitě ten poslední, kdo by si připisoval všechny zásluhy a připisoval všechny zásluhy vládě, samozřejmě inflace je ovlivněná celou řadou faktorů,“ připouštěl, ale svou vlastní vládu chválil za to, že pomohla úsporná opatření, především konsolidační balíček. 

Schillerová: Nemá žádnou zásluhu

Bývalá šéfka státní kasy a předsedkyně klubu opozičního ANO Schillerová ve Sněmovně na tiskovce po jednání stínové vlády ANO zuřila. „Před chvílí byla tisková konference premiéra, na které se chválil za to, na čem nemá absolutně žádnou zásluhu, a vyjadřoval se k věcem, o kterých by se minimálně z morálních důvodů a vzhledem ke škodám, které svou nečinností v uplynulých letech způsobil, vůbec vyjadřovat neměl,“ bouřila Schillerová.

„Naopak k tomu, k čemu už týden společně s velkou částí veřejnosti očekáváme, že se vyjádří, stále mlčí jako ryba a tváří se, že se ho největší skandál v historii financování politických stran netýká,“ udeřila na Fialu kvůli údajným milionovým finančním tokům „mezi klubovou kampeličkou politiků ODS a pražské galerky“.

Schillerová míní, že Fiala dosud dostatečně nevysvětlil svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně a „zatajení účtu v kampeličce ze strany Petra Fialy opravdu nebylo pouhé nedopatření, ale zcela úmyslná snaha zamést stopy, které nasvědčují mimořádně znepokojivému financování ODS“. Premiér se však brání, že jde o uměle vyvolanou kauzu. A sám se pustil do kritiky svého předchůdce v křesle premiéra Babiše.

Babišovo zoufalství, rýpl si Fiala

Fiala, kterého pokles inflace hluboko pod očekávaná tři procenta velmi potěšil, byl totiž ve středu hostem pořadu CNN Prima News Co na to premiér. I tam upozornil na to, že za Babišovy vlády inflace rekordně rostla a reagoval i na Babišovu nedávnou ostrou kritiku směrem k občanským demokratům.

„ODS je náš hlavní nepřítel,“ tvrdil totiž Babiš o víkendu v Partii na CNN Prima News. „ODS je na cestě sebezničení, protože pan premiér se cítí být šéfem SPOLU, ne ODS,“ pokračoval také.

„Andrej Babiš skutečně prokazuje všechny rysy a charakteristiky populismu a současně ukazuje i určité zoufalství. Je to zoufalství z toho, že moje vláda jasně ukazuje, jak se dá vládnout a že se dají řešit věci, které on za 8 let, co byl ve vládě, nebyl schopen vůbec řešit (...). Naše vláda dělá kroky, které jsou potřeba pro dobrou budoucnost ČR, zlepšuje se ekonomika a myslím, že z toho vyplývá ta zvýšená agresivita Andreje Babiše. Protože ví, že jsme provedli ČR všemi těmi krizemi a že teď se bude ekonomika zlepšovat, a ta jeho rétorika je prostě výrazem jeho zoufalství. Ukazuje se naše schopnost proti jeho neschopnosti,“ uvedl Fiala.

„Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice,“ dodal na Primě Fiala.  

Havlíček: Fiala jako Yetti

Sám Fiala čelí přitom dalším přívalům kritiky z řad členů ANO. „Kdyby za každou lež, kterou vypustí, vyrostl Petru Falovi jeden chlup, vypadal by premiér jako Yetti,“ kontroval na čtvrteční tiskovce Karel Havlíček (ANO).

„Já rozumím politickému marketingu, ale omlouvám se dívat na to, že předseda vlády se nám snaží prodávat osla, řka, že jde o závodního koně,“ dodal Havlíček.

Kupka: Důvod ke střízlivému optimismu

Ve čtvrtek však Fialu potěšila právě zpráva o inflaci ve výši 2,3 procenta. Inflace je sice stále nad dvouprocentním cílem České národní banky, ale značně se mu přiblížila. Přesně na dvou procentech byla naposledy na konci roku 2018 a ve stejný rok na jaře byla i pod hranicí dvou procent. Loni v lednu spotřebitelské ceny v Česku meziročně stouply o 17,5 procenta.

„Další důvod ke střízlivému optimismu! Výrazně jsme se přiblížili našemu cíli dostat se na dvě procenta. To je dobrá zpráva pro nás pro všechny,“ napsal na síti X ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jurečka: Česko má nejsložitější za sebou

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) ČTK napsal, že Česko má nejsložitější období za sebou a i v dalších měsících lze čekat nízkou inflaci, ale i růst reálných mezd. Podle Jurečky jde o velmi dobrou zprávu pro domácnosti i firmy.

„ČR se nyní stává zemí, která má v rámci EU jednu z nejnižších inflací. Pro toho, kdo sledoval poslední měsíce vývoj meziměsíční inflace, to není tak zásadním překvapením,“ uvedl Jurečka. Česko má podle něj za sebou nejsložitější období a lze předpokládat, že inflace bude nízká i v příštích měsících a doprovodí ji růst reálných mezd. „Rok 2024 bude rokem návratu dobrých časů,“ uvedl.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) doplnila, že se letos čeká mírný ekonomický růst a zároveň růst reálných mezd o pět až deset procent. „Přesto očekávám, že opoziční strašení nabere na obrátkách, aby příznivou realitu překryli černými scénáři. Jiný program už dávno nemají,“ napsala.

Bartoš: I nepopulární opatření měla smysl

Zdražování jsme si v minulých letech užili dost a je jen dobře, že s tím je teď snad už konec, napsal ČTK vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). „Ukazuje se tak, že i když byla některá opatření, která jsme museli jako vláda udělat, nepopulární, mělo to svůj smysl. Osobně se ale ještě víc těším, až budeme zároveň pozorovat a hodnotit i rostoucí reálné mzdy. Tedy až se i díky těmto dvěma jevům bude lidem v Česku čím dál víc zvedat životní úroveň,“ dodal.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) napsala, že pokles inflace na 2,3 procenta je výborná zpráva a také silný závazek. „Jakkoliv se může zdát, že jsme dosáhli cíle, nyní nás čeká další a další práce na tom, abychom udrželi naši společnou loď ve správném kurzu,“ uvedla.

Schillerová: Oslavné tiskovky jsou to poslední, co by měl Fiala dělat...

Schillerová však ve své kritice pokračuje. V oblastech vládních daňových změn, jako je bydlení, voda, hromadná doprava, energetika, teplo nebo služby, dochází i letos k dalšímu zdražování, upozornila.

„Inflační tornádo pomalu odeznívá navzdory vládě Petra Fialy. Škody po tomto tornádu jsou jedny z největších ve vyspělém světě a česká ekonomika si bude ještě velmi dlouho lízat rány. A to poslední, co by premiér, který je za tyto škody přímo odpovědný, měl dělat, je pořádat oslavné tiskové konference,“ uvedla na tiskovce ANO Schillerová.

Upozornila, že lednová meziroční inflace 2,3 procenta je „očekávanou pozitivní zprávou navzdory rekordnímu zvyšování daní a absolutně proinflační energetické politice Fialovy vlády se díky funkční politice ČNB, příznivému vývoji komodit na světových trzích a statistickým vlivům vrací tuzemská inflace zpátky do vyspělého světa“. 

„To však nic nemůže změnit na skutečnosti, že zhruba 25procentní zdražení všeho, ke kterému v důsledku nezvládnuté inflace v prvních dvou letech Fialovy vlády došlo, s námi zůstane, nikam neodchází a zodpovědnost za něj i za další lednové zdražování nese právě Fialův kabinet. Pokud pan premiér dnes oslavuje, že to, co stálo v prosinci 2021 80 korun, stálo v prosinci 2023 stokorunu a dnes to stojí ještě o několik dalších korun navíc, pak je to za nás spíše oslava smuteční. Pohled na samotná lednová čísla je naopak pro Fialův kabinet zdrcující,“ míní Schillerová.

„Získáváme také účet za 13 miliard, které Zbyněk Stanjura věnoval zahraničním obchodním řetězcům kosmetickým snížením DPH na potraviny. Lednové snížení cen potravin je nula, naopak výrazně vzrostly ceny ovoce, zeleniny, nápojů a zvlášť zajímavé jsou třeba brambory,“ poznamenává přitom Schillerová. „I zde se naplno potvrdily všechny obavy hnutí ANO a naopak zcela shořely předpoklady Fialova kabinetu. A účet je ve vysokých miliardách,“ dodala.

Video  Inflace klesla na 2,3 procenta a Fiala se raduje: Konec zdražování a nejistoty z budoucnosti!  - Blesk - Dan Kristl
Video se připravuje ...

AHel ( 19. dubna 2024 19:15 )

Co to tu žvaní. Jsme více než 30 let po sametové revoluji a platům normálním lidem směrem na západ jsme se nepřiblížili ani o 1/2, jak si to vůbec dovolí současná vláda se pochlebovat, je to hrůza, stále kupuji v Bille na Letné tvaroh z madety za 42 Kč, ve slevě prý 29 Kč, ale já chodím do práce, takže odpoledne už nic v rebálech není, ať jdou do háje. Neprofesionál nejvyššího kalibru...

Miloslav Podhola ( 19. února 2024 13:37 )

Fialo, ještě není všem inflačním dnům konec.
Koruna padá,dovozy budou dražší. To ti asi nedošlo.
Na sliby jsi kadet!

e.lesanova ( 16. února 2024 17:56 )

Bohužel, VŠICHNI jsme zoufalí ze zoufalce Fialy... 👎

karmazdarma ( 16. února 2024 13:40 )

Copak Hof zapomněl přehodit výhybku ?

Elena Safi ( 16. února 2024 13:16 )

Prý " Babiš je zoufalý..."🤣🤣🤣
Ten Nutella je opravdu na péči od odborníka na duševní nemoce ‼️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa