Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ANO chce vyšetřovací komisi ke střelbě na FF: Poslanec, kterému zranili dceru, zmínil bílá místa?

Autor: ČTK - 
14. února 2024
16:01

Poslanecký klub opozičního hnutí ANO chce, aby Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V budově fakulty její student zastřelil 14 lidí a poté i sebe, dalších 25 lidí zranil. Návrh na zřízení komise ve středu doručila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová do sekretariátu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). S výzvou ke zřízení komise přišel poslanec ANO Jan Richter, jehož dcera byla při střelbě zraněna. Sám členem komise být nechce. Představitelé ANO to oznámili na dnešní tiskové konferenci.

„Podotýkám tady, že pokud by se komise zřídila, nebudu chtít být členem, neboť jsem zainteresován v této věci tak hluboko, že by moje otázky mohly být neobjektivní,“ řekl Richter. Návrh zdůvodnil tím, že řada rodičů studentů FF UK, s nimiž je v kontaktu, nedostává na své otázky patřičné odpovědi. Zopakoval, že podle jeho názoru byl vlastní zásah policistů i zdravotníků velmi profesionální. Otázky rodičů však podle něj nesměřují k samotnému zákroku, ale směřují k hodinám a minutám před zákrokem.

„To všechno mě vedlo k tomu, abych oslovil své kolegy z klubu a požádal je o to, aby se připodepsali k žádosti o zřízení této komise,“ řekl Ri

V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023) V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí došlo ke střelbě. Na místě jsou zranění i mrtví. (21. prosinec 2023) | David Malík
chter.

Klub ANO by v komisi zastupoval poslanec a místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Jiří Mašek. Podle něj by se poslanci měli ptát na postup policie před střelbou, kdy policie měla informaci o ozbrojeném studentovi, který mířil do Prahy, a hledala ho na fakultě. Mašek předpokládá, že odpověď by mohla komise přinést za tři až pět měsíců.

Předsedkyně klubu Schillerová řekla, že žádost doručila předsedkyni Sněmovny právě dnes z toho důvodu, že ve čtvrtek zasedá sněmovní organizační výbor. Schvalovat má kromě jiného návrh další řádné schůze Sněmovny. „Toto není politika, tady ani nemůže být. Toto je skutečně o hledání pravdy a odpovědí na otázky, jak je tady nastolili mí ctění kolegové Jan Richter a Jiří Mašek,“ dodala Schillerová.

Sněmovna může vyšetřovací komisi zřídit pro vyšetření věci veřejného zájmu. Pod návrh se musí podepsat alespoň 40 poslanců. Klub ANO jich má 71. Sněmovní vyšetřovací komise má podle zákona právo opatřovat si podklady, vyžadovat vysvětlení a vyslýchat svědky. Z její činnosti může vzejít trestní oznámení.

Ve Sněmovně už řadu měsíců leží návrh na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám za éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Poslanci o tomto návrhu dosud nerozhodli.

Video  Jak probíhala první pomoc? Policie přinesla nové detaily zásahu na filozofické fakultě v Praze.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

UFO1 ( 16. února 2024 22:19 )

Otázky vysloveny byly,ale odpovědí chybí,ten špatný systém vláda neopravila,misto toho představila všechna kolečka špatného systému veřejnosti a ještě ten špatný systém veřejně pochválila , tím do společnosti kopla, pošlapala veřejně demokratické fungování ČR.Je moc ticho.

UFO1 ( 16. února 2024 22:06 )

Když se případ neprošetří a nevyvodi personální důsledky, bude to zlé.Na místě pozůstalých 14 mrtvých je těžko dvojnásobně . Část občanské společnosti, která nechce opakování a chce spravedlnost stojí za nimi.

Jan Kocián ( 15. února 2024 04:07 )

Policisté tam prý přišli a pak zase odešli. Ale co když tam před střelbou vůbec nebyli?

Jan Kocián ( 15. února 2024 03:58 )

... a prozkoumat, zdali nebyly zfalšovány záznamy (údajně psané samotným vrátným) o přítomnosti policie v hlavní budově Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, a zda tam policie vůbec byla. Protože všechno nasvědčuje tomu, že policie tam vůbec nebyla!

Jitka Dittrichová ( 14. února 2024 18:30 )

Všechno nedělali špatně, ale mají co vysvětlovat.Někdo měl velení a před tím špatně rozhodl,přístup laxní.To nejspíš vidí i pozůstalí,nemá cenu ty otázky pořád opakovat,byly napsány i vysloveny ,špatný systém! 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa