Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dopis sliboval k penzi 360 korun, ale ne pro 38 tisíc adresátů. Pane ministře, víte, co podepisujete?

Autor: Alena Hechtová - 
23. ledna 2024
05:00

Nestává se často, aby člen vlády psal lidem. Ale když napíše, o to větší to má váhu. Sdělí-li ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) penzistům, že dostanou přidáno, může to být důvod k radosti. Kdyby ovšem uváděná částka platila u všech…

Na formulaci v dopise, že dostane přidáno k důchodu částku 360 korun měsíčně, která se ale netýká úplně všech penzistů, upozornil Blesk čtenář Ivo Prokeš (70). „V přiloženém výměru stojí, že se moje penze zvyšuje jen o 131 korun. Tak vám nevím, lže pan Jurečka, dělá si z nás legraci, anebo to špatně čtu?“ ptal se řečnicky senior z Brna.

„Mě nemrzí, kolik jsem dostal přidáno. Ale dotýká se mě, že ministr dá svůj podpis k něčemu, co u mnoha lidí není pravda. Proč si nedali aspoň tu práci to nějak jinak naformulovat,“ poukázal Prokeš s tím, že pracoval v zahraničí. To je také důvod, proč pobírá tzv. dílčí důchod.

Může mást

Jurečka v dopise píše, že se lidem navyšuje plošně důchod o konkrétní částku. Že by mohly být výjimky, to v listu nestojí. „Dopis, na který se ptáte, je doplňkem valorizačního oznámení, cílí na všechny penzisty. Z počtu bezmála tří milionů lidí, kteří ho dostali, pobírá tzv. dílčí důchod, což je případ čtenáře, který se na vás obrátil, pouze asi 38 tisíc příjemců,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Procházková. A dodala, že prý není kvůli výjimkám technicky možné dopis upravovat. Zasílání oznámení vyjde Českou správu sociálního zabezpečení na 40 milionů korun. Proto se zvažuje, že by se zdarma oznámení posílalo elektronicky. Kdo by ho chtěl dál dostávat dopisem, musel by si to zaplatit.

Houpe se pod ním židle

Od vánočního večírku v den tragické střelby na filozofické fakultě, na který upozornil Blesk, pozice Mariana Jurečky v čele KDU-ČSL slábne. Předsednictvo lidovců rozhodlo o svolání Celostátní konference, což je širší vedení strany. To může rozhodnout o dřívějším konání sjezdu partaje, který je nyní plánován na podzim. O to usiluje část nespokojených straníků, jímž vadí právě konání vánočního večírku, a volají po Jurečkově konci v čele strany. Jednání se uskuteční 26. ledna.

Kdo bere dílčí důchod?

Dílčí důchod se týká lidí, kteří pracovali v zahraničí. Část penze jim za dobu pojištění v Česku vyplácí stát a další část za dobu pojištění mimo republiku pak zahraniční nositel pojištění. Nárok na něj se posuzuje na základě všech dob pojištění žadatele, které daná osoba získala během pobytu v zahraničí. Jedná se o důchody vyplácené podle Koordinačních nařízení EU nebo mezinárodních smluv.

Video  Ústavní soud jedná o zrušení valorizace penzí: Vypovídá i vicepremiér Jurečka.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 5. února 2024 00:34 )

Protoze maji k detatku i tatinka. A tatinek by je mel zabezpecit.

Jiří Zvěřina ( 24. ledna 2024 09:32 )

Jak je možné že tento člověk je stále ještě ministrem???

jajas ( 24. ledna 2024 08:15 )

Pak nechápu, proč z toho mají takové trauma.... 😃

krapotkin ( 24. ledna 2024 06:47 )

To už bys chtěl moc od někoho, kdose vlastnoručně podepisuje třemi křížky a na podpisy ejster mu připravili faksimilku a dát někam štempl umí každý bl*b.

krapotkin ( 24. ledna 2024 06:44 )

Musí se stále dotovat podnik kamarádíčka. Přece si exsoudruh ředitel neutrhne od huby ze svého platu 400 000.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa