Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bartoš dál povede Piráty, záda mu budou krýt čtyři ženy. „Čauky mňauky“, vzkázala europoslankyně

Aktualizováno -
13. ledna 2024
19:35
Autor: ČTK - 
13. ledna 2024
07:52

Vládní Piráty povede další dva roky vicepremiér Ivan Bartoš. Ve druhém kole předsednické volby dnes získal podporu celostátního fóra. Proti němu v Brně kandidovala europoslankyně Markéta Gregorová, podle které to byla férová bitva. Ve vedení ho doplnily čtyři ženy. První místopředsedkyní bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou místopředsedkyní se stala europoslankyně Markéta Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsednická sestava se tak kompletně obměnila, vypadl i dosavadní první místopředseda Marcel Kolaja, jenž stál o znovuzvolení.. Premiér Petr Fiala poděkoval Pirátům za otevřenou spolupráci ve vládě a výsledky jejích práce, například v digitalizaci a zahraniční politice.

Piráti by podle Bartoše měli voličům dále nabízet změnu a překonávat bariéry. V projevu zdůraznil výdrž, pracovitost, obětavost a odvahu dělat správné věci. 

„Motivace mi nechybí,“ řekl Bartoš, hovořil také o tahu na branku a touze po svobodě, což pokládá za své silné stránky a zároveň i charakteristiky celé strany.

Bartoš po zvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou, jen „za dredy a vyřídilku“. Připomněl také to, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl Bartoš.

„Jsme strana, která razí liberální, proevropskou politiku,“ uvedl Bartoš. Chce, aby strana dále pracovala ve prospěch občanů. Věří, že ekonomika a životní úroveň v Česku se letos odrazí ode dna. Jako tematické priority zmínil dostupnost bydlení, podporu mladých lidí, protikorupční opatření, digitalizaci a omezování byrokracie, ale také komunikaci uvnitř pirátské strany.

Gregorová: Naslouchat všem

Europoslankyně Markéta Gregorová slíbila ve své kandidátské řeči, že bude naslouchat všem členům, tedy i těm, kteří nejsou zcela spokojeni s dosavadním působením Pirátů ve vládě. „Momentálně spíše ano,“ uvedla později na dotaz, zda je pro setrvání strany ve vládě.

„Nehodlám stranickou diskusi válcovat, chci použít obě křídla ke vzletu,“ uvedla Gregorová s tím, že se neleká ignorace, výsměchu a už vůbec ne boje a ví, v čem nemají Piráti ustupovat a v čem použít diplomatické vyjednávání. Řekla také, že se její kandidaturou nekoná „růžová revoluce“ a přeje si, aby delegáti volili informovaně. Řeč ukončila pozdravem „čauky mňauky“.

Fiala chválil a děkoval

Premiér Fiala dnes osobně poděkoval předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi za pokrok v digitalizaci země, ministru zahraničí Janu Lipavskému za „odhodlání vytvářet principiální a kompetentní zahraniční politiku“ a ministru Michalu Šalomounovi za kompetenci a důslednost v péči o smysluplnost legislativních návrhů. Zmínil i sněmovní funkcionáře Pirátů Olgu Richterovou a Jakuba Michálka.

„Dokázali jsme společně přečkat silné bouře, vlny jsou mnohem menší a můžeme tedy očekávat, že zbytek naší plavby bude o něco příjemnější,“ uvedl dnes premiér s odkazem na zlepšující se ekonomické ukazatele Česka. Je ale podle něj třeba dokončit reformy vzdělávání a zdravotnictví, dobudování dopravní infrastruktury, finalizaci důchodové reformy. „Myslím, že si všichni uvědomujeme, že nikdo jiný než my to dnes nemůže udělat,“ řekl delegátům,

Vicepremiér a předseda hnutí STAN, které šlo s Piráty v roce 2021 do sněmovních voleb společně, Vít Rakušan ve videozdravici uvedl, že by chtěl s Piráty spolupracovat dál na společných tématech, jakými jsou přijetí eura či lidskoprávní témata. Zmínil blížící se evropské, senátní a krajské volby, ve kterých podle něj budou Piráti a Starostové „slušnou konkurencí“ tak, aby byli schopni po volbách v krajích spojit síly. Spojenectví stran před více než dvěma lety rozštěpil výsledek sněmovních voleb, ve kterých voliči pomocí kroužkování na volebních lístcích dali přednost Starostům. Piráti tak získali jen čtyři poslanecké mandáty.

Na pozice místopředsedů je zatím 13 kandidátů, největší podporu má s 13 nominacemi europoslanec a lídr evropské kandidátky Pirátů Marcel Kolaja. Z nynějších místopředsedů obhajuje vedle něj post ještě Hana Hajnová. Hlasovat o vedení mohou všichni členové strany.

Piráti šli v roce 2017 do sněmovních voleb samostatně, získali 10,79 procenta hlasů a 22 poslaneckých křesel. V roce 2021 kandidovali v koalici s hnutím STAN, podpořilo ji 15,62 procenta voličů, avšak Piráti získali jen čtyři mandáty, zatímco STAN jich má 33. Nyní tvoří součást vládní koalice s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Celostátního shromáždění Pirátů se jako host účastní i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

9876543 ( 14. ledna 2024 14:41 )

Ferdo hofel....co máš k článku/ článkům ? se tě ptám..O mně není ferdo hofel.
Napiš aspoň něco k dozimetru.. 👎

Uživatel_5486376 ( 14. ledna 2024 12:33 )

A komunista a vlastizrádce se ozval dej si něco pod jazyk a neotravuj národ parazite

Uživatel_5486376 ( 14. ledna 2024 11:04 )

Komunisti boj o koryta pomohli jste dostat mafiány do vlády to vám národ nikdy neodpustí nevolitelní paraziti

Uživatel_5629124 ( 14. ledna 2024 10:28 )

Nevolitelní! Na začátku naděje a teď sedí ve vládě s ODS🙄 Co třeba Pablo? Ten si s vámi vytře, kdy bude chtít a vy jenom šoupete nohama. A toho je víc. No jo no, korýtka. Smutný příběh😢

UFO1 ( 14. ledna 2024 07:40 )

Ano,je jako reklama na skvělý život s fetem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa