Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlovi zamíří před Vánoci do Paříže. Na českého prezidenta čeká i Macron

Autor: amb - 
18. prosince 2023
18:00

Těsně před Vánoci zamíří prezident Petr Pavel i s první dámou do Paříže a stráví tam dva dny. Do „města světel“ odletí dopoledne ve středu 20. prosince. O velkou romantiku ale nepůjde, prezident bude mít na programu spoustu práce. Středobodem bude setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a dalšími politiky a političkami. Pavel však v Paříži rovněž slavnostně odhalí lavičku Václava Havla. 

Ve středu prezidentský pár nejprve zamíří k pařížské Invalidovně, kde se léčili váleční veteráni a která byla inspirací i pro pražskou Invalidovnu. Následně už Pavel s Pavlovou zamíří k Elysejskému paláci, kde tradičně sídlí francouzský prezident Emmanuel Macron, se kterým se český prezident setká.

„Srdečně Vám blahopřeji. Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“ vzkázal Macron přes X Pavlovi krátce po jeho zvolení v lednu tohoto roku. Ostatně oba prezidenti už se potkali například na únorové Mnichovské bezpečnostní konferenci.

„Těší mě, že o setkání na Mnichovské bezpečnostní konferenci měl zájem prezident Emmanuel Macron. Zajímaly ho vize mého prezidentství, k nimž patří i snaha překonávat konflikty, spojovat společnost či posílit prestiž Česka v zahraničí,“ reagoval tehdy Pavel. S Macronem si pak potřásl rukou také třeba během červencového Summitu NATO v litevském Vilniusu.

Také francouzský prezident bude pozván na návštěvu České publiky, kde byl naposledy v roce 2018. Francie je šestým největším obchodním partnerem Česka a v červnu minulého roku ji navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Ostatně Praha své vztahy s Paříží utužila i díky předsednickému triu Česká republika – Francie – Švédsko. A v červnu 2024 se právě ve Francii budou konat Letní olympijské hry.

Na programu bude během nastávající Pavlovy cesty do Paříže také energetika. Ve středu odpoledne se Petr Pavel ještě setká s vedením energetické společnosti Nuward, která se zaměřuje na malé modulární reaktory. Dalším společným tématem obou zemí je i jádro. 

Poté proběhne slavnostní odhalení další lavičky Václava Havla, u takové lavičky se prezident zastavoval třeba i během cesty do Bruselu. Vzhledem k tomu, že Česko si v pondělí připomínalo Havlův odchod, jde až o symbolický akt. Na závěr prvního dne se prezident setká s českými krajany, aktivitami spojenými s Českou symbolikou, ale začne svůj program i ve čtvrtek. Během dopoledních hodin zamíří prezident k pamětní desce věnované československým dobrovolníkům a položí u ní věnec.

Po obědě Petr Pavel naváže dalšími návštěvami francouzských představitelů a představitelek. Setká se s předsedkyní Národního shromáždění Francouzské republiky Yaël Braun-Pivet, a poté i s dalšími vysoce postavenými ženami. Jednou z nich bude premiérka Élisabeth Borneová, která sídlí v Matignonském paláci, a jde o druhou ženu v čele francouzské vlády. A potkat by se měl rovněž s pařížskou starostkou Anne Hidalgovou.

Do Prahy se prezident a první dáma vrátí ve čtvrtek večer.

Video  Prezident-motorkář opět v akci: Petr Pavel osedlal mašinu i v Itálii!  - Blesk - Daniel Kraus
Video se připravuje ...

roxin ( 20. prosince 2023 06:28 )

Není důvod přestat teprve jsme začali a užíváme si to. 😃 Děláme jen to co vy jste dělali celou dobu za Babiše, nepřestali jste a děláte stále. S tím jste nepočítali že se to takhle může otočit a otočilo se!!! 😃

UFO1 ( 20. prosince 2023 04:13 )

Výsledek cesty nový kabát milostivé a kecy o U

UFO1 ( 20. prosince 2023 04:11 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5650492 ( 19. prosince 2023 20:46 )

Klidně si sedni.... Myslím si, že kdo má aspoň minimální inteligenci, by Babiše ani Zemana nevolil....
Marie M.

roxin ( 19. prosince 2023 11:58 )

Už jsem byla všechno tak budu i venkovanka! 😃 😃 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa