Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel řekl, co má Fialova vláda zlepšit. Zmínil i prověrku pro Koláře a na Hrad míří žena z ČT

Aktualizováno -
17. prosince 2023
18:10
Autor: ČTK, Mii - 
17. prosince 2023
17:17

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) by měla hledat pomoc u odborníků na komunikaci. Kabinet musí věnovat maximální pozornost tomu, jak vysvětlit veřejnosti nepopulární opatření. Serveru Seznam Zprávy to řekl prezident Petr Pavel. O výměně ministrů má smysl uvažovat v okamžiku, až se ukáže, že to není neschopnost komunikovat, ale neschopnost připravit řešení, dodal. Svůj nový komunikační tým staví i Kancelář prezidenta republiky (KPR), zástupkyní ředitele odboru komunikace se stane Karolína Blinková, bývalá mluvčí ČT.

Vláda se podle prezidenta ujala moci v asi nejhorším možném momentu pro jakoukoliv politickou stranu. Podotkl, že kabinet musel řešit některé problémy způsobené předešlými vládami a zároveň se musel vypořádat s dopady krizí, které se nedaly předvídat. Zmínil epidemii koronaviru a válku na Ukrajině.

„Kombinace těchto vlivů vede k tomu, že vláda musí přijímat opatření, která jsou v principu nepopulární. A samozřejmě většina lidí si současné problémy spojuje se současnou vládou. Málokdo se na to dokáže dívat tak, že by si vystopoval, kde jsou kořeny problému, který na nás dnes dopadá: 'Prostě máme problémy dnes, dneska je u moci Fialova vláda, za všechno může logicky Fialova vláda.'“, řekl Pavel.

Připomněl, že premiérovi i jednotlivým ministrům mnohokrát říkal, že pokud už vláda musí dělat nepopulární opatření, tak by měla věnovat maximální pozornost tomu je vysvětlit. „Pokud to vláda neudělá, nebo to udělá povrchně, nebo to udělá tak, že tomu lidé nerozumí, pak samozřejmě se ta nepopularita těch opatření ještě násobí,“ uvedl.

Pavel: Vláda by měla hledat pomoc u odborníků

„Vláda by měla hledat pomoc u odborníků. Odborníků na komunikaci máme dnes celou řadu a nakonec i politický marketing je jenom marketing. Takže bude-li chtít vláda předestřít veřejnosti nějakou složitou myšlenku, no, tak je to stejné jako snažit se prodat nějaký složitý produkt,“ míní prezident. Teprve v okamžiku, kdy se ukáže, že to není neschopností komunikovat, ale opravdu neschopností připravit řešení, které vede k cíli, tak pak má podle něj smysl teprve uvažovat o výměně ministrů.

V komunikaci pokulhává kabinet i podle občanů. Při školním známkování zvládá vláda komunikaci s veřejností na jedničku podle jednoho procenta Čechů, dalších osm procent by ji hodnotilo dvojkou, čtvrtina trojkou, 26 procent čtyřkou a dvě pětiny by vládě za komunikaci daly pětku. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál.

Proč Kolář nepotřebuje prověrku?

Pavel se vyjádřil i ke svému poradci a bývalému diplomatovi Petrovi Kolářovi, který nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje.

„Petr Kolář chtěl být naprosto transparentní, a proto tím oznámením, že si požádá o prověrku, chtěl říct, že je i dnes dostatečně důvěryhodným, aby prověrku získal. A samozřejmě, pokud je v pozici poradce, byť velice volného poradce, tak tu prověrku spojil s Hradem. Když jsme ale udělali důkladnou analýzu toho, do jaké míry Hrad jako instituce státu může, nebo nemůže vyžádat pro někoho bezpečnostní prověrku, tak jsme dospěli k závěru, že při tak volném pracovním vztahu, jako má Petr Kolář, nemůžeme za něho požádat o prověrku, aniž bychom porušili pravidla,“ řekl k tomu prezident Pavel.

Blinková nově v hradním týmu

Rozhovor s Pavlem vyšel ve stejný den, kdy KPR oznámila, že zástupkyní ředitele odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky se stane Karolína Blinková. KPR o tom informovala na síti X. Blinková v minulosti působila jako mluvčí České televize, z pozice odešla letos na podzim v souvislosti s koncem bývalého generálního ředitele Petra Dvořáka a nástupem Jana Součka.

Ředitelem komunikace Hradu a prezidentovým mluvčím je od listopadu Vít Kolář, který v minulosti v České televizi rovněž působil. V televizi naposledy vedl divizi korporátních vztahů, komunikace a obchodu. Odešel z ní rovněž v souvislosti s nástupem Součka jako nového generálního ředitele.

Blinková vystudovala Univerzitu Karlovu, následně působila v komunikační agentuře Crest. V České televizi pracovala na tiskovém oddělení od roku 2013, v roce 2017 se stala tiskovou mluvčí.

Mediální zastoupení prezidenta Petra Pavla se letos proměnilo. Markéta Řeháková, která Pavla provázela v kampani, nejprve letos v září skončila jako ředitelka hradní komunikace. Zůstala ale mluvčí poté, co se obě funkce oddělily. O měsíc později však opustila i tuto pozici, Hrad tehdy uvedl, že poměr ukončí dohodou.

Video  Hráči: Petr Kolář radí prezidentu Pavlovi za 1000 korun. Nakonec má i vstupní kartu na Hrad  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

seng ( 21. prosince 2023 10:29 )

Automat na fialovo podpisy, včetně okradeni důchodců. Vždy dělá akorát divadlo a pak podepíše vše co mu podstrci .

jajas ( 19. prosince 2023 07:48 )

"Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) by měla hledat pomoc u odborníků na komunikaci. " 😃 ...to říká ten pravej! 😃

roxin ( 19. prosince 2023 06:09 )

Připadá mi, že soudruh espávek nás pomalu ale jistě připravuje na válku, že by tu 3 světovou???

roxin ( 18. prosince 2023 15:10 )

Fialové partě už soudruh espávek zhoršit víc nemůže jsou už na samém dně a jeho pozice pomalu a jistě upadá co nevidět na tom bude stejně jak ta parta Hic co nemá nic. 😃

Ludmila Micikova ( 18. prosince 2023 15:02 )

Nejsem si jistý zda prezidentské rady, co má, Fialová vláda, zlepšit je správná. Prezident Pavel, takto zvolený prezident hlasy současne vládnoucí Petikoalice se začíná zviditelnovat a kritizovat. Musí si uvědomit, že tim zhoršuje stávající stav Fialovy vlady a také pozici svou, prezidenta ČR. Chvála určitě ne, ale vzájemna jednani, která musí hledat a nalézat reseni i personální současné prekerni situace vlády. Mohlo by se stat, že bude kritizován i prezident a to by byla už zásadní ústavní krize.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa