Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Modrá krev na mši za knížete: Přijede belgická princezna i 26letý habsburský závodník

Aktualizováno -
8. prosince 2023
20:17
Autor: simao, jko, ČTK - 
8. prosince 2023
18:25

Stále jasněji je jak kolem hostů v katedrále sv. Víta, kteří dorazí na mši za Karla Schwarzenberga, tak kolem podoby následného koncertu v rámci akce Karel žije dál. Na Hrad podle informací Blesku dorazí i sestra belgického krále, princezna Astrid. Již dříve vyšlo najevo, že přijede třeba i monacký kníže Albert. Nyní byl potvrzen další z hostů - 26letý zástupce rodiny Habsburků Ferdinand Zvonimir Habsburský, který je závodníkem ve Formuli 3.

Mezi VIP hosty na Pražském hradě nebude v sobotu chybět ani slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, dorazí však také další hosté ze zahraničí.

Podle informací Blesku mají do Prahy dorazit také sestra belgického krále, princezna Astrid, dále lucemburský velkovévoda Jindřich I. Lucemburský, z Lichtenštejnska pak dědičný princ Alois a dědičná princezna Sofie.

Z Monaka má dorazit kníže Albert, z Německa Karl-Theodor zu Guttenberg, politik ze šlechtického rodu Guttenbergů někdejší německý ministr obrany v letech 2009 až 2011, jehož manželka Stephanie je pravnučkou německého kancléře Otto von Bismarcka.

Habsburk i závodní jezdec

Na mši přijede i Ferdinand Zvonimir Habsburský jako oficiální zástupce rodu Habsburků. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce rodiny Habsburků Martin Hamšík.

Šestadvacetiletý Ferdinand Zvonimir Habsburský je vnukem evropského politika Otty Habsburského a pravnukem posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Rakouského. Je rakouským závodním jezdcem, jezdil ve Formuli 3 a poté přesedlal do nejvyšší soutěže cestovních vozů DTM.

Podle mediálních zástupců rodiny jsou vztahy mezi rody Habsburků a Schwarzenbergů tradičně blízké: Otto Habsburský je znovu potvrdil udělením Řádu Zlatého rouna Karlu Schwarzenbergovi v roce 1991.

V předvečer nedožitých narozenin

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem se odehraje v předvečer jeho šestaosmdesátých narozenin. Vláda Petra Fialy (ODS) souhlasila s tím, že ceremoniál v katedrále, která má zhruba tisíc míst k sezení, doprovodí státní pocty. Po mši budou Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizován kvůli dlouhodobým zdravotním problémům.

Schwarzenbergova rakev je vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do dneška do 22:00 v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze.

Video  První den vystavení rakve s urnou Karla Schwarzenberga (6. prosince 2023)  - Blesk.cz - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Na „punkové poctě“ vystoupí i Bárta a Kocáb

Odpoledne se v Praze po mši na Hradě uskuteční i akce Karel žije dál - a to v pražské Lucerně. K dříve oznámeným jménům účinkujících přibyli noví interpreti Dan Bárta a Michael Kocáb. Bárta bude speciálním hostem Horňácké muziky Petra Mičky, Kocáb vystoupí s uskupením Horňácké Chrbáty. ČTK o tom za pořadatele informoval Marek Pražák.

„Punková pocta“ v Lucerně se koná od 16:00 do 22:00 a naváže na smuteční obřad. Akce bude přenášena i na Youtube a Facebooku. „Chceme dát lidem možnost, aby si spolu s přáteli doma nebo ve své oblíbené hospůdce zavzpomínali na Karla Schwarzenberga. Symbolicky tak půjde o rozlučkové 'pivo s Karlem'. Karel Schwarzenberg měl tyto akce velmi rád, těšily se velkému zájmu jeho příznivců a lidí, kteří si s ním chtěli podiskutovat,“ uvedl za organizátory akce Marek Vocel, bývalý šéf kampaně Karel na Hrad.

Akci připravují přátelé a bývalý tým Schwarzenbergovy prezidentské kampaně. Navazují na jeden z kampaňových motivů od výtvarníka Davida Černého, který se inspiroval sloganem Punk's Not Dead.

V Lucerna Music Baru vystoupí rovněž James Harries, Tornado Lue, Karpatské Chrbáty, Už jsme doma, Foukal & Romanutti, Dáša Zázvurková, Snaha Vosto5', Martin Kyšperský & Marek Doubrava a Monika Načeva & Michal Koval.

Promluví Žantovský, Pojar či Kalousek

Jako řečníci hudebníky doplní bývalí disidenti Jiří Chmel a Petr Placák, překladatel, bývalý politik a diplomat Michael Žantovský, ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek a novináři Jaroslav Spurný, Jan Dobrovský, Renata Kalenská a Jiří Peňás.

S promluvou vystoupí také diplomat Tomáš Pojar a spoluzakladatel a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, slovenský archeolog a politik Ladislav „Agnes“ Snopko a slovenský novinář a moderátor Štefan Hríb.

Koncert uváděný Světlanou Witowskou a Jindřichem Šídlem není jedinou aktivitou, která se v Lucerně připravuje. V galerii se uskuteční výstava snímků Schwarzenberga a fotografie promítnou i v přilehlých prostorách. V kině Lucerna promítnou filmy Můj otec, kníže, Chůze lesem a Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!

Video  Fiala o návštěvě u Schwarzenberga i poslední fotce: Věděl jsem, že situace je velmi vážná  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jarda Hlíva ( 9. prosince 2023 10:01 )

A nepřijedou na pohřeb potomci lesních pracovníků z Letů u Písku?

Jarda Hlíva ( 9. prosince 2023 10:01 )

A nepřijedou na pohřeb potomci lesních pracovníků z Letů u Písku?

Jarda Hlíva ( 9. prosince 2023 10:00 )

A nepřijedou na pohřeb potomci lesních pracovníků z Letů u Písku?

Jarda Hlíva ( 9. prosince 2023 10:00 )

A nepřijedou na pohřeb potomci lesních pracovníků z Letů u Písku?

Jarda Hlíva ( 9. prosince 2023 10:00 )

A nepřijedou na pohřeb potomci lesních pracovníků z Letů u Písku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa