Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Platy nejen školních kuchařek jsou dál nejasné. Poslední jednání Beka k dohodě nevedlo

Autor: ČTK - 
5. prosince 2023
19:47

Školská tripartita dnes neuzavřela žádnou dohodu. Po jejím jednání to novinářům řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Účastníci schůzky debatovali mimo jiné o rozpočtu školství v příštím roce, zabývali se i situací nepedagogických pracovníků. Dnešní jednání mělo podle Beka partnerům umožnit detailnější pohled na případné efekty opatření, jako je například snížení maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu na 95 procent stávajícího maxima pro základní i střední školy. Jednání by měla pokračovat například na pátečním konventu. Ministr zároveň svolal na 15. prosince kulatý stůl klíčových aktérů. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka věci ještě dořešené nejsou.

„Podle mě ty věci ještě úplně jako dořešené nejsou tak, abychom si mohli plácnout, že dohoda je a že už nebudeme nic třeba příští rok organizovat,“ řekl Dobšík. Ministr podle něho požádal odboráře, aby hledali jakýsi model a srovnání s jinými srovnatelnými profesemi v Česku. Podle Dobšíka stále není shoda na maximálním počtu hodin financovaných ze státního rozpočtu pro základní školy. Snížení pět procent bude podle něho školy velmi limitovat, především pak malé školy.

„Momentálně si myslím, že nás hlavně trápí to, že nevíme, zda všechny ty vstřícné kroky, které pan ministr nabídl, budou skutečně realizovány,“ řekla členka výkonného výboru Učitelské platformy Jana Servusová. Pokud by se maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu opravdu snižovaly jen o pět procent, chce Učitelská platforma otevřít diskusi o malých školách. Pro ty bude podle ní opatření nejvíce drastické. Větší a střední školy by podle ní úpravu měly zvládnout.

Bek: Vláda hledá potřebné nástroje

Účastníci tripartity debatovali i o platech nepedagogů. Podle ministra se hledají cesty, jak minimalizovat dopady na tuto skupinu zaměstnanců. Připomněl, že platy těchto zaměstnanců ve třetím čtvrtletí tohoto roku rostly meziročně o 11 procent, což je nejvíce mezi zaměstnanci škol. Z části jde podle ministra o důsledek navýšení tarifů v minulém roce. Ministr také vyzval odbory, aby formovaly svou představu o platové hladině těchto zaměstnanců. Vláda podle něj hledá nástroje, jak vyřešit problémy nejhůře placených zaměstnanců v této kategorii. Zřejmě by to bylo možné pomocí zvýšení zaručené mzdy, řekl Bek.

Řešení, které ministr Bek nabízí, není podle Dobšíka dostatečné. „Pořád tam budou chybět peníze, podle mého odhadu asi kolem necelých pěti miliard,“ řekl. Odboráři se s ministerstvem dohodli, že jednání budou pokračovat.

Platy nepedagogů by v budoucnu mohly přejít pod zřizovatele. Převedení je podle Beka možné jen tehdy, když se najde shoda s obcemi a kraji. Nejdříve by k tomu tak mohlo dojít v roce 2025. Záleží také na tom, jestli by se převedení týkalo všech pozic nebo jen některých. Výhodou by podle ministra bylo, že zřizovatelé mohli přispět k vyšší efektivitě. Navázání na zřizovatele by podle něj zároveň mohlo umožnit rychlejší valorizaci platů těchto pracovníků.

Video  Ředitel základky pro Blesk.: Reálně hrozí, že dětem nebude mít kdo uvařit. Zaměstnance jsem od stávky neodrazoval.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ad-ga ( 7. prosince 2023 17:35 )

Hlavně když se našlo 295 milionů na dotace pro Jurečkova bratra, hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa