Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kaliňák a Pellegrini v Praze: České politiky pozvali do Bratislavy, řešili i NATO

Aktualizováno -
30. listopadu 2023
14:58
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2023
09:22

Šéf slovenské Národní rady Peter Pellegrini pozval vedení českého Senátu a také Poslanecké sněmovny na společné zasedání do Bratislavy. Mělo by se uskutečnit na jaře příštího roku. Bývalý slovenský premiér je na první oficiální návštěvě Prahy po předčasných zářijových volbách na Slovensku, ze kterých vzešla vláda premiéra Roberta Fica. Novinářům řekl, že začít by měla spolupráce parlamentních výborů obou zemí.

Pellegrini na tiskové konferenci po jednání ve Valdštejnském paláci i později v sídle Poslanecké sněmovny potvrdil, že Slovensko je připraveno dále pomáhat Ukrajině v boji s Ruskem, jako stát ale už nedisponuje zbrojním materiálem, který by mohlo darovat. Platí nicméně kontrakty zbrojařských firem či snaha Slovenska distribuovat humanitární pomoc či pomáhat v obnově Ukrajiny. Pellegrini zmínil například účast Slovenska na projektech odminování území, na kterých se bojovalo či bojuje.

S předsedou senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími členy horní komory jednal Pellegrini také o energetice, například odklonu od ruské ropy či plánu na sdílení záloh distributorů elektřiny. To by znamenalo, že státy by se podělily o povinnost držet neustále zálohu svého největšího zdroje elektřiny.

Po jednání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) Pellegrini zmínil potřebu armádní spolupráce, s čímž souvisí i dnešní návštěva ministra obrany Roberta Kaliňáka u české ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Uvedl, že evropské země by měly spolupracovat ve vojenských nákupech. Potvrdil, že po návštěvě Rakouska v příštím týdnu a Bruselu plánuje postupně navštívit všechny sousední země, a to včetně Ukrajiny. Ukrajina by podle něj měla mít podporu, a to i v jednáních, řešení konfliktu s Ruskem ale nevidí v nejbližší době.

Kaliňák u Černochové

Slovensko nemá problém s tím, že by část příštího roku mnohonárodnostnímu bojovému uskupení v NATO na Slovensku místo České republiky velelo Španělsko. Po jednání s Kaliňákem to řekla ministryně Černochová. 

Mnohonárodní bojové uskupení NATO v Lešti vzniklo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. V současnosti má kolem 1100 vojáků, asi 450 z nich tvoří Češi. Kromě Čechů a Slováků v něm působí také Němci, Američani a Slovinci. „ČR již před nástupem ministra avizovala, že je tu varianta, že by pro část příštího roku bylo velitelskou zemí Španělsko. Slovensko s tím nemá žádný problém,“ uvedla Černochová.

Česko podle ní bude mít i tak v uskupení silné zastoupení. K rozhodnutí ho vede nutnost přezbrojení těžké brigády. Podle ministryně si chce ČR „koupit čas“ tím, že povinnost na Lešti na čas přebere jiná země. Počítá však současně s tím, že příští rok v létě požádá Parlament o prodloužení mandátu. „Do té doby budeme jednat se Španěly ohledně konkrétních počtů našich a jejich vojáků,“ doplnila Černochová.

Kaliňák za českou přítomnost poděkoval. „Na určitou dobu ji v létě příštího roku přebere Španělsko, ale spolupráce zůstane nadále velmi silná, takto bychom si to i do budoucna všichni přáli,“ uvedl.

Nová slovenská vláda premiéra Fica získala důvěru minulý týden. Fico stanul v čele slovenské vlády počtvrté, Prahu navštívil v pátek. V plánu má Pellegrini i jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Pellegriniho dnes před polednem přijal na Pražském hradě také prezident Petr Pavel. Hrad to uvedl bez dalších informací na webu, stejně jako avizoval dopolední návštěvu amerického filantropa a předsedy Open Society Foundations Alexandera Sorose, jenž je synem finančníka a filantropa maďarského původu George Sorose, který je terčem kritiky zejména ze strany provládních sil v Budapešti.

Video  Tisková konference premiérů Petra Fialy a Roberta Fica  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

bleskovka ( 30. listopadu 2023 13:44 )

Rádi vyměníme. 🙂

krapotkin ( 30. listopadu 2023 13:18 )

Ale kdepak, oni si jen vyjednávají poitický azyl.

pravlast ( 30. listopadu 2023 09:55 )

Kedže je dačo také možné,vystrčte toho krysího xichta trebás cez zábrany do Dunaja.Česi vám budú veľmi vďační.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa