Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hrad chtěl výjimku pro Vohralíkovou: A to ze zákona o lobbingu

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2023
15:20

Kancelář prezidenta republiky chtěla z připravovaného zákona o lobbingu vyjmout svou vedoucí Janu Vohralíkovou, případně i jejího zástupce. Kontakty kancléřky s lobbisty by tak na rozdíl od prezidentových poradců nebo zákonodárců nebyly v registru lobbistů. Předkladatel zákona, ministerstvo spravedlnosti to odmítlo, plyne ze zjištění deníku Právo, který o tom dnes informoval.

Zákon, jehož cílem má být regulace a legalizace lobbování, má platit od ledna 2025 a jeho přijetí je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy. Norma zavádí registr, v němž mají být kontakty mezi lobbisty a lobbovanými hlášeny.

Podle Práva prezidentská kancelář v připomínkovém řízení návrh vynětí kancléřky odůvodnila tím, že Vohralíkové nepřísluší příprava, projednávání a schvalování právních předpisů ani dokumentů schvalovaných vládou. Podle ministerstva ale vedoucí připravuje pro prezidenta návrhy pro rozhodování, legislativního procesu se tak její činnost týká.

Video  Kancléřka Vohralíková o „jízdě“ s Pavlem: Zakáže ochranka prezidentovi milovanou motorku?   - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 19. listopadu 2023 11:46 )

A jseš si jistý? Vždyť se za tím Nejedlým doteď táhnou i ti noví géniové naší politiky...Blažek, šéf BIS Koudelka...prostě lidé z opačého spektra politiky....jso u prostě kámoši...

jajas ( 19. listopadu 2023 11:37 )

Chce to trochu "fantazie" Petříku....jasně že Mynář...jinak jsem rád, že víš kdo je Vratislava Vohralíková

breberberka ( 19. listopadu 2023 00:34 )

Klid. Má na to ještě 4 roky ;-)

breberberka ( 19. listopadu 2023 00:33 )

Statutárním představitelem kanceláře prezidenta (Hradu, jak píšete), není prezident, ale právě kancléřka. A hádejte, přes koho procházejí legislativní návrhy a kdo ke schvaluje? Prezident to fakt není.

breberberka ( 19. listopadu 2023 00:29 )

Houby prospěch, potřeboval se jí zbavit. Zlí jazykové opkovaně vyprávěli, jak se pak v Senátu bouchalo šampaňské…

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa