Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mše za Schwarzenberga (†85) v Čimelicích: Obří zájem lidí, farář přidal dojemnou vzpomínku

Aktualizováno -
15. listopadu 2023
17:32
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2023
17:19

Několik desítek lidí se dnes zúčastnilo bohoslužby v kostele Nejsvětější Trojice v Čimelicích na Písecku věnované Karlu Schwarzenbergovi. Český politik a aristokrat, který zemřel v neděli ve věku 85 let, strávil v Čimelicích část dětství. Žil tehdy na místním zámku, který patřil jeho rodině.

Téměř každé místo v kostelních lavicích bylo obsazené a lidé seděli i na přidaných židlích. „Všichni, jak jste tady, jste Karla Schwarzenberga znali. Každý z vás by o něm mohl říct hned několik vět,“ uvedl čimelický farář Ludvík František Hemala. Schwarzenberg strávil velkou část dětství nejen v Čimelicích, ale také na nedalekém zámku Orlík. Finančně přispěl na řadu projektů v tomto regionu. Mimo jiné věnoval peníze i na opravu kostela, v němž se dnes mše konala. Lidé, kteří se přišli se Schwarzenbergem rozloučit, se mohli podepsat do kondolenční knihy umístěné při vstupu do kostela.

Přijímal, že i pro dobrou věc se musí něco protrpět. A nelekal se, když se něco hned nepovedlo. Jako chlapec a dítě sem chodil s rodiči a sdílel bolesti a radosti,“ uvedl farář. Dodal, že Schwarzenberg byl velmi zásadový a silný člověk. Připomněl jen pár let starou historku, kdy se setkali v Čimelicích na dětském koncertu. „Bavili jsme se spolu a on mi řekl: ,Pane faráři, já jsem hluchý jako poleno.´ On z toho koncertu skoro nic neslyšel a neměl. Ale šlo mu o tu společnost a setkání,“ řekl Hemala.

Schwarzenberg o sobě kdysi prohlásil, že je mizerný křesťan, ale obstojný katolík. Podle faráře měl přístup k víře skutečně specifický, ale zároveň následováníhodný. „Nebyl bigotní katolík. Jeho zbožnost byla nenápadná, nedával ji nějak na odiv. Jeho bratr mi vysvětloval, že (Schwarzenberg) nechodí do kostela, protože musí v noci do lesa na čekanou, a proto nemůže ráno chodit do kostela, protože to je na něj brzy. Ale to nevylučuje, že se uvnitř sebe dokázal soustředit na tichou modlitbu a z toho nitra pak vycházely zásady, s nimiž vynikal ve společnosti,“ řekl po mši Hemala.

Schwarzenbergův pohřeb se státními poctami se uskuteční 9. prosince v pražské katedrále svatého Víta. Rakev s ostatky zesnulého bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora a hradního kancléře bude vystavena pro veřejnost od středy 6. prosince do pátku 8. prosince v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem v Praze.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Rodina zatím neoznámila místo posledního spočinutí bývalého ministra, spekuluje se o hrobkách schwarzenberského rodu, nejčastěji té u zámku Orlík.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Smsky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 17. listopadu 2023 12:55 )

Desetkrát dražší, než jinde. Češi, nejvíce odíraný národ v Evropě, píše ekonom
„Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě,“ shrnul ekonom Lukáš Kovanda. „Češi drží pusu a krok,“ prohlásil Kovanda, a to v souvislosti s analýzou dat z OECD a Světové banky, kdy na X sdílel procentuální údaje zemí EU o tom, na jakou částku své vytvořené hodnoty si pracovníci v jednotlivých zemích přijdou. V Česku je to pouze 67 procent. Lépe jsou na tom Slováci, Řekové i Poláci.

Sdílej
Desetkrát dražší, než jinde. Češi, nejvíce odíraný národ v Evropě, píše ekonom
„Češi se nechávají ‚odírat‘ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří,“ sdílel na sociální síti X ekonom Lukáš Kovanda. Data vyplývají z OECD a Světové banky z roku 2022. Ekonom porovnával hodnotu, kterou v průměru pracovníci v jednotlivých zemích vytvoří s tím, kolik toho ve skutečnosti dostanou zaplaceno. „Zachycují tedy zhruba právě to, jaká část pracovníkem vytvořené hodnoty zůstává v jeho kapse,“ vysvětlil ekonom.

V České republice se jedná pouze o 67 procent. „Pracovníci v Česku jsou na tom v dané statistice hůře dokonce i než jejich kolegové v dalších zemích Visegrádské čtyřky,“ uvedl Kovanda. Lépe než Češi jsou na tom podle Kovandových statistik i Maďaři s 68 procenty, Slováci s 70 procenty, ale i třeba Poláci s 85 procenty.

Oproti tomu nejvíce částka, kterou lidé odpracují a poté na výplatní pásce dostanou, odpovídá v Belgii, a to takřka sty procenty. Nad devadesát procent vyplacené částky z hodnoty, kterou pracovníci vytvoří, se poté dostanou Francouzi (95 %), Slovinci (94 %), Rakušané (94 %), Španělé (94 %), Němci (93 %), Nizozemci (91 %) i Litevci (91 %).

Jedním z důvodů pro to, proč čeští pracovníci dostanou zaplaceno méně než odpracují, je podle Kovandy odliv vytvořeného bohatství z České republiky do zahraničí. Stovky miliard korun odcházejí z Česka každým rokem v podobě dividend tuzemských dceřiných firem vyplacených jejich matká

stařec ( 16. listopadu 2023 15:00 )

Mimo novinářů se zůčastnilo asi třicet lidí,opravdu obří zájem!!!!

naidka ( 16. listopadu 2023 09:22 )

Včera říkali, že na mši v Čimelicích se sešly desítky lidí, dnes "obří zájem". Místa v lavicích jsou volná a ty židle navíc byly pro novináře, kterých je tam víc než lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa