Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Eva Pavlová promluvila o svém novém projektu: Proč chce spustit web pro samoživitelky?

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
16:50

Rodiče samoživitelé podle prezidentovy manželky Evy Pavlové často nevědí, kam se obrátit o pomoc, pokud ji potřebují. Na dnešní odborné konferenci Sólorodičovství 2023 uvedla, že na svém připravovaném webu chce mít rozcestník, kde by mohli najít potřebné informace. Podle výsledků sčítání lidu z roku 2021 bylo v Česku zhruba 508 600 neúplných rodin, z 85 procent jsou to domácnosti vedené matkami.

V úvodu konference řekla, že přivítala novelu zákona o náhradním výživném. Novela platí od začátku listopadu, příspěvek stát vyplácí od roku 2021 rodinám, kde druhý rodič na dítě neplatí výživné a je po něm vymáháno soudně. Částku nejvýše 3000 korun měsíčně na dítě může rodič čerpat čtyři roky. „Překvapilo mě, že je v současné době vypláceno jen 9000 dětem. Přitom se předpokládá, že počet může být daleko větší,“ uvedla Pavlová.

Podle Kamily Hejnák Vlčkové z oddělení koncepce rodinné politiky MPSV je více než 30 procent rodin samoživitelů ohroženo chudobou. „Vnímám, že v případě nouze ani nevědí, kam se obrátit,“ uvedla Pavlová. Podle ní to vyplývá i z dopisů, které jí píšou. Největší podíl neúplných rodin je podle dat MPSV v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Podle průzkumu agentury STEM z roku 2021, který se na konferenci prezentoval, v době pandemie covidu-19 samoživitelé často ztratili práci a zhoršila se jejich finanční situace. Zhoršení uvedlo v dotazníku 42 procent z více než tisícovky respondentů. Polovina z nich řešila finanční potíže úsporami na jídle, 43 procent šetřilo na provozu domácnosti, třetina získala peníze jako půjčku od příbuzných nebo odkládala placenou zdravotní péči.

„Už při volební kampani jsem o sobě dala vědět, že mě zajímají témata, která trápí rodiče samoživitele, protože jsem svého času bývala jednou z nich,“ uvedla manželka prezidenta Petra Pavla. Doplnila, že připravuje své webové stránky, které by měly obsahovat i rozcestník pomoci pro samoživitele. „Měl by být garantem pravdivých a relevantních informací,“ dodala s tím, že uvítá od odborníků podněty k tomu, jaké informace by měl web obsahovat.

Video  Karin Onderková - Boty Evy Pavlové  - Videoredakce ženských titulů
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 16. listopadu 2023 17:27 )

Tak zvané samoživitelky dobře vědí, kam si dojít pro různé dávky, aby podojily stát. Ten web bude k ničemu.

Uživatel_5522193 ( 15. listopadu 2023 08:57 )

Nikdy nebylo tolik povyku se samoživitelkami a jinými pohlavími jako za této vlády, proč si to ti lidé neřeší sami, každý je za svůj život zodpovědný a měl by se o sebe postarat, především matky o děti. Při jejich produkci určitě nebyl duch svatý,tak rešte finance s tatínky a pohlaví s rodinou a nemusíte publikovat nesmysly,aby trpěla státní kasa. Politručka ať si koupí šatičky od designérek za zenitem s bude klid. Jsou to jen rozmary znuděného páru

UFO1 ( 15. listopadu 2023 07:49 )

UFO1 ( 15. listopadu 2023 07:44 )

Papírovou samoživitelkou....

UFO1 ( 15. listopadu 2023 07:41 )

Samoživitelky maji počítače a chytré telefony, Šikulky . Co ten gender,fuj,to je socialismus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa